Természetesen nagyszerű látnivalók a Körös–Maros Nemzeti Park vidékén

A dél-alföldi területek egységes természetvédelmi területe a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozik, ami 1997. január 16-án jött létre hazánk hetedik nemzeti parkjaként. Magába öleli a Körös vidékét és a Békés-Csanádi löszhátat. Mutatjuk, milyen természeti csodáknak lehetsz a tanúja, ha ellátogatsz ide.

 

1. A Kárpát-Medence állatvilágának oázisa – Szarvas

A Csáky-kastély egykori kertjében, az Anna-ligetben kapott helyet a Körös-Maros Nemzeti Park legnagyobb és legkomplexebb bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark. Itt ősfás környezetben ismerhetjük meg a Kárpát-medence egykori és ma honos állatfajait. A hazai élővizek halait a főépület 7000 literes akváriumában csodálhatjuk meg. A liget sétánya 2100 méteren kalauzol minket végig a vizes élőhelyek, ragadozó házak, mókusház és a különböző kifutók között. A kisebbeket kölyök-zug játszótér és állatsimogató is várja. A Maros és a Sárrét közti terület egykori élővilágát idézik meg a park európai bölényei. Az Anna-ligetet szegélyezi a Jégmadár vízi tanösvény, ami további érdekességekkel szolgál a Holt-Körösön.

 

2. Hazánk legnagyobb arborétuma – Szarvas

Az egykori szarvasi Pepi-kert a legnagyobb hazai arborétumunk. A Körös szabályozását követően az ártéri terület növénytelepítését Bolza Pál kezdte meg. A többszáz éves mamutfenyő otthonául szolgáló, minden évszakban csodálatos ősfás park bejárását követően sétahajózásra is lehetőségünk nyílik, a város legszebb részeit tekinthetjük meg a Holt-Körösön „andalogva”.

 

3. Miniatűr Magyarország – Szarvas

Magyarország épített csodái előtt tiszteleg az arborétumban megtekinthető Mini Magyarország kiállítás. Közel száz híres magyar, és egykori történelmi magyarországi épület miniatűr mását csodálhatjuk meg a bemutatón. A gyermekek imádják a park legújabb látványosságát, a kezelhető kisvonatok pályáit.

 

4. Túzokrezervátum-Dévaványa

A túzok a legnagyobb európia madár, és a dévaványai terület a legnépesebb hazai költő- és élőhelye. Az itt létrehozott Túzokrezervátum olyan túzokmentő állomás, mely kiállításként is funkcionál, ami egyben segít jobban megismernünk ezt a veszélyeztetett fajt. A Túzokrezervátum kifutóin 15-16 kilós hímekben és 4-6 kilós tojókban gyönyörködhetünk.

 

5. Körös-ártér

Békésszentandrás határában van hazánk legnagyobb kunhalma, földvára, a Gödény-halom, ami 12,26 méter magas, palástjának kerülete kb. 160 méter. A gödények kedvelt helye volt, a Hármas-Körös árterében állandóan szárazon maradt terület. Innen kapta a nevét. A régészetileg védett terület a táj egyik érdekessége.

 

6. Biharugrai-halastavak

Hazánk második legnagyobb halastórendszere is a Nemzeti Parkhoz köthető, ami Békés megye és a Kis-Sárrét északkeleti peremvidékén található. A közel 1900 hektáros területet felölelő Biharugrai-halastavakat a Biharugrai- és Begécsi-tó együttese alkotja. Gazdag madárvilágot köszönhetünk ennek a vidéknek, ahol előszeretettel fészkelnek többek között a kárókatonák, nagy lilikek, kanalas gémek, de a vonulófajok közül az énekes hattyú és a füles vöcsök is feltűnnek itt.

 

7. Wenckheim Kastély – Szabadkígyós

Magyarország legjelentősebb műemlékeinek egyike a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, ami 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz és eklektikus stílusban épült. Ez az egyik legépebben ránk maradt Békés megyei kastély. Az épülethez 23 hektáros park tartozik ősfákkal, testes platánnal, tóval, szigettel, hidakkal.

 

8. Séta a lombokban – Gyomaendrőd

Nem véletlenül lett 2015-ben az év ökoturisztikai létesítménye az Erzsébet Ligeti Lombkorona Sétány és Kilátó. A több mint 1000 méter hosszú tanösvény, lombkorona sétány és 15 méter magas kilátó fantasztikus élményt nyújt azoknak, akik bejárják a zegzugait. Földön, vízen és levegőben is túrázhattok itt. A maradandóbb élmény érdekében korcsoportonkénti programösszeállítással várják a látogatókat.

 

9. Állatpark és Vadfarm- Füzesgyarmat

Békés megye északi csücskében érdemes ellátogatni a Füzesgyarmati Állatpark és Vadfarmra, ahol 10000 m2-en közel 100 fajta állatot tekinthetünk meg. Itt lehetőségünk nyílik lovaglásra, állatsimogatásra is, sőt a szabadtéri pihenőhelyeken, ahol játszótér is vár a gyerekekre, akár sütögethetünk és piknikezhetünk-e a családdal.