Mesés élményforrások a Badacsonyi borvidéken

A Balatonról elsősorban a nyaralás jut eszünkbe, ugyanakkor a gasztro-rajongók nem tudják függetleníteni ezt a vidéket a jó boroktól sem. A Badacsonyi borvidék áldásos adottságainak köszönhetően különösen jó úti cél, akkor is ha kirándulni szeretnénk, akkor is, ha egy borospince előtt ücsörögve gyönyörködnénk a tájban „az istenek nektárját kóstolgatva”. A „bazaltkúpok csodaországában” megbújó Badacsony már 2000 évvel ezelőtt is virágzó szőlőkultúrával bírt, miközben a maga 1400 hektár termőterületével a legkisebb borvidékünk. Mutatjuk, mit, hol érdemes megnézned, ha erre jársz.

 

1. Panoráma- és gasztroélmények: Badacsony és Ábrahám

Az otthonosan ismerős alakú Badacsony-hegy 438 méter magas, présházait sok esetben római épületek maradványaira építették. Számos más emlék mellett itt találták meg Victoria istennő bronzszobrát is. A vulkanikus helyen sétálva csodálatos túraútvonalak, lenyűgöző panoráma vár a kirándulókra. A Badacsonytól keletre található Ábrahámhegy szintén a rómaiak kedvelt helye lehetett a feltárt régészeti emlékek tükrében, utóbbi kedvelt fürdőhely is, köszönhetően széltől óvó félkör alakú hegyeinek és a völgykatlanos elhelyezkedéséből fakadó melegebb klímájának. Az állandó napfénynek kitett domboldalok kiváló borokkal járulnak hozzá a hazai gasztroélményekhez. Ábrahámhegy határában csodálatos növényvilágban gyönyörködhetünk a Bagolykő-Rókaszikla lábainál található Arborétumban. Ábrahámhegyen a Kilátó körút végén, a Bökk-hegy tetején található a 2002-ben átadott Panoráma Kilátó. Nevéhez hűen tiszta időjárási körülmények között csodálatos panorámában lehet részünk innen. Gyönyörködhetünk a balatonboglári Gömbkilátóban, Fonyód hegyeiben, a Hegyestű formáiban is.

 

2. Irodalom, bor és természet: Badacsonytomaj

A Badacsonytól keletre fekvő Badacsonytomaj, egykor Eszterházy birtok volt. A település számos építészeti emlékben bővelkedik, itt található többek között Szegedy Róza présháza, a Kisfaludy ház, a Malatinszky-kúria, a Szőlészeti és Borászati Múzeum. Irodalom- és borrajongóknak számtalan információs csemegét nyújt a Szegedy Róza ház, ami Kisfaludy Sándor költő feleségének birtokában volt. Szegedy Róza és férje élénk társasági életet éltek ebben a méreteiben is impozáns házban, ahol most használati tárgyaikon túl, a költő férj munkássága is bemutatásra kerül. Ha izgalmas, kalandos felfedezésre vágyunk, érdemes bepattanni egy Badacsonyi hegyi taxiba. A nyitott terepjárókkal gyorsabban feljuthatunk a badacsonyi hegyre, miközben felejthetetlen élményben lehet részünk. A Folly Arborétum szintén ennek a tájnak kihagyhatatlan része, ahol a 100 éves cédrusok és ciprusok gyűjteménye mellett a Folly család története is kirajzolódik. Az arborétumban minden korosztályra gondoltak, van itt kávézó, finom bor, kilátó és játszótér is.

 

3. 464 lépcsőfok, harangozó sziklaszirt: Badacsonytördemic

A Badacsony északi oldalán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park mellett fekvő barátságos település tökéletes helyszín az elvonulásra, túrázásra, csendes pihenésre.  Érdemes végig menni a Bujdosók lépcsőjén egészen a tördemici kilátóig. Az összesen 464 lépcsőfokból álló út a Badacsony hegy nyugati oldalán fut. A Badacsony hegy déli részén található az a kőkereszt, amit Ranolder János, a világjáró veszprémi püspök állítatott a szőlőtőkék védelmére. A 9, 7 méter magas kereszt alatt levegőbe nyúló sziklapad várja a túrázókat, ami a harangkongáshoz hasonló hangot ad ki, ha kilógó részét egy kalapáccsal megütjük.

 

4. Tájékozódási pont és panoráma út: Balatonszepezd

A Badacsonytól keletre található Balatonszepezd kevésbé zsúfolt, kevésbé nyüzsgő balatoni település, ami így kellemes célpontjává válik a visszavonulásra vágyóknak. Az itt található Római Katolikus templom, a környék egyetlen fogadalmi temploma. Fehér tornya sokáig tájékozódási pontként szolgált a régi halászok számára, napjainkban pedig a vitorlázóknak mutatja az utat. Balatonszepezd három részre különíthető el középen a helyiek falujával, nyugatra Szepezdfürdővel és keletre a Viriuszteleppel, ami a település nyaralótelepe is egyben. Mindhárom rész önálló stranddal büszkélkedhet. A katolikus templomtól a 71-es út fölött pár száz méteren bejárható a panoráma út, ami teraszokkal, padokkal és szép balatoni kilátással várja a sétálókat.

 

5. Bevehetetlen vár, csónakázás a föld alatt: Gyulakeszi és Tapolca

A Balatontól 9 kilométerre, a 375 m magas Csobánc-hegy nyugati oldalán található Gyulakeszi. Az Észak-Dunántúli végvárrendszer tagját képezte a hegy tetején álló vár, ami bár a törököknek és a császári csapatok támadásainak is ellenállt, a szatmári békét követően lerombolásra került. A romokat 1953-ban tárták fel. Érdemes a zánkai út mentén megközelíteni a csúcsot és rácsodálkozni a Kőmagasra, amit kőtengerként is emlegetnek. Csodálatos geológiai képződmény. Gyulakeszi szinte összeér a Tavasbarlangról híres Tapolcával, ahol szintén érdemes eltölteni legalább egy napot. Izgalmas élményben lehet részünk csónakkal a föld alatt.

 

6. Lovaskocsi, kolostorrom, a Balaton vára: Salföld és Szigliget

A Balatontól mintegy 3 km-re található honfoglaláskori település, a Salföld romantikus helyszín, ahol az erdő közepén megtalálhatók az egykori pálos kolostor romjai, valamint a község határában a már emlegetett 12 km hosszú Kőtenger maradványaiban is „lubickolhatunk”. Szuper programot kínál a Salföldi Major is a falu határában, ahol a magyar háziállatfajták kerülnek bemutatásra, a gyerekeket állatsimogató várja, fűszer és gyógynövénykertben barangolhatunk, lovas kocsikázhatunk vagy akár lovagolhatunk is ezen a mesés hangulatú tájon. A Badacsony és Keszthely közötti félszigeten található Szigliget szintén hangulatos helyszín a kirándulásra. Híres várát a Balaton váraként emlegetik. A Szigligeti várat a Pannonhalmi Apátság építtette 1262-ben. Napjainkra számos restaurációs munkán átesett, csodálatos fekvésű, panorámás vár.