Élmények és látnivalók Pannonhalmi borvidéken innen és túl

Magyarország egyik ékköve a Győr-Moson-Sopron megyében található Pannonhalmi Főapátság. A kulturális és történelmi emlékeket őrző főapátság 1996 óta az UNESCO Világörökség része. De nem csak ezért a közkincsért érdemes ellátogatni Pannonhalmára és környékére, és nem is csak a kiváló borok miatt. Mutatjuk, milyen élményeket tartogat még ez a vidék.

 

1. Bazilika, kerengő és könyvtár

A Pannonhalmi Bencés Főapátság impozáns épületegyüttese a Bakony és Kisalföld ölelésében található, közel 300 méter magas dombon, a Szent Márton-hegyen épült fel. 996-os alapítása Géza fejedelemhez köthető, aki Csehországból érkező szerzeteseket telepített le a Szent Hegyen. Az altemplom és a kerengő román stílusban épült, míg a gótikus bazilika a történelem során barokk és klasszicista jellegű részekkel bővült ki. A Főapátság 19. századi könyvtárterme 400 ezres gyűjteménnyel és igazi könyvritkaságokkal büszkélkedhet. A magyar klasszicizmus védjegyeként ismert épületcsokrot 55 méter magas torony koronázza.  Az ora et labora szellemét őrzi az a körülbelül negyven főt számláló szerzetesközösség, mely jelenleg is a Főapátságban tevékenykedik. A liturgiák mellett, kulturális munkát és közösségszervezést is végeznek. Ők működtetik az apátsági sörfőzdét, borászatot, gyógynövénykertet, arborétumot is.

 

2. Pannonhalmi „Édenkert”

Egykor a szerzetesi tevékenység szerves részét képezte a gyógyítófüvek termesztése és gyűjtése. A Főapátsági Arborétum és Gyógynövénykert is ennek a tevékenységnek csodálatos mementója, ahol már 1830-ban közel 80 fa- és cserjefajt tartottak számon. Angolkert jellegét Szeder Fábiánnak köszönheti, aki 1840-ben csinosította a kertet. Napjainkban többszáz fa- és cserjefajnak, nem egy ritkaságnak ad otthont. Utóbbiak közül megcsodálhatjuk a szillevelű gumifát vagy az illatos levelű és virágú vasfát is. A védett botanikai értékei mellett gazdag énekesmadár állománnyal is dicsekedhet. A 22 hektáron elterülő kert külön felhívja a sétálók figyelmét 30 olyan növényre is, melyek gyógyhatását jótékonyan kamatoztathatjuk a mindennapjaink során is. A gyógynövénykert interaktív bemutatását a levendulalepárló kisüzem meglátogatásával célszerű zárni, ahol megismerkedhetünk a levendulafeldolgozás folyamatával és a levendulaolaj készítés fortélyaival is.

 

3. Millennium és boldog dolgok

A főapátság főkapujától jobbra haladva, körülbelül 200 méternyire találjuk a Millenniumi Emlékművet, ami a magyar honfoglalás ezredik évfordulóján, 1896-ban épült. Ha tovább sétálunk eljutunk a Boldogasszony-kápolna fehér épületéhez, ami valaha az apátság közelében élő nem magyar anyanyelvű lakosság plébániatemplomaként működött. Ha belépünk a kis kápolnába, megcsodálhatjuk három barokk oltárát és a 18. századi kis orgonát. A templom alatt kripta őrzi a néhai szerzeteseket. Ha innen követjük a sárga turista jelzést, a Boldog Mórról elnevezett kilátónál találjuk magunkat. 257 méter magasból, egy hat emeletes kilátóbál pásztázhatjuk végig a Sokorói-dombságot és a Pannonhalmi-medencét, egészen a Bakony északi vonulatáig.

 

4. Lombkoronasétány

A kilátó közvetlen közeléből indul a 2018-ban átadott Lombkorona tanösvény, gyönyörködhetünk a Pannonhalmi-dombság és a környező települések látványában és információs táblák segítségével megtudhatjuk, miért érdekes a ravazdi Béla-kút, mitől különleges a közeli Szent Villebald-templom vagy milyen látnivalóval kecsegtet Tényő. Újabb ötleteket kaphatunk kirándulásunk folytatásához.

+ Élmények Pannonhalmán túl

5. Pannonhalmi borvidék

A Sokoró egyik legkisebb, mégis legősibb borkultúrával rendelkező vidéke a Pannonhalmi borvidék. Többszáz éves múltja során, a bencések aktív közreműködésével terjedt el a szőlőművesség, ami később a helyiek egyik fontos megélhetési forrása lett. Elsősorban a fehérborszőlő-termesztése jellemzi a vidéket, a 20. századra az olaszrizling lett az egyik fő szőlőfajtája. Pannonhalma egyik tradicionális bora a Rajnai Olaszrizling, ami friss mentás-citrusos-szőlővirág zamatával a nyári fogások jó barátja. A teljesebb kép érdekében érdemes a vidék valamennyi borát kóstolgatni utunk során, csak járjuk végig a kínálkozó, hangulatos pincesorokat!

6. Szurdokvölgy Nyúl fölött

A Pannonhalmi körutunkat mindenképpen érdemes megkoronázni a Nyúl község fölött található szurdokvölgy meglátogatásával. Az Európa legnagyobb, eső által kialakított homokkő szurdokvölgye 650 méter hosszú, 40-60 méter széles, helyenként 20-30 méter mély képződmény. Lenyűgöző élmény.