A Mátrai borvidék leghangulatosabb látnivalói

A Mátra környéke már a középkorban is megbecsült bortermelő vidéknek számított. A hegység déli lankáin ma is kiváló irsait, chardonnayt, leánykát, cabernet, szürkebarátot, kékfrankost teremnek a tőkék mintegy 7800 hektárnyi területen. Bejegyzésünkben a mátrai borok mellett a látnivalókból is csemegéztünk.

 

1. A legszebb fekvésű mátrai falu – Abasár

Gyöngyöstől 8 kilométerre található Abasár, az egyik legszebb mátrai falu. Fekvésének köszönhetően tökéletes helyszín arra is, hogy az augusztusi csillaghullás idején éjszakai piknikezzünk egy üveg finom mátrai borral a Szent Anna- tónál, közvetlenül a remekbe szabott falusi Szent Anna- kápolna mellett. Abasárhoz tartozik a Sár-hegy, ami az egyik legmagasabb hazai szőlőtermelő terület. A túrázók számára ajánlott bejárni a sárga körséta és a Mária-út útvonalát. Csendes elvonulásra is tökéletes úti cél. Nevezetességei közé tartozik a Kapásház, ami kétszáz éve épült. A nádfedeles nyeregtető alatt, ma tájházként funkcionál, ahol a szőlőművelő és summás életmódba kaphatunk bepillantást.

 

2. Gótikus templomkincs és lenyűgöző tengerszem – Apc

A Zagyva-folyó völgyében található Apc igazi Árpád-kori falu. Közkincsei közé tartozik többek között a 15. századi, kőfallal védett gótikus temploma, ami az egyik fontos építészeti emlékünk. A helyiek által Széles-kőnek nevezett kristálytiszta vízzel töltött Széles-kő bányató szintén kihagyhatatlan látványosság, ha erre járunk. A néhai andezitbánya helyén található tavat, 10-15 méter magas sziklafalak ölelik, ezért érdemes a csúszásveszélyt elkerülni, és száraz időben ellátogatni ide. Csodálatos élmény, a környéken túrázók egyik kedvenc helyszíne. A bányatavat és a környező erdőket 1995-ben helyi jelentőségű természetvédelmi területnek minősítették.

 

3. Mamutcsontváz, canopi, kilátó – Gyöngyös

Gyöngyös a kékes lepelbe burkolódzó Mátra erdős lankái és az Alföld déli peremének találkozásánál fekszik. A Mátra kapujának is nevezett város, Heves megye második legnagyobb települése, és egyben a vidék kulturális, gazdasági és idegenforgalmi centruma. Magyarország leggazdagabb katolikus egyházi gyűjteményét is itt találjuk, a Fő téren álló kéttornyú Szent Bertalan templomban. Ha már itt járunk, érdemes közelről megnézni, hazánk egyetlen épségben ránk maradt mamutcsontvázát a gyöngyösi Mátra Múzeumban. Az egyik leggazdagabb természettudományi gyűjteményünket szintén itt csodálhatjuk meg. Élő állatokban is gyönyörködhetünk a helyi állatkertben, ami 150-nél is több állat otthona. Ha egy kis izgalomra vágyunk, Mátrafüred és Mátraháza között kitombolhatjuk magunkat az Oxygen Adrenalin Parkban, ahol több mint 30 féle játék- és élményelem, büfé, étterem várja az aktív szórakozást keresőket. 145.000 m2-en valamennyi generáció talál testreszabott kihívást, legyen szó bobról, canopiról, elektromos jetskiről, erdei kalandparkról vagy játszóházról. További izgalmakkal és csodás szelfikkel kecsegtet a Sástói Kilátó, amit egy üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki. 50 méter magasról, 258 lépcső megmászását követően pazar panorámában lesz részünk, akár a budai hegyekig is elláthatunk.

 

4. Néphagyomány, műemlékek, Várhegy – Gyöngyöspata

Gyöngyösről Szurdokpüspöki felé haladva útba esik a néphagyományokban, műemlékekben, finom borban és természeti kincsekben gazdag Gyöngyöspata. A települést a 260 méter magas Várhegy őrzi. A Mátyás királytól mezővárosi rangot nyert város gótikus templomában található az egyedülálló Jesse fa oltár, amely Jézus családfáját mutatja be. Szintén különleges látnivaló a majd ezer vájatból álló, a községet behálózó pincerendszer. A már említett templom tövében egy kis Tájházat is találunk, a hagyományos paraszti életforma berendezési tárgyaival.

 

5. Grassalkovich- kastély és történelmi élménytér – Hatvan

A mátrai vidék egyik jellegzetes városa Hatvan, ahol szintén több lehetőséget találhatunk a kikapcsolódásra. A Zagyva folyó nyugati partján a nyári szezonban egy közel hat hektáros területen fürdőzhetünk, csodás parkos környezetben. A város egyik nevezetes látnivalója, egyben legjelentősebb műemléképülete a Grassalkovich-kastély. A történelem nyomait őrző épületben ma többek között természettudományos, vadászati, halászati és kultúrtörténeti témájú kiállításokat tekinthetünk meg. A kastély díszudvarán egy hangulatos szökőkúton túl található a múzeum élménytere és játszóháza, ahol a legkisebbek is jól érezhetik magukat.