Ízelítő a Duna–Dráva Nemzeti Park mesevilágából: top 5 látnivaló

A Duna jobb és a Dráva bal partján a természet gazdagságában gyönyörködhetünk. Az 1996-ban létrehozott Duna–Dráva Nemzeti Park a Duna Sió-torkolata, az országhatár és a Dráva mentén található. Hazánk egyik legszebb területét öleli fel mintegy 50 000 hektáron keresztül, ártéri erdőkkel, morotvatavakkal, holtágakkal, zöldellő rétekkel. Mutatjuk, mit érdemes megnézned itt.

 

1. Erdei Vasút, ártéri erdő: Gemenc

A Duna-Dráva Nemzeti Park egyik legszebb része egyben hazánk legnagyobb, jórészt erdővel borított ártere. Már csak a vizes élőhelyet kedvelő növényzet és a gazdag vadállomány miatt is érdemes felpattanni a Gemenci Állami Erdei Kisvasútra, ami 31 kilométeres útvonalon járja be Gemenc legizgalmasabb területeit, Pörböly településtől a Sió csatornáig, Bárányfok állomásig. Az induló állomás a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjánál található, vonala csatlakozik az Alföldi Kéktúra útvonalához is, egyik állomásánál pedig sétahajó-kikötő is található, így szuper egész napos kirándulást tervezhetünk a család nagy örömére. Az erdő tanösvényei is élménygazdag programot nyújtanak, az interaktív Molnárka tanösvény, a Forgó-tavi és a Keselyűsi útvonal bejárását érdemes összekötni kisvasúti utazással is. A Kerttörténeti tanösvény a Karapancsai kastély parkjában, a Nyéki-Holt-Dunai ösvényt is csak ajánlani tudjuk. A Vajas-torok útvonalán jégmadarakkal és hódokkal is találkozhatunk.

 

2. Halastó, Szúnyog-sziget, kastély: Béda-Karapancsa

Béda-Karapancsa két része a Duna két oldalán fut, a bédai terület Mohácstól a déli országhatárig húzódik, a karapancsai rész a bal part vonalát követi. A ligeterdeiben a kockás liliom, illatos jerikói lonc és a fürtös gyűrűvirág is megtalálható. A Szúnyog-szigeten holló, kerecsensólyom és rétisas lehet az útitársunk. Találkozhatunk vidrával és a bejárhatatlan erdőkben vadmacska is él. Igazi mesetáj ez.  A Béda-Karapancsai vadászterületen található a Karapancsai Kastély és Major is, ahol Habsburg Frigyes főherceg fejedelmi vadászatokon vendégelte meg a korszak koronás főit, többek között I. Ferenc József császárt, II. Vilmos német császárt, és Ferenc Ferdinánd trónörököst is. Akár szállást is foglalhattok ebben a történelmi épületben.

 

3. Abaligeti Denevérmúzeum és a Paplika Barlang

A 2019-ben megújult múzeumot a nemzeti park igazgatósága hozta létre. A sarkvidékek kivételével szerte a földön élnek denevérek, Európában 38 faj fordul elő, hazánkban ebből 28 faj él, amiből 8 fokozottan védettnek számít. A múzeumban kalandos séta vár ránk, az út háztetők fölött, udvarban, műhelyben visz, és meghökkentő ismeretekkel szolgál a denevérekről. 20-30 perc izgalmas, elgondolkodtató élményben lehet részünk. A Denevérmúzeum közelében található az Abaligeti-barlang, a Paplika, aminek 500 méteres szakasza vezetővel látogatható. Egyik termében padokon élvezhetjük a barlangi klíma légzőszervi megbetegedésekre gyakorolt gyógyhatásait, más termekben cseppkőképződményekben gyönyörködhetünk. Ez az egyetlen kiépített és látogatható cseppkőbarlang a Dél-Dunántúlon.

 

4. Vadregényes horgászparadicsom: A Dráva menti síkság

A helyenként 10–15 km széles magyar árteret holtágak és galériaerdők szabdalják. A hazai Dráva- szakasz halban bőséges vizeink egyike. Hemzseg a kecsegétől, Petényi-márnától, lápi póctól és réti csíktól. Gazdag élővilágában megtalálható a ritka tarajos gőte, a kockás és a rézsikló, a mocsári teknős, a jégmadár, a gyurgyalag. A galériaerdők valóságos madárkoncertet nyújtanak a kirándulóknak az ott élő énekesmadárpopulációknak hála. A térségben található a „kormorános erdő”, a kárókatonák tömeges fészkelőtelepe. Érdemes megtekinteni a Mattyi Madár Emlékparkot is, kopjafái a hazánkban kipusztult madárfajoknak állítanak emléket.

 

5. Láptavak, erdő, szurdokvölgy: Barcsi-ősborókás; Lankóczi-erdő; Zákány-Őrtilos

Somogy-megye egyik védett területe a nemzeti park részét képező Barcsi-ősborókás. Pangó vizű élőhelyek, láptavak, erdők tarkítják. Hazánkban csak itt található meg a másfél-két méterre is megnövő királyharaszt, de számos növényritkaságban gyönyörködhetünk. A Gyékényes község határában található Lankóczi-erdő védett ritkaságainak legszebb példái a mocsári kockásliliom, a ligeti csillagvirág és az orchideák. Zákány-Őrtilos térséget a szurdokvölgyek hűvösebb mikroklímája jellemzi, ami olyan növényritkaságoknak kedvez, mint a hármaslevelű szellőrózsa, pofók árvacsalán, hegyi zergevirág. Érdemes bejárni a Duna-Dráva Nemzeti Park valamennyi tanösvényét ezekért a természeti csodákért.