6 város és számtalan élmény a Kunsági borvidéken

65 ezer hektár szőlővel telepített hazai területből 21 ezer hektár a Kunsági borvidékhez tartozik, aminek a 75%-án fehérbor szőlő terem. Ennek tükrében Magyarország legnagyobb bortermő kultúrtája a Kunsági borvidék, ahol bőven akad látnivaló is a finom borok kísérőjeként. Budapest határától és a Csepel-szigettől egészen a magyar-szerb határig húzódik ez a terület, így egész évre elegendő élményt tartogat. Legnagyobb része a Duna-Tisza közén fekszik.

 

1. Monor – az ezer pince hazája

A fővárostól 25 kilométerre található Monor, ahol a Strázsahegy lankáin gombamód strázsálnak a pincék, teremnek a szőlők. Mintegy 960 pincéje összefüggő pincefalut alakított ki, ami Európaszerte is egyedülálló. Minden év szeptemberében vidám szüreti felvonulást és bált is tartanak a településen. Monor helytörténeti kiállítása a település történetét osztja meg velünk a kezdetektől napjainkig, mamutleletekkel, ősrégészeti anyagokkal.

 

2. Cegléd – Az Alföld kapuja

Pest megye egyik legnépesebb városa, az „Alföld kapuja”.  Napjainkban a város a szabadidőközpont és a Gyógyfürdő kínálta turisztikai lehetőségeket igyekszik kiaknázni, a külső területein lévő tanyás övezet is inkább a vendéglátásra specializálódott. A ceglédi Gyógyfürdő vonzerejét a több mint 1000 méter mélyről feltörő 54 Celsius fokos termálvíz adja, valamint a wellness szolgáltatások széleskörű kínálata. A Gyógy- és Strandfürdő összesen tizenegy élmény- és gyógymedencével gondoskodik az aktív és passzív pihenésről. Innen közvetlen átjárást biztosítanak a 18 csúszdás Aquaparkba, ahol extrém óriáscsúszdák is gondoskodnak az adrenalinszintünkről. A nátrium-klorid-hidrogénkarbonát, valamint fluorid és jodid gyógyvizek csoportjába tartozó víz kiválóan alkalmas gyógyvízkúraként: mozgásszervi, reumatikus panaszokra és az idegpályák rehabilitációs kezelésére is. A zene kedvelői Cegléd főterén, a Szabadság téren találhatják a világon egyedülállónak számító magángyűjteményéről híres Dobmúzeumot. Kármán Sándor ceglédi zenész, hangszertervező és –gyűjtő több évtizedes munkájának eredményét láthatjuk itt, ahol egyben Sternberg Ármin budapesti híres hangszerüzletének élethű mását építették meg. A húszas-harmincas évek magyar hangszergyártói által készített Mogyorossy, Reményi és Stowasser dobfelszerelések mellett több hazai és külföldi dobos hangszerében is gyönyörködhetünk. A kiállítás egyik kuriózuma a Peter Erskine amerikai jazzdobos, tanár, zeneszerző pályafutását bemutató állandó gyűjtemény.

 

3. Nagykőrös – Arany mezővárosa

Cegléd és Kecskemét között félúton találjuk Nagykőröst, aminek központjában találjuk a mezőváros jelképévé vált református templomot. A különleges toronysisak és a megújult nyugati homlokzat a vizuális memóriánkba vési az épület képét. Szintén különleges látványt nyújt a Jeney Ernő tervei alapján 1905-ben épült Postapalota, ami a város főterének sarkán áll. Az épületet egy tűzvész rongálta meg, de mára újra épült és régi fényében tündököl a térség egyik legnagyobb kupolájával. Nevében Arany János költő, és egykor nagykőrösi tanár emléke előtt tiszteleg a nagykörösi Arany János Múzeum, ami a nemzeti kulturális örökség részét képező helyi kulturális értékek megőrzését, gyarapítását, tudományos feldolgozását és bemutatását tűzte ki céljául. Egyben Magyarországon az egyetlen Arany János emlékmúzeum. A neves költőnkhöz kötődő kötődő országos jelentőségű gyűjteményi anyag ápolja az egy évszázados nagykőrösi Arany-kultuszt. Irodalmi érdeklődésűek számára szinte kötelező látogatási helyszín.

 

4. Jászberény- A Jászság fővárosa

A Duna-Tisza közének északi részén található Jászberény szintén a Kunsági borvidék része. A termálfürdők kedvelői 13,5 ezer négyzetméteren, szép, családias környezetben hódolhatnak ennek a testet-lelket melengető wellness élménynek. 805 talpmélységű 45 C°-os és egy 1022 talpmélységű 55 C°-os kutak biztosítják a medencék gyógyhatású vizét. A nátrium-hidrogén-karbonátos termálvíz  reumatikus és ízületi megbetegedések kezelésére szolgál, de alkalmas baleseti, műtéti és nőgyógyászati panaszok enyhítésére is. Jászberény kis állatkertje is nagy élmény lehet, a természetes élőhelyeket idéző tágas és környezeti elemekkel gazdagított kifutóival. Látványetetések, gondozói mini showk színesítik a látogatói élményt. A jász történelmi múltat felfedő Jász Múzeum is a település látnivalóit színesíti. Itt őrzik nagy becsben Lehel híres kürtjét is.

 

5. Szolnok – Rozárium és Sörárium a Tisza fővárosában

Szolnok megyei jogú város az Alföld szívében, elhelyezkedésénél fogva fontos kulturális és gazdasági útkereszteződés. Hazánk egyik legszebb megyeszékhelyén sincs hiány termálélményekben a 900 méter mélyről feltörő hévíznek hála. A Bagolyvár Vadasparkban a magas ártéri ligetek, erdősávok ölelésében lehetőség nyílik a bemutatott állatok közvetlenebb megismerésére. A technika iránt érdeklődők sem fognak unatkozni Szolnokon, ahol az Erópa-szerte egyedülálló RepTárban a hazai katonai repülés történetével, repülőgépekkel, helikopterekkel ismerkedhetnek meg. A város legmesésebb zöldterületére rózsavirágzáskor érdemes ellátogatni. A Rozárium, avagy a magyar rózsák kertje felejthetetlen illatoázist nyújt látogatóinak. A borvidék nedűi mellett, Szolnokon Sörárium is várja a különleges italok kedvelőit, ahol többek között sör főzésének mikéntjeivel is megismerkedhetünk.

 

6. Kecskemét – Cifrapalota és Szórakaténusz

A kunsági borvidék régiójának legnagyobb városa Kecskemét. A szecesszió színes kerámiái épület-szerte, a barackpálinka vagy a Kodály-módszer mind-mind egy-egy fontos kulcsmomentum a város életéből. Csodaszép belvárosában terek ölelnek tereket, szebbnél-szebb épületek között sétálhatunk. A város egyik legismertebb nevezetessége az 1902-03-ban épült, a Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítóhelyeként működő Cifrapalota. Gyerekekkel is szuper célpont, ahol Vadaspark, Szórakaténusz Játékmúzeum, Planetárium és Rajzfilmstúdió is várja a különböző korosztályokat. A látnivalók sora nem fér bele egyetlen napba, mert a Magyar Naiv Művészek Múzeumát, a Tudomány és Technika Házát, a Katona József Színházat sem érdemes kihagyni.