Top 10 látnivaló Sopron: A leghűségesebb város csodái

Sopron városának története réges-régre nyúlik vissza. Műemlékekben és látnivalókban rendkívül gazdag, előnyös természeti adottságokkal bír, ezáltal virágzik a turizmusa. Minden jelentős korszak rajta hagyta lenyomatát, így egyaránt érezhető az ókori Róma hangulata, a középkor és az újkor szelleme. Az 1921-ben megtartott népszavazás eredménye miatt Sopron megkapta a Civitas Fidelissima, vagyis a Leghűségesebb Város címet.

 

1. Fő tér

Sopron, Fő tér

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sopron

A rendezett és takaros város főtere igazán hangulatos, macskaköves kis utcákon sétálva felfedezhetjük a belváros összes apró részletét, és megtekinthetjük az egymástól mindössze néhány perc távolságra található nevezetességeket. A tér minden épülete műemlék, elrendezésük pedig a XIII. század óta változatlan. A történelmi város olyan sokszínű és gazdag mind épületeit, mind programjait tekintve, hogy biztosan megtalálod a kedvenced!

 

 

2. Tűztorony

Sopron, Tűztorony

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tűztorony_(Sopron)

Ez az impozáns épület Sopron jelképe. A városfalakon túl a Fő térre az Előkapun át vezet az út, e felett emelkedik a magasba a Tűztorony, aminek patinás hagymakupoláját kétfejű sas díszíti. A kalandos évszázadokat átélt épületet néhány éve teljesen felújították, így újra a maga teljességében pompázik. A torony körerkélyéről pazar panoráma tárul a szemek elé az egész városra és a környékre. Ezt az élményt nem érdemes kihagyni!

 

 

3. Storno-ház

Sopron, Storno-ház

A Storno-ház egy feltűnően csinos sarokház, amelybe az Előkapun áthaladva botlunk. Nem kisebb neves személyeknek adott szállást, mint Mátyás király és Liszt Ferenc. A Soproni Múzeum központi épületének második emeletén megtekinthető a ház névadójának bámulatos gyűjteménye. Id. Storno Ferencnek köszönhetően számos műtárgy megmaradt az utókornak. Ha kedveled a művészetet, feltétlenül nézd meg a kincseket!

 

 

4. Városháza

Sopron, Városháza

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Városháza_(Sopron)

A Storno-házból kilépve egy méltóságteljes, eklektikus stílusú épülettel találjuk magunkat szembe, ami nem más, mint a városháza. A városháza volt Sopron első középülete. A viharos évszázadok ezt az épületet sem kímélték, jelenlegi formáját az 1800-as évek végén történő teljes körű felújításnak köszönheti. Az árkádsoron Sopronyi Thurner Mihály polgármester szobra szemléli a téren sétálókat.

 

 

5. Kecske-templom

Sopron, Kecske-templom

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kecske-templom

A Fő tér egyik ékköve a gótikus stílusú Kecske-templom. Nevét a homlokzatát díszítő kecskéről kapta. Kora igazán figyelemre méltó, de történelmi események terén sem szerénykedhet, hiszen több ízben tartottak országgyűlést is a templomban. Mindenképpen érdemes belül is megcsodálnod, hogy láthasd a rózsaablakokon át beszűrődő fény színpompás játékát.

 

 

6. Gyógygödör Borozó

Sopron, Gyógygödör Borozó

Sopron egyike a híres hazai borvidékeknek, a környék kedvező éghajlati tényezői kiváló feltételeket biztosítanak a bortermeléshez. A Kossow-ház aljában várja látogatóit Sopron legöregebb borospincéje, a Gyógygödör. Úgy tartják, hogy akik a soproni Lőverekbe érkeztek pihenni, betértek a pinceborozóba és gyógyultan távoztak. A falak megőrizték az évszázadok összes titkát, ha figyelsz egy kicsit, talán el is mesélnek egy-egy történetet!

 

 

7. Római kori emlékek – Scarbantia Régészeti Park

Sopron, Római kori emlékek - Scarbantia Régészeti Park

Scarbantia városának romjai Sopron alatt húzódnak, a városfal meghatározza a mai belváros szerkezetét. A romkertben megláthatod a kétezer éves maradványokat, amelyeket körülleng a múlt birodalmi szelleme. A római kori város jelentős volt kereskedelmi szempontból is, a borostyánút egyik kiemelt állomása volt. Központjában a forum állt, ami a társadalmi élet kitüntetett színhelye volt. A város határában amfiteátrum épült, alapterülete jól látszik ma is. 

 

 

8. Fabricius-ház

Sopron, Fabricius-ház

Ha érdekelnek a régészeti leletek és római kori kőemlékek, látogass el a Fabricius-házba! A kőtárban megcsodálhatod Scarbantia hagyatékát. Az oltárköveken és síremléken túl megismerheted a szentély eredeti berendezését, továbbá a lélegzetelállító szobortriót, amely Jupitert, Junót és Minervát formázza.  A Fabricius-házban van egy történeti kiállítás is, amiből megtudhatod, hogy milyen volt a polgári élet és a korabeli lakáskultúra. A Fabricius-ház gyakran vendégül látta Petőfi Sándort azokban az időkben, amikor Sopronban katonáskodott.

 

 

9. Patika-ház

Sopron, Patika-ház

A belváros minden épületének külön története van, nincs ez másként a Patika-házzal sem. Ez a sárga ház hajszál híján szomorú sorsra jutott, ugyanis a városi tanács le akarta bontatni, ám II. Lajos király megtiltotta, s így a Patika-ház lett hazánkban az első védett műemlék. Az épületben működő Fehér Angyal Patikamúzeum páratlan a maga nemében, hiszen Magyarországon először itt mutattak be gyógyszerésztörténeti gyűjteményt a nagyközönségnek.  

 

 

10. Lőverek

Sopron, Lővérek

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Várhely_(Sopron)

Sopron festői tája mindenkit magával ragad. A Soproni-hegység lankáin fekvő terület varázsát régen felfedezték, és mindmáig keresett kiránduló- és pihenőhely. Túra közben a Károly-kilátót, a Sörházdombi kilátót és a Várhely-kilátót is érdemes útba ejteni, mert gyönyörű panoráma nyílik Sopronra, és a Fertő-tóra. Ha feltöltődésre vágysz egy nyugodt környezetben, akkor a Lővereket neked találták ki!

 

Kedvet kaptál? Keress és foglalj soproni szállást most!