Top 7 barlang a Balaton körül – avagy mi van a felszín alatt?

Szinte halljuk a hívogató Balaton csobogását, de ezúttal merüljünk el a felszín alatt, és ismerjük meg a Balaton-környéki hűs barlangokat! A tópart pihentető lüktetésétől egy karnyújtásnyira kaland és felfedezés vár ránk. Tarts velünk ebben a varázslatos utazásban, ahol a Balaton top 7 barlangjával ismerkedünk meg. A karsztos régió elképesztő geológiai kincseket tartogat számunkra: vár a Tapolcai-tavasbarlang csónakázásra hívó vize, a Szentgáli-kőlik barlang misztikus folyosói, és az eldugott kis gyöngyszemek, melyek szemkápráztató formáival és titkaival a föld alatti világ csodáit tárják elénk. Kalandra fel!

1. Lóczy-barlang – Balatonfüred

Lóczy-barlang – Balatonfüred

A Lóczy-barlang Magyarország kiemelkedő turisztikai ékköve. Ez a fokozottan védett és régészeti értékekkel is bíró barlang Balatonfüred északi peremén, a lenyűgöző Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban várja a kíváncsi látogatókat. A Tamás-hegy lábánál, a Kéki-völgyben található, ahol egy mesterséges bejáraton keresztül közelíthető meg.

A barlangot a pleisztocénben meleg vizek alakították ki a középső triász mészkő és márga határán. A látogatókat lenyűgözi a dőlt, vékony rétegsorok, a termálvizek által kialakított gömbfülkék és a Kristály-üregben meghúzódó aragonit kristálycsoportok látványa. Bár az egykori aragonit kőrózsák mára eltűntek, a cseppköveket hiányoló barlang hangulata még mindig varázslatos. A barlang mélyén található a Vizes-üreg, amelynek alján néha víz gyűlik össze a karsztvízszint ingadozása miatt.

A Lóczy-barlang nevét Lóczy Lajostól kapta, aki a szervezett barlangkutatásért sokat tett. A barlangot 1930-ban, Kadić Ottokár javaslatára a Balatoni Szövetség nevezte el így. A Lóczy-barlang neve számos irodalmi forrásban is felbukkan, többek között mint Balatonfüredi-cseppkőbarlang, Füredi barlang vagy Lóczy Lajos-barlang.

Kíváncsi vagy a barlang titkaira? Egy 20-30 perces, barlangi idegenvezető által vezetett túra keretében felfedezheted a barlang villanyvilágítással megvilágított, oda-vissza 120 méteres szakaszát. Várnak rád a barlang csodái!

>> Szuper balatonfüredi apartmanok <<

2. Tatár-likak – Balatonkenese

Tatár-likak - Balatonkenese

A Balatonkenesei Soós-hegy titokzatos oldalában 9 mesterséges üreget, a Tatár-likakat találjuk. Ezek a védett üregek, amelyek a Balatonkenesei Tátorjános Természetvédelmi Terület részét képezik, számos régészeti lelet otthonául szolgáltak.

A meredek löszfalban elrejtett 9 üreg közül az alsóbbak könnyen megközelíthetőek, míg a legmagasabbakhoz már kötéltechnikát kell bevetni. Az alsó, harmadik számú üreg népszerű célpontja a kirándulóknak, mivel könnyen megközelíthető. Egykor ezek az üregek szegény emberek otthonául szolgáltak. Az 1., 2., és 7. számú üregek megközelítése már nagyobb kihívást jelent, hiszen itt kötéltechnikai eszközökre van szükség.

A Tatár-likak név 1976-ban jelent meg először az irodalomban, de az üregcsoport több néven is ismert, például Kenesei földbevájt lukak, tatár lyukak, Török-likak és Töröklikak. Fedezzétek fel ti is a Tatár-likak izgalmas világát, és ismerkedjetek meg a történelem ezen különleges szegletével!

>> Apartmanok, panziók, vendégházak Balatonkenesén <<

3. Barátlakások – Tihanyi-félsziget

Barátlakások - Tihanyi-félsziget

Tihany Óvár északi oldalán, a meredek, 20-30 méteres bazalttufafalban találhatók a Barátlakások. Ezek mesterségesen kialakított üregek, melyek hajdanán emberi otthonokként szolgáltak. A Barátlakások a Tihanyi-félszigeten helyezkednek el, ami a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Tihanyi Tájvédelmi Körzet része.

A Barátlakások kultúrtörténeti emlékek. Bár a közhiedelem és a turistatérképek barlangoknak nevezik őket, fontos megjegyezni, hogy a barlangok természetes képződmények, míg ezek a mesterséges üregek emberi beavatkozással jöttek létre. Kutatásuk leginkább az archeológia és a történelemkutatás területe.

A Barátlakások az egyetlen viszonylag épségben fennmaradt remetetelep a Kárpát-medencében, sőt egész Közép-Európában. Egyesek a közeli Leánylakásokat is a Barátlakásokhoz sorolják. A beomlások miatt néhány korábban létező üreg mára már ismeretlen.

A Barátlakások számos néven ismertek: Barlangkolostor, Barát-barlang, Barátcellák, Barát-lak, Innela, Remete-barlang, Remetelakás, Tihanyi-remetebarlangok, Tihanyi-remetelakások, Tihanyi-remetelakok, Uruzkó-Üreskő, Üreskő-barlang. Ne hagyjátok ki ezt a különleges történelmi látnivalót Tihanyban!

>> Tihanyi szállások minden igényre <<

4. Kútbarlang – Cserszegtomaj

Kútbarlang - Cserszegtomaj

A Cserszegtomaji-kútbarlang különlegessége a méretéhez képest kicsi vízszintes kiterjedése és bonyolult járatrendszere. A barlang a Keszthelyi-riviéra leghosszabb barlangja és Cserszegtomaj fokozottan védett barlangjai közül az egyik, a másik az Acheron-kútbarlang.

A barlang a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található, Cserszegtomaj belterületén, a cserszegtomaji temető 64 méter mély kútjából nyílik. A kőzetrétegek vízszintes elhelyezkedése miatt a barlang is vízszintesnek tekinthető. A barlangban számos ásványkiválás található, köztük különböző gipszképződmények és hematit, valamint hidrohematit és mangánbevonatok a falakon.

A barlang levegőjének hőmérséklete a magyarországi barlangi átlagtól magasabb, 12,5–12,8 °C körül van. A szén-dioxid koncentráció szintén magas, akár a 4,1%-ot is elérheti. A barlang hálózatos elrendezésű, és legtávolabbi pontjai között K–Ny-i irányban csak 146 m a távolság, É–D-i irányban 125 m.

Megtekintéséhez a helyenként magas szén-dioxid koncentráció miatt elektromos lámpát szükséges használni. A lezárt barlang megtekintéséhez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság engedélye és barlangjárási gyakorlat szükséges.

A Cserszegtomaji-kútbarlang számos néven ismert az irodalomban, köztük a Barlangos kut üregrendszere, Barlangoskút ürege, Cserszegtomaji-kutbarlang, Cserszegtomaj’s Well Cave, Dornyai Béla-barlang, Kút-barlang és Tomaji kútbarlang.

>> Pompás panziók, vendégházak és apartmanok Cserszegtomajon <<

5. Kőlik barlang – Szentgál

Kőlik barlang - Szentgál

A Szentgáli-kőlik jelentős szerepet játszik Magyarország barlangjai között, főként a dolomitban kialakult barlangok körében, ahol a második leghosszabb barlangként ismert. Bakonyban található, a Szentgál község közelében, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén helyezkedik el. A barlangot a központból induló piros sáv jelzésű turistaúton lehet megközelíteni, majd a piros barlangjel jelzésű ösvény vezet a bejáratához.

A barlang járatainak hossza 420 méter, mélysége pedig 39 méter. A bejárata délnyugatra néz, és egy denevér röpnyílással ellátott vasajtóval lezárva van. A barlang a felső triász fődolomit vastagpados kőzetében alakult ki, melyben általában keskeny, hasadékszerű és magas járatok húzódnak szerkezeti vonalak és törések mentén.

A barlangban található különleges képződmények között számos cseppkőoszlop, heliktitek, lemezes kalcitkiválások és borsókövek találhatók. A barlang hőmérséklete átlagosan 10°C, és fontos téli szálláshelyül szolgál a denevérek számára. Összesen nyolc denevérfajt figyeltek meg benne, köztük két fokozottan védett fajt is.

A barlang lezárva van, és a látogatásához a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának engedélye szükséges. Különösen fontos, hogy a denevérek téli nyugalmi időszakában a barlang nem látogatható. Alapvető barlangjáró felszereléssel járható.

A barlang különböző néven szerepel a szakirodalomban, többek között Kő-lik, Kőlik-barlang, Kő-lik-barlang, Kő-lik barlang, Kő-lyuk-barlang, Mecsekhegyi Kőlik, Mecsek-hegyi-kőlik, Mecsekhegyi-kőlik, Mecsekhegyi-kőluk, Mecsekhegyi sziklaüreg és Szentgáli Kőlik néven is.

>> Hangulatos szentgáli vendégházak <<

6. Csodabogyós-barlang – Balatonederics

Csodabogyós-barlang - Balatonederics

A Csodabogyós-barlang a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Keszthelyi-fennsíkon található. Az ország nyolcadik leghosszabb barlangja, a Keszthelyi-fennsík leghosszabb és második legmélyebb barlangja.

A barlang Balatonederics külterületén helyezkedik el, a Keszthelyi-fennsík délkeleti részén, a Balatonederics-fennsík keleti peremén. A bejáratát 395 méter tengerszint feletti magasságban találjuk. A barlang hossza 6400 méter, mélysége pedig 147 méter.

A Csodabogyós-barlang többszintes és hálózatos, járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, ezért jellemzően hasadékfolyosók, termek és aknák találhatók benne. A barlang belső képződményei között számos és változatos cseppkő található, például a Függőkertben és a Meseországban. Ezen területeken nagy mennyiségű függőcseppkő és állócseppkő látható, de emellett vetőtükrök, cseppkőlefolyások, íves zászlók, borsókövek és csavarodott heliktitek is találhatók.

A barlang a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának engedélyével látogatható, azonban a denevérek téli, nyugalmi időszakában nem tekinthető meg. Az idegenforgalom számára nem megnyitott szakaszok létrákkal kiépítettek. A barlangot a bejárata mellett található szúrós csodabogyó nevéről nevezték el.

A Csodabogyós-barlang méretei, látványos formakincse és viszonylag könnyen járható jellege miatt kiválóan alkalmas a barlangjárás, a barlangkutatás technikájának és gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.

>> Olcsó balatonedericsi szálláshelyek <<

7. Tapolcai-tavasbarlang – Tapolca

Tapolcai-tavasbarlang - Tapolca

A Tapolcai-tavasbarlang Magyarország kiemelkedő geológiai és turisztikai látnivalója. Az általad megosztott információk kimerítően ismertetik a barlangot, a geológiai adottságoktól a látogatói információkig.

A barlangban a miocén korban képződött mészkőrétegekben alakult ki az a speciális üregrendszer, amelynek jellegzetessége a föld alatti tavak. A barlangrendszer egyik sajátossága, hogy a tavakban csónakázni lehet, ezért a látogatók számára különleges élményt nyújt.

A barlang egyedülálló morfológiája és hidrológiája, valamint a belőle kiinduló karsztvíz hőmérséklete a barlang klímájára is hatással van, ami további különlegességet jelent. A Tapolcai-tavasbarlang fokozottan védett természeti érték, melynek megóvása kiemelt fontosságú.

A barlang nevének változásai és különböző elnevezései bemutatják, hogy a Tapolcai-tavasbarlang különböző korszakokban és kontextusokban hogyan jelenik meg az irodalomban, illetve milyen néven ismerik a különböző források. A változatos megnevezések bemutatják a barlang jelentőségét és ismertségét a tudományos és a laikus közönség körében egyaránt.

Összefoglalva, a Tapolcai-tavasbarlang jelentős turisztikai látványosság és geológiai érték, amely a látogatóknak egyedülálló betekintést nyújt a földtudományokba és a karsztjelenségekbe.

>> Csudás vendégházak, apartmanok Tapolcán <<

(A cikkben Wikipédián szereplő információkat és képeket használtuk fel.)