10 csalogató élményforrás a Móri borvidék környékén

A Vértes hegység déli-délnyugati felén találhatók a Móri borvidék szőlőtőkéi. Ezt a területet sokan az Ezerjó vidékeként ismerik, mert sokáig ez a szőlőfajta adta a táj karakterborát. A tüzes, élénk, zamatgazdag nedűk kóstolása közben, érdemes bejárni a környék látnivalóit is, melyek közül a legizgalmasabbak bemutatására vállalkoztunk cikkünkben.

 

1. Mesél az erdő, Bakonycsernye

A bakonycsernyei Hegyi Imre Emlékpark egy olyan néprajzkutató nevét viseli, aki a Kelet-Bakony erdőgazdálkodását, flóráját és faunáját, valamint ember és erdő szimbiózisát kutatta. A mesebeli környezetben kialakított parkon keresztül kaviccsal felszórt, árnyas fákkal szegélyezett ösvény vezet és erdei pihenő is várja az utazókat.

 

2. Bodajki Segítő Szűz Mária kegytemplom és zarándokudvar

A helyiek szerint már Szent István király is látogatta a bodajki kegyhelyet, aminek újkori felvirágoztatói a kapucinus szerzetesek lehettek 1695-ben. 1728 és 1742 között épült fel a ma is látható barokk templom a zarándokok fogadására. A kolostor néhai kertjéből zarándokudvart különítettek el, ahol a fáradt utazók hűs vizű forrással olthatják a szomjukat. A 18 század közepén egy, a Kálvária-hegyre vezető keresztutat is kialakítottak. A plébániaudvarban egy helytörténeti kiállítás is megtekinthető, és a kegyhelyhez tartozó Szent Imre Zarándokház is várja az érkezőket.

 

3. Természetes gyógyforrásokkal táplált Bodajki-tó

A Bodajk mellett található tavat évszázadok óta a gyógyulás oázisaként ismerték. A vize magnéziumot, szénsavat, szappanföldet, szikszót, vasat, és más ásványi anyagokat is tartalmazott, és hidegben sem fagyott be. A bakonyi bányászat idejében a tavat tápláló források ideiglenesen elapadtak, ekkor mesterségesen gondoskodtak a tó fenntartásáról, a bányászat megszűnését követően azonban a karsztvíz újra utat tört magának. A tó üdülőhellyé való fejlesztése a 19. században kezdődött el.

 

4. Meditatív, szemet gyönyörködtetű kirándulóhely: a Gaja-völgy

Szerencsére nem kell ahhoz határt átlépnünk, hogy szép szurdokvölgyekre, patakmedrekre bukkanjunk. A Bakony egyik ilyen remekbe szabott területe a Gaja-szurdok, ami Fehérvárcsurgó és Bodajk között található. Családdal is szuper úti cél és rövidebb túrákra is alkalmas vidék. A szurdok egy óra alatt kényelmes tempóban bejárható, látványnak pedig nem utolsó. Vadregényes táj és festménybe illő parkerdő egy helyen.

 

5. Pazar kilátás a Gaja-szurdokra a Károlyi-kilátóból

A Gaja-szurdok egyik sziklaszirtjére épült 2016-ban, a Károlyi Gyuláról elnevezett kilátó. Innen nem csak a völgy és környéke tekinthető meg, de a Fehérvárcsurgói víztározóra is ráláthatunk. Ha gyalog közelítjük meg a kilátót Bodajk felől az Országos Kéktúra jelzésén kell haladnunk délnyugati irányba, majd a Kék Kereszt jelzés felé letérni, végül a Kék Háromszög útvonala vezet el a kilátóhoz.

 

6. Vértes vadász mezei Csákberény Merán Fülöp múzeumában

Vértes vadászati és erdészeti életébe enged bepillantást a csákberényi Merán Fülöp múzeum gyűjteménye. Az érdekes trófeákban, csodás agancsokban is kiemelkedő kiállítás mellett, kültéri tablók mutatják be a Merán és Esterházy család, valamint a híres fővadász, Öhlmann Péter életét.

 

7. A megye egyetlen középkori vára: Csókakői vár

Fejér megye középkori eredetű vára a Csókakői vár, ami a Vértes déli részén, egy sziklakiszögellésben található. Elhelyezkedésének köszönhetően stratégiai feladata a Gaja-patak völgyében Fehérvárra tartó hadiút ellenőrzése volt. Kulcsszerepénél fogva egymást érték a tulajdonosok, 143 évig török kézben volt, majd Hochburg János birtokolta, 1703-tól lakatlanná vált, ami egyben állapotának leromlását eredményezte. Az országos várprogram keretében napjainkban is tartanak a felújítások.

 

8. Marsbéli táj: Gánti Tanösvény

Kihagyhatatlan látvánnyal kecsegtet a Vértes hegységben, Gánt határában található egykori bauxitbánya területe. A Bauxitföldtani Park Európában is egyedülálló ritkaság. A hozzátartozó tanösvény 13 állomáson vezet végig az ismertető táblákkal jelzett útvonalon. Több mint 40 millió év földtörténeti múltján kalandozhatunk végig utunk során. Nem csak szép, de izgalmas is.

 

9. Egykor történelem, ma kultúra: a móri Lamberg-kastély

Fellner Jakab tervei alapján Lamberg Ferenc Antal gróf építette a késő barokk stílusú kastélyt 1762-1766 között. Az épület ma Lamberg-kastély Kulturális Központként üzemel. Az emeleten könyvtár, a földszinten Művelődésszervező Iroda, valamint a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás állandó tárlatai találhatóak. 1801-ben a kastély kertjében egy csodaszép angolkertet alakítottak ki. Itt tekinthető meg a Sváb tájház is.

 

10. A bor ünnepei

A Móri borvidék egész évben ünnepli a borait, ugyanakkor októberben bornapokat is tartanak Móron és Csákberényben, de szeptemberben a Csókakői Napokon és a Pusztavámi Szüreti Napokon is „folyik” a bor. Ha látványos szüreti felvonulásra, zenére, táncra vágyunk, itt ezekből nincs hiány. A Móri Bornapok rendezvénye mára nemzetközi hírnévre tett szert.