Top 5+1 élményforrás a Zalai borvidéken és környékén

A balatoni régió északi részén, a Keszthelyi-hegység keleti oldalán találhatóak a Zalai borvidék szőlősei. Maga a borvidék a balatonmelléki és a muravidéki részt öleli fel. Errefelé nem csak üdítő fehér borok, de számos látnivaló és élmény vár ránk, akár pancsolnánk egyet Zalakaroson, vagy megcsodálnánk a bivalyrezervátumot Zalakomáriban, esetleg meditálnánk egyet a zalaszántói buddhista szentély hűvös falai között. Ezek közül az élményforrások közül gyűjtöttünk össze néhányat.

1. Zalakaros-Gyógyfürdő

Ha nyár, akkor kánikula, ha kánikula akkor strand. A Zalakaros-Gyógyfürdő többet tartogat a gyógyvíznél, igazi élményoázis beltéri és kültéri élményfürdővel, sport és családi medencével, hullámfürdővel, családi és extrém csúszdaparkkal. A kicsiket kültéri gyermekvilág is várja több mint 60 féle vízi attrakcióval, többszintes medence komplexummal 0-12 éves korig. A gyermekvilág szomszédságában játszóudvar fokozza a gyerkőcök élményeit, ahol különböző programokat is szerveznek kreatív elfoglaltság gyanánt az arcfestéstől a rajzversenyig. A mozgékonyabbak mászófalon és mászótornyon vezethetik le fölös energiáikat. Akik ennél is több szórakozásra vágynak éjszakai fürdőpartin is részt vehetnek. Természetesen a gyógycentrum is számtalan testet-lelket lazító szolgáltatást kínál.

2. Buddhista szentély – Béke Sztúpa Zalaszántón

A béke, a boldogság, a megvilágosodottság szimbólumaként hívta életre a koreai Bop Jon (Jin Soo Lee) buddhista szerzetes hazánkban a zalaszántói Sztúpát. A világbékét hirdető épületet a XIV. Dalai Láma (Tendzin Gyaco) avatta fel 1993. június 17-én. Zalaszántó Buddhista szentélye a 316 méter magas Világosvár hegyről néz a Balatonra. Maga az épület 30 méter magas és 24 méter széles, ezáltal Európa egyik legnagyobb sztúpája. Belsejében Buddha tanításait, ereklyéit és egy 24 méteres életfát helyeztek el. A Buddhát ábrázoló szobor Dél-Koreából származik. Ha békére, nyugalomra vágysz, a Béke Sztúpánál jobb helyre nem is látogathatnál.

3. Kovácsi-hegy, barlangok, bazalt utca

A Keszthelyi-hegység északnyugati felén magasodik a Kovácsi-hegy, aminek peremén vad sziklafolyosó nyílik. A bazaltutcaként emlegetett látványosság méltán híresült el Zala megye csodájaként. Óriási, sötét bazalttömbök között vezető út Zalaszántó mellől indul és a barlangokkal, fülkékkel tűzdelt kanyonba vezet. A vadregényes túrát kár lenne kihagyni, ha erre jársz. A túra hossza: 11,1 km, tömegközlekedéssel Zalaszántó felől plusz 7 km oda-vissza. A túra időtartama: 2,5 óra. Szintkülönbség: 220 m fel, ugyanannyi lefelé.

4. Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Zalakomáron

Hazánk legnagyobb látogatható bivalyállományát szemrevételezhetjük testközelből Zalakomáron a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban, ahol piknikező hely, kiállítás és mesélő sétaút is vár ránk. A Magyarországon őshonos bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében vállal jelentős szerepet a rezervátum, miközben részletesen bemutatja a bivalyokat. Az állományt távcsővel is végig pásztázhatjuk, télen pedig az istállóban és a karámban meg is közelíthetjük azt. Az év egészében nyitva tartó rezervátumon kitáblázott sétaút kalauzol végig, ahol a kicsiket állatsimogató és játszótér is várja. Az istálló bivalytartást bemutató kiállítása mellett a fogadóépületben a Kis-Balaton élővilágát bemutató tárlatot is megtekinthetjük.

5. Rezi vár a Meleg-hegyen

A 418 méter magas Meleg-hegy dolomit szikláin magasodik a Rezi vár, amit a források zalai várföld néven neveztek meg már 1236-ban. A romantikus vár romjáról Pazar kilátás tárul elénk a Balatontól Sümegig. Ma az egykori lakótorony keleti, a vár keleti és nyugati fala áll a dongaboltozat és néhány ablak emlékével. A hajdani elővár helyén napjainkban kellemes erdei pihenőhely lett kialakítva asztalokkal, padokkal, sütögető lehetőséggel.

+ 1 Helikon Kastély Keszthelyen

Hazánk legnépszerűbb kastélya, a keszthelyi Festetics-kastély, ami napjainkban kastélymúzeumként működik és öt épületben hat állandó kiállítással várja látogatóit. Magyarország egyik legjelentősebb nemesi családja volt a Festetics család, akik 200 éven át birtokolták a kastélyt. A gyönyörű épület csodálatos parkja természetvédelmi terület, ahol többek között pálmaház és hintókiállítás várja az érdeklődőket. A főúri életmódról tanúskodó Helikon Könyvtár az egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtár hazánkban, több mint 80 ezer kötettel.