A Nagy-Somlói borvidék rejtett kincsei: Top 9 látnivaló

A 600 hektáros borvidék hírneve egykor a tokajiéval vetekedett. Az itteni borok kizárólag fehér szőlőből készülnek. A tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok legismertebb fajtái az olaszrizling, juhfark, furmint, hárslevelű és tramini. A diós, mandulás, mogyorós jegyekkel elegyedő somlói juhfark különösen kedvelt. Az egykori tűzhányót körülölelő szőlőtőkék jellemzik a képeslap-tájat, ami látnivalókban és turistaútvonalakban is gazdag. Összeszedtük, mi az, amit mindenképpen érdemes megnézni itt és a környéken.

 

1. Taposó kút

Somlóvásárhely felől indulva az S turistaúton, elhaladunk a Taposó-kút mellett, ami egy régi présház udvarán áll. A XIX. század elején épült kút 3 méter átmérőjű dobjában taposva lehetett a vizet kiemelni 80 méter mélyről, erről kapta a nevét. Régen ilyen szerkezetekkel oldották meg a víznyerést a hegyen épült várakban, de mára csak ez a kút maradt. 

 

2. Kápolna, kilátó, emlékmű

Innen az 1727-ben, barokk stílusban átépített Szent Margit-kápolnához jutunk, ami mellett egy 250 éves védett hárst is megcsodálhatunk. Ha továbbra is az S-útvonalat követjük, eljutunk a Somló 432 méter magas csúcsára. Itt áll hazánk egyik legszebb kilátója, a Szent István-kilátó. A vörös, likacsos bazaltból épített négyszintes toronyból tiszta időben közel ötven települést láthatunk, távolban akár az Alpokalja vonulata és a Balaton víztükre is kirajzolódhat. A 360 fokos panoráma rálátást nyújt a Bakony Kőris-hegyére, a Balaton-felvidék hegyeire, Sümeg várára és a Ság-hegyre. A Szent István halálának 1000. évfordulóján épített kilátó Medgyaszay István tervei alapján készült. A hegytető déli oldalán található az 1998. augusztus 20-án felállított István király emlékmű, ami a király szobrából és egy hatalmas, fagerendákból épített impozáns keresztből áll.

 

3. Kitaibel Tanösvény

A Kitaibel Pál botanikus nevét viselő tanösvény a Somló Tájvédelmi Körzet nevezetességeit mutatja be kilenc állomáson keresztül. Az önmagába visszatérő útvonal könnyen megközelíthető a 8-as útról leágazó, a Somló felé vezető bekötőútról. A hegy oldalában, a Margit-kápolnánál található az ösvény első állomása. A 3 km-es út két óra alatt kellemesen bejárható.

4. Somlóvár

A kilátótól észak-északnyugati irányba az SL-turistajelzés végén áll a Somló XIV. századi várának romja. A tornyokkal és udvarokkal ellátott belső vár nagy része még ma is látható. A már említett Kitaibel Pál Tanösvényt és annak kilenc állomását is érdemes bejárni, melyek végül elvezetnek a várhoz.

 

5. Bormúzeum

Az SA jelzésen észak felé tartva a Noszlopi -pincéhez jutunk, ami ma borászati múzeumként működik. A hegy szoknyáján hangulatos borospincékben a Somló nedűi nyújtanak kellemes felfrissülést a túra után.

 

6. Középkori templomok, vízimalom, kastélyok

A Somlói körzethez tartozó Dobán egy 1288-as műemléket, a Szent Márton Kápolnát csodálhatjuk meg. A klasszicista stílusban épült egykori Erdődy-kastély, hatalmas, ritka fafajokat éltető parkjával, ma szanatóriumként működik. A Somló lábánál elhelyezkedő Somlószőlősön többek között a Zichy család XVIII. századi kastélyát látogathatjuk meg. A Kissomlyó hegyen három kápolnában is gyönyörködhetünk, kor és művészeti érték szempontjából ezek közül a Salvator kápolna a legjelentősebb.

 

További érdekességek a környéken

 

7. Nagy László Emlékház Iszkázon

Az 1908-ban épített ház, Nagy László szülői háza, ami emlékházzá alakulva a költő szellemi örökségét, életművét mutatja be.

 

8. Csizmadia Vízimalom Nemeshanyban

Hazánk egyedülálló malommúzeuma a korabeli molnárok életébe, az apáról-fiúra szálló vízimalom felépítésébe, működésébe nyújt bepillantást.

 

9. Magyarpolányi Csurgókút és Műemlék utca

Magyarpolánytól Farkasgyepű irányába, mintegy 5 km-re található az a csodás kirándulóhely, ami a XX. század közepéig a Veszprémi Püspökség erdejét gazdagította. Egykor a mésztufa sziklákból vízesés hömpölygött, amit mára kisebb vízsugár jelez. A környező kocsánytalan tölgyesek rejtekében megbújó forrás idilli környezet a természetkedvelők számára. Magyarpolány olyan ékszerdoboz település, ahol nem csak műemlékházakban gyönyörködhetünk, de maga a településszerkezet is műemlék-jellegű. A Bakonyi falvakra jellemző többutcás kialakításban két főutca alkot keretet: Ny-K-i irányban az egyik, É-D-i irányban a másik. Érdemes megcsodálni a település házait, különös tekintettel a Tájházra. Magyarpolányt közel száz védett épületével a Nemzeti Örökség részeként tartják számon.