Óraátállítás 2018: Eltörölnéd, megtartanád? Szavazz!

Idén sem ússzuk meg, hogy az órát két alkalommal előre-, majd visszaállítsuk. A többséget biológiai egyensúlya felborulása okán zavaró eseménnyel kapcsolatban, most minden uniós tagország polgárának véleményét kérdezi.

A legtöbb európai országban az óraátállításnak komoly hagyománya van. Magyarországon legutóbb a 80-as években állították vissza és alkalmazták azóta is, hogy villamosenergia-megtakarítást érjünk el. S hogy pontosan mikor, az általában változik: évente kétszer, 2018-ban például az alábbi időpontokban:

  • 2018. március 25.  (vasárnap hajnali 2 órakor 3-ra, azaz előre 1 órával)
  • 2018. október 28.  (vasárnap hajnali 2 órakor 1-re, azaz vissza 1 órával)

Korábban már készült Magyarországon kutatás arról, hogy ki mit gondol az óraátállításról, a többség jelenlegi formájában egyébként mindenképpen eltörölné. Most az Európai Bizottság kíváncsi arra, hogy ki hogyan gondolkodik a témában, ezért létrehozott egy online kérdéssort, melyben Európa polgárainak véleményére kíváncsi, a kérdőívet itt töltheted ki egészen 2018. augusztus 16-ig.

Az óraátállítás előnyeiről és hátrányairól pedig ezen az oldalon tudhatsz meg többet. Úgy tűnik, hogy a kérdés egyébként sokakat foglalkoztat, mert blogcikkünk írásakor a kérdőív éppen nem volt elérhető a szerver túlterheltsége miatt.