Ahol a természet varázsol el: Fertőd- Hanság Nemzeti Park

Magyarország varázs-helyeinek bemutatását a határon átnyúló Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal folytatjuk. Mediterrán dombsorok, szőlővel borított lankák, magas sótartalmú sztyepptó. A Fertő-vidék Európában egyedülálló adottságaival, változatos tájjal fogadja a túrázókat, az élménykeresők sem fognak unatkozni.

 

1. A legnagyobb és legszebb hazai barokk kastély

A fertődi Esterházy-kastély a környék méltán leghíresebb látnivalója. Az Esterházy-k gazdagságáról regélő épület 1763-ban került átépítésre, francia kerttel és parkkal bővült. A monumentális épület 48 méteres szárnyakkal, 100 méter hosszú homlokzattal, művészi kovácsoltvas kapujával 126 szobával, gazdag rokokó stílusú berendezési tárgyaival igazi építészeti remekmű. A főépület előtt két oldalon őrségházak állnak, az épület mögött Operaház, Muzsikaház, Bábszínház, vendégfogadó, a tisztviselői lakóházak és a kaszárnya álltak. A versailles-i kastély parkjáról mintázott francia kertet mesterséges vízesés koronázta, a 300 hektáros parkot szobrok, vázák, szökőkutak és különféle épületek színesítették. Mária Terézia, II. József és Ferdinánd főherceg is szívesen időztek itt. A kastély kulturális és zenei hírnevét jórészt Haydn művészetének köszönhette. A zeneszerző tiszteletére a zeneteremben a kastély egykori zenei életét bemutató kiállítást láthatunk.

 

2. A Fertő-Hanság Nemzeti Park székháza

A Sarród északi felén található Kócsagvár, hazánk legnagyobb náddal fedett épülete. Az állandó kiállítások mellett, aulájában időszaki és vándorkiállítások váltják egymást. A Koller József tervei alapján készült épület részletgazdagon mutatja be a Nemzeti Parkot. Nevét a környék jellegzetes madaráról, a nagy kócsagról kapta. Az Igazgatói Központ egyben tudományos műhely és turisztikai centrum is, ahová mindenképpen ajánlott ellátogatnunk, ha a környéken kirándulunk.

 

3. Multifunkcionális látogatóközpont a védett területek ölelésében

Mekszikópusztán, Fertőújlak szélén található a határőrség egykori bázishelye, ahol 2007 tavaszán multifunkcionális látogatóközpont nyílt. A Csapody István erdőmérnök és botanikus nevét viselő létesítmény természetiskola és látogatóközpont egyben, ahol állandó természetismereti kiállítás mutatja be a Fertő, valamint a Hanság bőséges növény- és állatvilágát.

 

4. Tanösvények Soprontól Fertőújlakig

Ha még alaposabb ismeretekre vágyunk, érdemes bejárni a Nemzeti Park tanösvényeit, melyek közül a Ciklámen Tanösvény a Soproni Tájvédelmi Körzet természeti kincseit mutatja be, a májusban virágzó gyöngyvirág nevét viselő útvonal a Szárhalmi erdő élővilágába nyújt bepillantást. Izgalmas felfedezni valókat rejt a Kövi Benge Tanösvény is, ami a Fertőrákosi Kőfejtő területének geológiai, zoológiai és botanikai értékeit hozza testközelbe. Kenura is pattanhatunk a Vízi Rencén, ahol a nádasok, csatornák, belső tavak világa vár ránk egy 6 km-es kenutúra során, ami szakvezetővel 3 óra alatt teljesíthető. Útra kelhetünk a Fertő tó partján húzódó Hegykő határában is a Nádak útján, végig járva a nádaratási helyeket, vagy megfigyelhetjük a Sziki Őszirózsa Tanösvényen a szikes puszta flóráját és faunáját is. Ezen a tájon csupa kaland vár ránk.

 

5. A környék további látnivalói

A Nemzeti Park környezete is igazi turistamágnes. Ellátogathatunk hazánk műemlékektől tobzódó vidéki városába, Sopronba, ahol a Tűztorony, Belváros, a Lőverek, a Várkerület csak néhány látnivaló a többtucatból. A Fertő tó partján fekvő Fertőrákos történelmi városmagjában megtekinthető Magyarország egyetlen köztéren megmaradt pellengére, amely a 16.század óta az eredeti helyén látható. A fertőrákosi Mithras-szentély sziklakápolnája kozmikus római kori látványosság. Soprontól 8 km-re található Balf, ami híres gyógyvizéről. Az ivókútjánál szabadon csordogáló vizet bárki megkóstolhatja. A balfi gyógyfürdőt sem érdemes kihagynunk a terveinkből, ahogy a festői környezetben fekvő Hegykői Termálfürdőt sem. Nagycenkre is szánjunk egy napot, ahol gróf Széchényi Ferenc és fia, gróf Széchenyi István éltek.  A Széchenyi-kastély az ország egyik legszebb vidéki kastélya.