Piacok, vásárok Siófok környékén

Somogy megye északkeleti részén, a Balaton déli partján található Siófok, a magyar tenger legnagyobb területű, egyik legnépesebb és egyben népszerűbb települése. A tópart legnagyobb városaként kiérdemelte a „Balaton fővárosa” nevet is. A legtöbben nem csak fürdeni, fesztiválozni, kirándulni szeretünk errefelé nyaranta, de imádjuk a környék termelői piacait is. Cikkünkben most Siófok és környékének népszerű kirakodóhelyeit mutatjuk be.

1. Patkó Piac – Zamárdi piac, Siófoki utca 29.

A zamárdi Patkó Büfé udvarán is igazi kincsre bukkanhatnak a kirakodóvásárok kedvelői. Itt kizárólag somogyi őstermelők/kistermelők portékái szerezhetők be, igazi helyi ízeket kóstolhatunk, nincsenek viszonteladók, kereskedők, egy valósi termelői piac vár ránk.

2. Termelői Piac- Balatonföldvár vasútállomás közelében

Vásrok, piacok, termelői eladás Siófokon és környékén

Áprilistól októberig várja vásárlóit a balatonföldvári piac a település vasútállomásának közelében, ahol a helyi és térségi termelők portékáival lehetünk gazdagabbak. Friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat és más finomságokat is beszerezhetünk. Április 1. – től október 15-ig minden nap 7:30 – 13:00 óráig tart nyitva.

3. Tulipánhagyma vásár – Kőröshegyi levendulás

2022. szeptember 24 – 25. és október 1-2-án 9:00-17:00 óra között elültethető tulipánhagyma vásár nyílik a Kőröshegyi levendulásban. Ezt a sokszínben pompázó tavaszi virágot ősszel érdemes elültetni, mert ilyenkor a kezelt hagymákat elég csak bedugdosni a földbe, hogy tavasszal kiszínezhessék a kertünket, balkonunkat. Fontos, hogy az első fagyokig elültessük a hagymákat a földbe. A tulipánhagymák széles választéka mellett levendulát is vásárolhatunk, és olyan ínycsiklandozó kézműves termékeket szerezhetünk be, mint a lekvár, tea, szörp és mindenféle kamrapolcra való finomságot. A menetrend szerinti buszjáratok közvetlenül a bekötőút bejáratánál található buszmegállóban (Kőröshegy, Csárda) állnak meg, 5 perc sétaútra a kaputól. A kutyabarát gazdaság kerékpárral is megközelíthető.

4. Piac és vásári napok – Ságvár, Petőfi utca és Sport utca

A ságvári Petőfi utcában hétfőtől szombatig 7:00 órától 16:00 óráig egész évben nyitva tart a helyi termelői piac. Ságváron a Sport utcában pedig országos kirakodóvásár és kisállatvásár is fogadja az érkezőket. Utóbbi esetében a vásári napok 2022. nyarán a következők: 2022. június 11.; 2022. július 09.; 2022. augusztus 13., ősszel pedig: 2022. szeptember 10.; 2022. október 08.; 2022. november 12.

+ 3 piac, kicsit messzebb:

1. Fonyódi vásár és piac – Fonyód, Vágóhíd u. 17.

A déli part legnagyobb piacát Fonyódon találjuk, ez egyben a Dunántúl egyik legnagyobb adás-vételi opciókkal bíró területe is, ami egész évben, minden hétfői, szerdai és szombati napon nyitva tart. A város szívében található, közel 3 hektáros területet felölelő piac, idegenforgalmi látványosságként sem utolsó.  Itt beszerezhetők a napi cikkek, használtcikkek és az élelmiszerek is. A Nyugat-Európában is ismert turisztikai látnivaló több évtizedes múlttal bír és eredetileg lengyel piacként élt a köztudatban. Mára egy igazán színvonalas, hazai kereskedőkből összekovácsolódott vásárrá, piaccá forrta ki magát, ahol népművészeti, iparművészeti termékek, használati, és dísztárgyak mellett széles választékot kínálnak egyéb termékekből is, legyen szó zöldségekről, gyümölcsökről, száraz virágokról, mézről, antikvár és használt könyvekről, festményekről, egyéb régiségekről, kisállatokról. A piac a 7-es főút közelében található, könnyen megközelíthető.

2. Két Kakas Gasztro és Kézműves Piac- Balatonfenyves, Imremajor 058/C hrsz

Tavasztól őszig vasárnaponként, júliusban és augusztusban csütörtökön és vasárnap is 8-15 óráig. ellátogathatunk a balatonfenyvesi Két Kakas Gasztro és Kézműves vásárba, ahová a kedvező árak mellett, a magas minőségű, egészséges, tartósítószer és adalékmentes élelmiszerek, füstölt húsok, mézek, tejtermékek, savanyúságok, szörpök, gyógynövényes tinktúrák, zöldségfélék, gyümölcsök, grillázs különlegességek, mézeskalácsok és egyedi kézműves portékák is sokakat vonzanak.

3. Kincses Somogy Termelői Piac – Balatonmáriafürdő, Keszeg utca 4.

2022.01.22. – 12.31-ig, egész évben várja vásárlóit a családias hangulatú termelői és kézműves piac, ahol olyan kistermelők portékáit vásárolhatjuk meg, akik a kirakodóhely maximum 40 kilométeres körzetéből érkeztek. Ha kizárólag helyi, házi készítésű, minőségi magyar élelmiszerre vágysz, itt garantáltan azt találod. Nyitva tartás májustól szeptemberig délelőttönként 7-12 óra között, októbertől áprilisig szombatonként 8-12 között alakul. A szombati piaci napokon sajt, tejtermék, méz, a szőkedencsi levendulafarm termékei, zöldség, gyümölcs, szörp, lekvár, savanyúság kaphatók.