Top 6 kaland az Etyek-Budai borvidéken

Budapest szőlőskertje közel 1600 hektárnyi területen ontja magából üdítő fehér borait és pezsgőit. A dombos Etyek-Budai Borvidéken már az Árpád korban is virágzott a szőlő- és borkultúra. Ma a borturizmus egyik jellegzetes oázisa hazánkban, számtalan program és kirándulási lehetőséggel. Kóstolj bele te is! Cikkünkben összeszedtük a legkalandosabb úticélokat.

 

1. Budafok-Nagytétény: Kastélymúzeum és ókori forgatag

A Nagytétényi Kastélymúzeum története az ókorba nyúlik vissza, a település Campona néven a Római Birodalom erődítményláncolatának tagja volt. A főúri rezidencia 1778-ban épült meg. Rendezett kerttel és állandó bútorművészeti kiállítással várja a látogatóit. Szeptember közepén, az Ókori víg napok rendezvény keretében a kastély parkja római kertté alakul, ahol az ókor mesterségei, játékai kerülnek terítékre, kézműves vásárral és étel-, italkóstolóval egybekötve. Előre bejelentkezés esetén kosztümös tárlatvezetésre is lehetőség nyílik, amivel fokozható a történelmet idéző élmény.

 

2. Természet karnyújtásnyira: Budakeszi Vadaspark és Arborétum

Az erdő kapujának is nevezik a főváros belvárosától 20 percre található Budakeszi Vadasparkot, ahol több, mint 50 állatfaj csodálható meg, a kisebbek szórakoztatásáról állatsimogató, kalandpark és játszóterek is gondoskodnak. A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében működő park közel 30 hektáros cseres-tölgyes erdőben, természetes élőhelyükön mutatja be a Magyarországon őshonos vad- és háziállatokat, valamint a Kárpát-medencébe betelepült fajokat. Ha a nagyváros után élményt és nyugalmat keresünk, mindenképpen érdemes ellátogatni Budakeszin a Galambos Gáspár Erdészeti Arborétumba is. A zárt erdészeti területen a hangulatos séta mellett játszótér, állatsimogató, madárház, erdei tó is várja a természetkedvelőket.

 

3. A Budai-hegység legmagasabb pontja Pátyon

A Budai-hegység legmagasabb pontjára csalogat fel a Csergezán Pál kilátó, ami az 559 m-es Nagy-Kopaszon várja a nézelődőket. A vörösfenyőből magasodó kilátó induló szintjét 100 lépcsőfok előzi meg, legfelső szintje pedig 18 méterrel magasodik a start-szint fölé. A tágas, robosztus kilátóban akár 150 fő is tartózkodhat egyszerre. A Budai-hegység pontjain túl, tiszta időben a körpanoráma magába foglalja a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Mátra, a Vértes, a Gerecse és a Velencei-hegység látványát is. A párkányon ábrák és feliratok segítik a tájékozódást. A kilátóhoz Nagykovácsiból, a 63-as autóbusz végállomásától pedig a zöld sávot, majd az abból balra kiágazó zöld háromszög jelzést követve juthatunk fel a kilátóhoz.

 

4. Stúdiótúra az etyeki Korda Filmparkban

A filmgyártás világába, az illúzió vászna mögé nyerhetünk betekintést Közép-Kelet Európa első filmes látogatóközpontjában Etyeken. A Korda Filmpark Budapesttől mindössze 30 km-re várja a filmek szerelmeseit interaktív kiállítással, stúdiótúrával, Korda emlékkiállítással. Olyan filmes talányok nyomába eredhetünk, mint a csatahajó robbantása, a Gyűrűk ura óriásai, kipróbálhatunk jól bevált képi és hangtrükköket. Mindemellett a Korda fivérek kalandos életútját is megismerhetjük a nemzetközi filmgyártás területén. Belekóstolhatunk a filmgyártásba és a szinkronizálásba is.

  

5. Arborétum, kalandpark és kisvasút Alcsútdobozon

Székesfehérvár és Tata között található a csodás Csaplári-erdőben az Alcsútdobozi Arborétum. A közel 40 hektáros terület hazánk legértékesebb élőfagyűjteményének egyike. Az arborétumi séta mellé kalandokat és kisvasutazást is tervezhetünk, mert a park mellett Kalandpark található és az Alcsútdobozi Arborétum megállóhelytől indul a Vál-völgyi kisvasút, ami 6 km-es szakaszon halad végig.

 

6. Mezítlábas talpmasszázs park Tabajdon

A legjobb hazai mezítlábas parkok egyike a tabajdi, ahol 800 méter hosszú sétányon és 21 különböző járófelületen „túráztathatjuk” a talpunkat. Ez a masszázzsal felérő séta egyszerre fejleszti a talpi érzékenységet és az egyensúlyérzéket. Emellett nagyszerű móka az egész család számára. Lépkedhetünk érdes bazalt köveken, süppedős tőzegben, hideg patakban, garantáltan felpezsdül a vérkeringésünk.