6+1 top látnivaló a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A Kis-Balaton, a Keszthelyi-fennsík, a Tapolcai-medence, a Dél-Bakony és a Balaton-felvidék területeit fogja össze a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, amit 1997-ben hoztak létre hat tájvédelmi körzet összeolvasztásával 57 000 ha-os területen. Ennek a vidéknek a legizgalmasabb látnivalóit mutatjuk be cikkünkben.

 

1. Kis-Balaton Látogatóközpont – Keszthely/ Fenékpuszta

Európai viszonylatban is kimagasló vizes előhelyünk, a Kis-Balaton egyszerre a természetvédelem vidéke, madárrezervátum, nemzeti park, Fekete István regényeinek eleven színhelye, a Balaton halbölcsője és még hosszan sorolhatnánk. Ökoturisztikai szemmel nézve igazi oázisvidék, ahová érdemes ellátogatni. 2020 szeptemberében közel 1000 m2 nagyságú bemutatótérrel is várják a látogatókat a Kis-Balaton Látogatóközpontban, mely kialakítása összefonódott a Diás-szigeti Fekete István- emlékhelyével. Minden korosztály számára izgalmas program lehet interaktív kiállítással, mozival, tetőtéri tanösvénnyel, játszótérrel.

 

 

2. Hegyestű Geológiai Bemutatóhely – Monoszló

Zánka és Monoszló között is igazi kincsre bukkanhatunk a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen. A Káli-medence kapuőreként is emlegetett Hegyestű, a Balaton felől nézve szabályos kúpként magasodik 337 méterre a tengerszint felett, míg az északi felén közel 50 m magas bányafalra bukkanunk az egykori kőfejtés nyomán. Innen betekintést nyerünk a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejébe. Az egykori vulkanikus tevékenységből maradt megdermedt láva sokszögletű, függőleges mintázatot rajzolt. Páratlan látványélmény és Európa szerte ritkaság. Ahogyan a bazaltkúp tetejéről nyíló kilátás is az. A régi bazaltbánya épületében a földtani kiállítás mellett megismerkedhetünk a vidék természeti értékeivel és a bazaltbányászat emlékeivel is. A Dunántúl kőzeteit szabadtéri kőpark mutatja be. Ha még komolyabb felfedezőútra indulnánk, a Káli-medence bejárásához szakvezetés is igényelhető.

 

3. Salföldi Major – Salföld

Igazi természetbúvár-paradicsom a Salföldi Major, ahol a hazai háziállatfajtákon, állatsimogatón túl fotókiállítás, fűszer- és gyógynövénykert, lovaglás, lovaskocsikázás is várja az érdeklődőket. A Káli-medence Balaton felé nyíló részén, a nemzeti park szívében található Salföld gazdag geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekben. A falu határában kialakított Salföldi Major egy működő gazdaság életét és az őshonos magyar háziállatfajtákat mutatja be. Láthatunk itt rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat, pulit, pumit és mudikat valamint lovakat, köztük a nemzeti kincsként számon tartott, kalandos történetű gidrán fajtát is. A kisebbeket tájba illeszkedő játszótér várja.

 

4. Levendula Ház Látogatóközpont-Tihany

Tihany a levendulamezők fellegvára, a helyi Levendula Ház Látogatóközpontban kiállítás mutatja be a termesztését, a Tihanyi-félsziget kialakulását, és egy kisfilm is segít a pontosabb ismeretszerzésben. Az ajándékboltban pedig mindenféle levendulás emléktárgyat beszerezhetünk. A Belső-tó partján kézműves foglalkoztató, élménykert is segíti a tartalmas szórakozást.

 

5. Tavasbarlang – Tapolca

Szállj csónakba és kalandozz a város alatt! A Tapolcai tavasbarlang különböző termekkel és attrakciókkal segíti az élménygyűjtést. A látogatókat a fogadóépületben „Csodálatos karszt” kiállítás várja szakvezetéssel, mászófallal. Különleges látnivalókon, titokzatos barlangi világon kalauzol minket végig a 10 terem kiállítása. A gyermekeket kúszóbarlang, a felnőtteket „kőtapogató” teszi próbára. Felfedezés, kaland, testközeli élmények várnak ránk. Kihagyhatatlan úti cél.

 

6. Kápolnapuszta Bivalyrezervátum, Kis-Balaton

Ha a nyaralás többet jelent számunkra a pancsolásnál, és szívesen felfedezzük azt a vidéket, ami a Balaton víztükrét veszi körül, akkor ne hagyjuk ki a bakancslistánkból hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordáját se. A Kápolnapuszta Bivalyrezervátumban nem csak közelről csodálhatjuk meg a Magyarországon őshonosnak számító állatokat, de remek piknikező helyre és mesélő sétaútra is találhatunk itt.

 

+ 1 tipp horgászoknak : Vörsi Tájház, Kis-Balaton

A népi halászat csínját-bínját mutatja be a Vörsi Tájház kiállítása, ahol többek között képet kaphatunk a táj népi építészetének jellegzetességeiről valamint a lápból élő pákászok életmódjáról.