Top látnivalók az Őrségi Nemzeti Parkban

Ha valami igazán vadregényes kalandra vágysz, akkor itt az ideje, hogy ellátogass hazánk legnyugatibb csücskébe, az erdőkkel tarkított Őrségi Nemzeti Parkba. Magyarország tizedik nemzeti parkja magába öleli az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét. 43 927 hektáron 44 település határát fogja össze. Áttekintésünkből megtudod, mi mindent tartogat számodra ez a csodálatos vidék.

 

1. Szentgotthárd – Az Őrség kapuja

A St. Gotthard Spa&Wellness fürdő medencéit a közeli parkban található termálkút látja el 35° C fokú termálvízzel. Az épület hatalmas üvegkupolája mediterrán hangulatot rejt pálma- és banánfákkal, egész évben zöldellő növényekkel. Az egyedi stílusú fürdő 2008-ban építőipari nívódíjat is kapott külleméért. Uszoda, fitnesz, csúszdák, szaunapark, wellness, színes masszázs paletta segítik mindenki számára a maradéktalan kikapcsolódást és sportélményt. A településen csodálatos templomok, kápolnák, helytörténeti múzeum is gyarapítja a megnézendők listáját. Egyik legszebb ékességéhez, a Máriaújfalu településrész szélén elterülő Hársas-tóhoz is érdemes ellátogatni. A tó fürdőzésre, horgászatra is alkalmas, a mellette futó sétány mellett 1 km hosszú Hársas-tó tanösvényen pedig a környék élővilágával, a vidék építészeti értékeivel ismerkedhetünk.

 

2. Körmend – A keleti kapu

Templomai és épületei mellett kiemelkedő körmendi látványosság a Batthyány-kastély óriási angolparkjával és kiállításaival. Az itt megcsodálható kert védett természeti érték. A háború előtti időkben 55 hektárról 33 hektárra zsugorodott kastélypark több mint hetven fa- és cserjefajnak ad otthont. Faállománya korát és méretét tekintve a megyében a legkiemelkedőbb. Leghíresebb fája a 200 év körüli juharlevelű platán 7,8 méter kerületével 35 méter magasságával és 45 méteres koronaátmérőjével. A Körmend közeli Rába-part remek indulópontja a vízi túráknak. Itt minden évben, augusztus 19-én tűzijátékkal egybekötött vízikarnevált tartanak.

 

3. Őriszentpéter – Az Őrség szíve

A város szerkezete egy évszázados építkezési módot őriz, a szeres településformát. Őriszentpéter kilenc szerből áll. Árpád-kori román stílusú Szent Péter templomának köszönhetően az Őrség fővárosának is nevezik. A Templomszeren megcsodálható katolikus templom a Nyugat-Dunántúl egyik legszebb középkori temploma. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága is itt található a Siskaszeren. Itt érdemes betérni a Tourinform irodába és érdeklődni a helyi programlehetőségekről. Június utolsó hétvégéjén részt vehetünk a hagyományos Őrségi Vásáron, augusztusban a Hétrétország Fesztiválon ünnepelhetünk.

 

4. Velemér – Csodás falusi templom és rajzos sindük

Veleméren található az egyik legszebb falusi templom, amit román kori freskók díszítenek. A veleméri Sindümúzeumban az Őrségre jellemző népművészet darabjait csodálhatjuk meg. A magánkézben lévő nonprofit néprajzi gyűjtemény látogatásához bejelentkezés szükséges. A névadó sindü szó a zsindely tájegységi megfelelője, ez esetben házilag készített tetőcserepet jelent. A rajzos sindüket bemutató gyűjtemény igazi csemege a néprajz iránt érdeklődők számára.

 

5. Szalafő Pityerszer – Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szalafő Pityerszer nevű részén található hazánk egyetlen olyan skanzenje, ahol az eredeti helyükön álló házakban alakították ki a bemutatókat. A néhai őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon építették meg lakóházaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat. Ezek alkotják a szereket. Szalafő faluképi szempontból is védett község, az Őrség egyben legtöbb népi értékét őrző települése. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes keretében három helyben megőrzött porta épületei kerülnek bemutatásra. A szemléletes kiállításon megismerhetjük a lakók hagyományos életmódját és kulturális örökségét.

 

6. Magyarszombatfa – Fazekasház

A fazekasság egyike az őrségi népi mesterségeknek is. Központja Magyarszombatfa, ahol a Fazekasházban nem csak a megmunkált agyag remekműveit tekinthetjük meg, de megismerkedhetünk készítésük folyamatával is. Sőt, a korongozást is kipróbálhatjuk. A vadregényes Őrségi Nemzeti Park kedvez a vadászatnak. Erről tanúskodik a szintén Magyarszombatfán található Őrségi Vadászati Kiállítás óriási szarvasagancsokkal, vadkanagyarakkal. A hazánkban élő vadászható állatfajok trófeái mellett láthatóak az Őrség faunájában honos madarak és nem vadászható kisemlősök preparátumai is, így bepillanthatunk a környék természeti miliőjébe is.

 

7. Őrségi tanösvények

A Nemzeti Park egyben hazánk talán legszebb tanösvényeinek is helyet ad. Csak néhány ízelítőnek: A Kerca-patak élővilágát ismerhetjük meg közelebbről, ha bejárjuk a Fürge cselle tanösvény zegzugait, míg a Hármashatár tanösvény a Hampó-völgy élővilágát prezentálja. A Belső-Őrség természeti és kulturális csodáin vezet végig a Sárgaliliom tanösvény, ami a veleméri buszfordulóból indul.