Top 9 élmény az Egri borvidéken

Nincs is jobb, mint összekötni a kirándulást egy kellemes „borúttal”. A gazdag középkori múlttal bíró Egri borvidék egyike a legnépszerűbb hazai úticéloknak. Sétánkat érdemes kékfrankossal, kékoportóval, leánykával, olaszrizlinggel, traminivel, vagy az elmaradhatatlan egri bikavérrel kísérni. Utóbbi a tokaji aszú után a legismertebb magyar bor. Összegyűjtöttük, mit érdemes megnézni itt a (boros) üveghegyen túl.

1. Eger és környéke

Eger igazi turistacsalogató város, ahol egymást érik a látnivalók és a jobbnál jobb borok.

2. Szépasszony-völgy

A város legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe a Szépasszony-völgy, ami ma közel 200 pincét számlál. Kényelmes utcabútorok, zamatos borok, ízletes borkorcsolyák, a múltat őrző pincefalak, szabadtéri sütögető helyek és piknik-placcok teszik még hívogatóbbá a völgyet, ami egyben Eger nyári rendezvényeinek egyik főhelyszíne is.

3. Egri minaret

A török hódítás nyomai közül az egyik legjellegzetesebb a minaret, ami azontúl, hogy az Oszmán Birodalom legészakibb európai emléke, egyben hazánk három ép minaretje közül a legmagasabb és a legjobb állapotú is. A 40 méter magas, 14 szögletű tornyot kovácsoltvas kerítés veszi körül.  A csigalépcsőn megtett 97 keskeny, magas lépcsőfok után gyönyörködhetünk a város panorámájában.

4. Egri vár

Eger nagymúltú, felújított várához fűződik az 1552-es ostrom, amikor Dobó István kapitány parancsnoksága alatt a várvédői visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét. A belső vár északnyugati szakaszán áll a régi püspöki palota, a várvédők emlékére emelt szobrokkal. A palota emeletén kiállítást láthatunk a vár történetéről. A vár termei különböző kiállításoknak adnak otthont, ezek között kifejezetten csoportok részére látogathatóak is vannak, mint például a Kazamata kiállítás az aknafigyelő folyosón. Gárdonyi kapcsolódó regényének figurái elevenednek meg előttünk a vár Panoptikumában. Érdemes több órát rászánni a bejárásra.

5. Az egri Bazilika

Az 1837. május 6-7-én felszentelt egri Bazilika Magyarország legnagyobb egyházi építményei közé tartozik. A templomba vezető lépcsősor két oldalán Marco Casagrande, velencei szobrász szobrait csodálhatjuk meg: elől a két szent magyar király, István és László, hátul a két főapostol, Péter és Pál. A bejáratot megelőző oszlopcsarnok a római „Pantheon” mintájára épült. A 17 méteres korinthoszi oszlopok által tartott timpanonon latin felirat látható, ami magyarul annyit tesz: „Jöjjetek, imádjuk az Urat”. A timpanon felett a Hit, Remény és Szeretet jelképes alakjai találhatóak. A bazilika belső díszítése, az oltárok elkészítése, a mennyezeti freskók festése már csak azért is lenyűgöző, mert közel 120 évet vett igénybe. A bazilika aurája a legnyugtalanabb lelket is képes lecsendesíteni, megtekintése felér egy meditációval.

6. Az ország 7 csodájának egyike: Város a város alatt

A török megszállás utáni időkből eredeztethető az a pincerendszer, ami Eger városa alatt húzódik végig. Fenessy György püspök palotaépítése során alakult ki a hatalmas földalatti járat, amiben a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok tizedét, az egyházi adót tárolták. A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, 3 kilométer hosszan nyúlt el Eger alatt. Jelenleg a várost mutatja be különböző életképek, hanghatások, interaktív jelenetek révén. Bejárata a Bazilika előtt, a Szent László szobor alatt található. A pince hőmérséklete állandóan 12 fok, ezért meleg ruha, pulóver ajánlott. A pincelátogatás időtartama 45 – 50 perc. Nem érdemes kihagyni.

7. Egri termálfürdő

Különösen télen nagy áldás az Egri termálfürdő, aminek hét medencéje közül négyet gyógyvízzel töltenek fel. Az egri gyógyvizek kifejezetten jók a reumás betegségek kezelésében. Az úszókat 50 méteres úszómedence, a gyermekeket pedig élmény medence is várja. Az egész évben nyitva tartó létesítményben 16 féle élményelem gondoskodik valamennyi korosztály szórakoztatásáról. A fürdőszolgáltatással együtt igényelhető a belépő a Wellness Házba, ahol infraszauna, finn szauna, gőzkabin, masszázs, pezsgőfürdő segíti a feltöltődést.

8. A noszvaji és siroki barlanglakások

Azontúl, hogy Noszvaj utcái önmagukban is hangulatos sétakörnyezetet adnak, olyan kincsekre is rábukkanhatunk itt, mint például a 18. században épült barokk De la Motte-kastély, vagy a helyi finomságokat kínáló Gazdaház. A híres noszvaji barlanglakásokat is érdemes megnézni, ahogy a Szomolya felé található látványos és legendás kaptárköveket is. A noszvaji barlanglakásokhoz hasonlókat találunk a közeli Sirokon is, de ezekben akár alhatunk is. Itt a siroki várat sem érdemes kihagyni az útvonalunkból.

9. Fürdőoázisok – Bogács, Egerszalók, Demjén

Télen igazán szenzációs élményt nyújtanak a Bogácson, Egerszalókon és Demjénben található szabadtéri forró vizes fürdők. A Bogácsi Gyógyfürdőben 9 medence – hat gyógyvizes, két gyermek-, egy úszómedence – várja a fürdőzőket a nyári szezonban (május 1- szept. 30.), míg szezonon kívül négy gyógyvizű medencében (az egyik fedett) lehet relaxálni. Egerszalókon található az Európában egyedülálló sódomb, amelynek tövében merítkezhetünk meg a gyógyvízben. Míg a demjéni Gyógyfürdő és Aquapark a 4 évszak fürdője.