3+1 Top úti cél a Balatonfüred-Csopaki borvidéken

A Balaton észak-keleti részén, a tóval párhuzamosan, Balatonfőkajártól Zánkáig terjedő hegyvonulat lankáin-völgyeiben indázó szőlőtőkék a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartoznak. A két különböző bortermelő tájra osztható vidék 1211-ben került a Tihanyi Apátság tulajdonába. A papok, szerzetesek szőlőművelő, borászati tevékenysége is hozzájárult a vidék mai arculatához. Balatonfüred mára az egyik legjelentősebb balatoni települések egyike, egyben a borvidék centruma is, ahol előkelő bálokon élvezhetjük a táj nedűit. A füredi borok teltsége a tartózkodóbb csopaki borokkal kiegészülve zamatgazdag élményt kínál a látogatóknak. Mutatjuk, miből csemegézhetsz még, ha a vidéken jársz.

 

1. Tagore sétány, Aqua- és kalandpark, barlang, kilátó – Balatonfüred

A borvidék központja 1987 óta birtokolja a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet, és egyben „a Balaton északi partjának fővárosa”, a Balaton legrégibb üdülőhelye is. Andalító sétánya Rabindranath Tagore nevét kapta, a híres bengáli hindu költő után, aki 1926-ban itt kezeltette szívbetegségét. Felépülésének köszönhetően, hálából egy hársfát ültetett a gyógyparkban. Egy indiai legenda szerint, ha a fa gyökeret ereszt, ültetője hosszú életű lesz. Az elmúlt évtizedekben a fa és a költő szobra köré liget épült további hírességek fáival. Többek között Indira Gandhi, Salvatore Quasimodo, a Nobel-díjas Wigner Jenő, Harsányi János, Oláh György, Göncz Árpád is ültettek ide egy-egy fát. A Tagore sétány több mint egy km hosszú, hangulatos sétaút. Balatonfüred közkedvelt látogatóközpontja, a Bodorka is kihagyhatatlan családi úti cél 15 édesvízi, 2 tengeri akváriummal, és 2 terráriummal. Megcsodálhatjuk a vidék halait, a pár centiméteres szélhajtó küsztől egészen a több mázsásra is megnövő harcsáig. Kis válogatást is nyújtanak Füred testvérvárosa, a horvátországi Opatija jóvoltából az Adria élővilágából. Hazánk második legnagyobb hullámfürdőjének örülhetnek a strandok, élményfürdők, csúszdaparkok szerelmesei nyaranta a balatonfüredi Annagora Aquaparkban, amelynek panorámája a gyönyörű Balatonra néz. A modern technikával, wellness részleggel ellátott fürdő minden generáció számára élményeket tartogat. Amilyen játékos névvel büszkélkedhet, olyan adrenalindús kikapcsolódást ígér a Brázay-KalandPart Kalandpark az Aranyhíd sétányon. Extrém és szórakoztató játékokkal, kötélpályákkal, mászófával, toronnyal vár minden korosztályt. Érdemes felkapaszkodni a Lóczy-barlang megtekintése után a zöld háromszög turistajelzést követve a háromemeletes Jókai-kilátóhoz is, ami a 317 méter magas Tamás-hegyen található. Pazar kilátásunk nyílik innen a Balatonra, Balatonfüredre és a Tihanyi-félsziget irányába. Érdemes a kék és a zöld turistautak valamelyikét tovább követni, mert ezeken keresztül eljuthatunk a különleges atmoszférájú Koloska völgybe és a Koloska sziklához.

 

2. Kilátó, Mezítlábas ösvény, Csopak

A Bakonyt és a Balaton keleti medencéjét csodálhatjuk meg madártávlatból a csopaki Csákány-hegyi Kilátóból. Az ingyenesen látogatható Mezítlábas Ösvény és Szabadidő park népszerű csopaki helyszín, ami egyben egy Kneipp-ösvény. Az Ifjúsági sétány Sport utcától a községi strand területéig terjedő szakaszán alakították ki. Az eltérő anyagokon való „szabadlábas” séta egyszerre szórakoztató élmény, másrészt szuper talpmasszázs. Különböző méretű kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kis kockakő burkolatok teszik változatossá a sétát. Csopakon egy látogatható ipari műemléket is találunk a berendezésében is ép Plul malom formájában, ami helytörténeti gyűjteménnyel is gazdagodott. Szintén a település nevezetességei közé tartozik a rizling mellett a forrás- és savanyúvíz és az erre kiépített kutak.

 

3. Vízi akadálypálya, körpanoráma – Alsóörs

Főszezonban az alsóörsi strandon, ami egyben az északi part egyik legnépszerűbb helye nagyszerű élményekben lehet részünk az AquaFunParkban. Csúszdák, trambulinok, Tarzan-kötél, kilövő zsák, csupa izgalmas játéklehetőség vár a családokra ezen a szuper vízi akadálypályán. A Csere-hegyi kilátó is megér egy sétát. A 298 méter magasan található kilátóból szuper panoráma képeket készíthetünk a Bakonyról, a Balaton-felvidékről, a tópartról és a somogyi dombokról. Kisebb sétatávot ígér a református templomtól kelet felé, a temető melletti lépcsőn megközelíthető Somlyó-hegyi kilátó, aminek körpanorámája felöleli a nemzeti park erdővel borított területét, Alsóörsöt és a Balatont.

 

+ Mediterrán hangulat, gejzírek – Tihany

Szintén a Balatonfüredi-Csopaki borvidék körzetébe tartozik a közkedvelt Tihany, aminek látnivalóiról külön cikkeket lehet írni. A mediterrán hangulatú település őslevendulással, Visszhang-dombbal, az izlandihoz hasonló gejzírmezővel, középkori barlanglakásokkal egész napos programot tartogat télen-nyáron a látogatók számára.