Felejthetetlen élménypontok a Bükki Nemzeti Parkban

Hazánk egyik első nemzeti parkjában barangolunk legújabb írásunkban, az Északi-középhegységben, a vadregényes Bükk-vidéken. Szurdokvölgyekbe, barlangokba merészkedünk, karsztforrásokból merítünk, bércekről nézünk szét. Bejárjuk a látnivalókban gazdag környező településeket is. Az 1977-ben alapított Bükki Nemzeti Park 42 ezer 300 hektáron kínál izgalmasnál izgalmasabb kalandokat a kirándulóknak.

 

1. Romantikus oázis bükkerdőkkel koszorúzva

Miskolctól 15 km-re, a Garadna és a Szinva völgyének festői találkozásánál található a Bükk egyik ékszerdoboza, Lillafüred. Amennyire kicsi területre esik a település, annyira gazdag látnivalókban. Pazar bükkerdő öleli körül a Lillafüred védjegyeként ismert, katlanként mélyülő Hámori-tavat. Csónakázás idilli környezetben, lánykérés, párterápia, legyen szó bármelyikről, ennél a mesebeli környezetnél jobb helyet nem találhatunk hozzá. A tó fölé magasodó neoreneszánsz stílusú Palotaszállót minden szögből megcsodálhatjuk egy kellemes séta során, és persze ritkaszép szállásopció is.

A Palotaszálló alatt Függőkert és vízesés fokozza tovább a hangulatot. A kiépített sétányrendszer elvezet az Anna-barlang bejáratához, ami hazánkban egyedülálló látványosság. Különlegességére keletkezése adja meg a választ, mert a legtöbb mésztufabarlanggal ellentétben nem a víz vájta ki, hanem a patakból kioldódott mészlerakódás építette fel. Ne feledkezzünk meg az Erdei Vasútról sem, ami Miskolcról indul és a Garadnáig közlekedik. Elrobog a Hámor község felett, áthalad a mélyvölgyi viadukton, egy rövid alagút után Lillafüred következik, majd egy újabb alagút után tovább kanyarog magasan a Hámori-tó fölött, az Őskohó előtt, majd a Garadna völgyén keresztül éri el Garadna végállomást.

Ha romantikából még ennyi nem lenne elég, akkor a Lillafüredi Libegőt semmiképpen se hagyjuk ki. Az új drótkötélpályás felvonó a 606 méter magasan fekvő Jávor-hegyi állomásig libeg, a 11-12 perces menetidő felér egy kellemes meditációval.

2. Lillafüreden adhatsz az adrenalinnak is

A Szinva völgyében hozták létre a Lillafüredi Sport- és Kalandparkot, ami két teljes hektáron kínál izgalmakat valamennyi korosztály számára. Öt pályaszakaszú erdei kötélpályán egyensúlyozhatunk, Segway-en túrázva járhatjuk be a festményre illő tájat, nagy családosok tematikus csapatjátékokkal szórakoztathatják egymást. Az adrenalinfüggők pedig ejtőgéppel tehetik próbára merészségüket. De van szabaduló szoba, és a legkisebbeket is számos játéklehetőség várja.

 

3. Triász mészkő, barlangi oroszlán, inaktív forrásbarlang

Az első hazai ásatások egyik jelentős helyszíne szintén a Bükki Nemzeti Parkban található. A Lillafüred szélén, a Szeleta-tető déli oldalán ásító Szelete-barlang neve sokaknak ismerősen csenghet. A hegység leggazdagabb régészeti lelőhelyének bejárata 347 méter tengerszint feletti magasságban tárul elénk. Az ősember jelenlétét bizonyító leletek mellett olyan jégkorszaki állatokról is találtak izgalmas maradványokat, mint amilyen a barlangi oroszlán vagy a gyapjas orrszarvú. A bejáraton túl 20 m hosszú, 15 m széles, 8 m magas előcsarnok nyúlik a 40 m hosszú, szélesebb folyosóba és az innen elágazó 30 m hosszú keskenyebb mellékágba, ahonnan kisebb-nagyobb fülkék tárulnak fel, határtalan utat nyitva a történelmi képzeletnek.

 

4. Erdei múzeum, pisztrángtelep és Fátyol-vízesés

A legszebb hazai helyszínek között szerepel a Szalajka-völgy is, a 17 méter magasról lezúduló Fátyol-vízeséssel. Igazi családbarát úti cél, ahol barátságos környezetben ismerkedhetnek meg a legkisebbek is az erdő világával. A helyi pisztrángtelepek jóvoltából frissen sült halat ebédelhetünk a természet ölén.

Itt találjuk az Istállós-kői barlangot is, ami egyben a Bükk legmagasabb csúcsát foglalja el. Felbecsülhetetlen régészeti értékeket képvisel ez a hely, mivel 44 ezer évvel ezelőtti leleteket tártak fel itt. Többek között az ősemberek íjait, fuvoláját is megtalálták, és a barlang mélyén egy tűzhelyet is feltártak. Nyáron kisvasúton is beutazhatjuk a tájat. A völgy egykori lakóinak, a szénégetőknek a mindennapjaival is megismerkedhetünk a hangulatos Szabadtéri Erdei Múzeumban.

 

5. Kristályos karsztvíz, időszakos bükki gejzírek

A tavasz nem csak minket hangol jobb kedvre, de működésbe lendíti a Bükk-hegység időszakos gejzírjeit is, melyek közül a leglátványosabb a Vöröskői-alsó forrás, de érdemes ellátogatni az Imókői és a Fekete-leni forrásokhoz is. Egy könnyű túra keretében, akár egyetlen délután alatt bejárható útról van szó, ami során a Bükki Nemzeti Park legérdekesebb természeti jelenségét csodálhatjuk meg.