A Balatonboglári borvidék top 4 települése

A balatoni olaszrizling, a retró nyaralások kockás terítős vacsorái, ismerős hazai élmények. A magyar tenger déli partján mintegy 50 km hosszan fekvő Balatonboglári borvidékhez hazánk 65 ezer hektárnyi telepített szőlő területéből 3500 hektár tartozik. Gyümölcsös, illatos, aromás, könnyű, karcsú fehérborokban, lágy, közepes és testesebb magas tannintartalmú vörösborokban ízlelhetjük ezt a tájat. Mutatjuk, mit érdemes megnézni ezen a vidéken.

 

1. Bor, rév, gőzös, Platán Strand és Gömbkilátó – Balatonboglár

 

A Balaton déli partján fekvő Balatonboglár évszázadok óta a szőlő és gyümölcs vidéke, ami egyben igazi turistaközpont. Innen rendszeres hajójáratokkal a Magyar Tenger valamennyi települését elérhetjük. A déli parton a víz sekély, könnyen melegszik, ezért a kisgyerekes családok számára is ideális nyári célpont. Ugyanakkor bármelyik évszakban találhatunk itt kikapcsolódási lehetőséget, a hat strandon kívül ugyanis élményfürdő és wellness valamint uszoda is a rendelkezésünkre áll. A gyönyörűen kiépült Platán Strandon az első balatoni révhajózás kikötőjének nyomait is megtaláljuk, megismerkedhetünk a balatoni gőzhajózás történetével a Balaton Csavargőzös Műemlékhajó, ami mostanra szárazföldön horgonyoz. A Balaton kevés szabad strandja közül a balatonboglári Platán strand az egyik legnagyobb és legfelszereltebb, ami többször is elnyerte a „Kékzászló” minősítést. A város egyik különlegessége a Bugaszegi Téglagaléria is, amit alapítója tíz év alatt a saját két kezével épített meg többségében „címeres” téglákból. A várkastély-jellegű épület mellett történelmi emlékparkot, jurtát, harangtornyot, kemencét és „öröktermő” Gecsemáné-kertet is találunk itt. Balatonboglár központi részén található a Várdomb, amire felkapaszkodva az emblematikus Gömbkilátóból gyönyörködhetünk a panorámában, a bátrabbak pedig Kalandparkban és Bobpályán fokozhatják az adrenalin-szintjüket.

 

2. Tengerparti hangulat, romantikus zenés estek – Balatonlelle

 

Siófoktól nyugatra található a napfényes, virágos Balatonlelle. A kedvelt üdülővároshoz 2 km hosszú szabad strand és közel 1 km hosszú fizetős strand tartozik. Napfény strandján 2006-ban homokos partszakaszt hoztak létre, lassan mélyülő, sekély partszakaszán a legkisebbeket is biztonságban tudhatjuk. Nyáron a fürdőzés mellett élményfürdő is várja a strandolókat többek között óriás hullámcsúszdával és szaunaházzal. A történelem kedvelői is találhatnak érdekességeket ezen a vidéken, ilyen például a rádpusztai Árpád-kori Romtemplom, faragott homokkőből és téglából. Nyáron zenés kamaraestek vendégei lehetünk itt.

 

3. Postakocsik, színészkirály – Balatonszemes

 

A déli part közepén található Balatonszemes szintén a Balatonboglári borvidéket gazdagítja. Az itt feltárt leletek a kelták, a rómaiak és a honfoglaló magyarok jelenlétéről is tanúskodnak. A rómaiak fontos kereskedelmi és hadi útja a település közelében haladhatott, így Szemes valószínűleg őrhely szerepet kapott. A Hunyadyak balatonszemesi birtokán található az a műemléképület, ami 1962 óta a Posta Múzeumnak ad otthont. A 2003-2004-ben felújított patinás ingatlan udvarában Trischer Ferenc szobrász alkotása állít emlékművet a hírközlésnek. Ez Európa szerte az egyetlen kegyeleti emléke a hírvivői szolgálat közben elhunyt postásoknak, távközlési és műsorszórási dolgozóknak. Az egykori istállóban a Postamúzeum járműgyűjteménye is számtalan érdekességgel kecsegteti a látogatókat. Valódi postatörténeti utazásban lehet itt részünk. Latinovits Zoltán neve is összefonódott Balatonszemessel, ahol a színészkirály gyermekkora egy részét és utolsó napjait töltötte. Neki állít emléket a helyi Latinovits Zoltán Múzeum, ahol a színész emlékházában sétálhatunk, megtekinthetjük személyes tárgyait, a településhez köthető relikviáit, a kiállítás a színész életének főbb eseményein is végigkalauzol. A bemutató a budapesti Színháztörténeti Intézet anyagából készült.

 

4. Kaland, kanyar, izgalom – Zamárdi

 

Északon a Balatonnal határos, keleten pedig Siófokkal a szintén közkedvelt turisztikai célpont, Zamárdi. Az adrenalinfüggők, élménykeresők, családi kalandra vágyók jobb helyet nem is találhatnának Zamárdinál. Az autópályától és a Zamárdi-Felső vasútállomástól mintegy száz méterre egy meseszép, harmincötezer négyzetméteres ligetben található Kalandpark várja az izgalom-vadászokat. Az ősfák közé feszített köteles akadálypályák, a másfél kilométernyi csúszópálya szinte végtelen lehetőségeket tartogat az aktív pihenésre kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szintén itt található a régió legszínvonalasabb Gokart pályája, a Forgó Zamárdiring az M7-es autópálya zamárdi lehajtójától 500 m-re jobbra. Az 550 méter hosszú, döntött kanyarú pálya 10 db 270 cm3 Honda motorral üzemel exkluzív parkosított környezetben. Felejthetetlen izgalmak várnak a sebesség és a verseny kedvelőire.