Páratlan és egzotikus élmények a Bükki borvidéken

Ha szerencsénk van, még elcsíphetjük az őszi napsütést és a szőlőtőkék színkavalkádjában is megfürdethetjük a tekintetünket. A Bükki-borvidék szépségeibe és boraiba is érdemes belekortyolni.
Eger borvidékétől Miskolcig tart az a terület, ami a Bükk déli részének vidéke és 1970-től hivatalosan is borvidék. A riolittufába vájt pincék jellegzetes hangulata uralja ezt a tájat, ahol a túrázók számára is csodálatos utak nyílnak a természetbe.

 

1. Kilátó, termálvíz és kaptárkövek – Bogács

Miskolctól 30 km-re, a Bükk-hegység kiszélesedő völgyébe található a termálfürdőjéről és borkultúrájáról méltán híres Bogács. A település fölé magasodó dombtetőn egy hatszögletű kilátóból csodálhatjuk meg a Bükkaljára nyíló panorámát. A nemzetközi szinten is kedvelt Bogácsi termálfürdő 72 Celsius fokos vizét 480 méter mélyről nyerik. Télen-nyáron remek program ejtőzni egyet gyógyító medencéiben. Hat gyógyvizes medence, két gyermekpancsoló, egy feszített víztükrű úszómedence, valamint egy Jurta medence várja a kikapcsolódni vágyókat. Vizei gyógyírt nyújt a reumatikus, ízületi, mozgásszervi betegségek, valamint a légcsőhurutok, nőgyógyászati, epe és májbetegségek esetén is. Bogács egyben a borvidék egyik jelentős központja is kiváló termőhelyi adottságainak köszönhetően. Legismertebb borospincéit a fürdőhöz közeli Cserépi úti pincesor rejti, ami gyakran szolgál fesztiválok helyszínéül is. A táj karakterjegyeiből is ízelítőt kapunk, ha ellátogatunk Bogács határába, ahol a Hintóvölgyben egy ötfülkés kaptárkő látható.

 

2. Őskori leletek, kisamerikai barlanglakások, háromszintes borospince – Cserépfalu

Egertől 22 km-re keletre, a Hór-patak völgyében található Cserépfalu, ahová szintén érdemes ellátogatni. Itt található a Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpont, ami a bükkaljai kőkultúra geológiai alapjait és a világhírű suba-lyuki barlang neander-völgyi ősemberkutatás leleit tárja a látogatók elé. A látogatóparkhoz pihenők, turistautak és egy tanösvény is kapcsolódik. Túrázóknak érdemes követniük a kék kereszt jelzést a Hór-völgyön át a Bükkbe, ami elvezet a Suba-lyukhoz, míg a sárga jelzésű turistaút azonos a Bükkaljai Kő-úttal (és a Bükkalja fülkés szikláit, a kaptárköveket mutatja be). A neandervölgyi ember megtalált csontjai tették híressé a Suba-lyuk barlangot, ami egyben az első, Magyarországon talált, neandervölgyi ember csontmaradványnak a lelőhelye. Cserépfalu népi építészeti jellegzetességei közé tartozik a Berezd oldalában található egykori barlanglakások sora. Az úgynevezett Kisamerikai barlanglakások nevüket onnan kapták, miszerint a gazdasági világválság idején sokan Amerikába mentek, míg az itt maradott szegényebb réteg a „kisamerikát választotta”, vagyis tufa-falba vájta az otthonát. Ez a település is kapott Millenniumi-kilátót, ami a Berezdalja út felett található, formáját tekintve pedig egy kaptárkőre emlékeztet. Csodás kilátást nyújt magára a településre, valamint a Bükkaljára és a Hór-völgy által észak–déli irányban kettészelt Déli-Bükkre.

 

3. Matyóföld, Skanzen és kénfürdő – Mezőkövesd

A Bükk hegység déli lábánál található Mezőkövesd máig őrzi hagyományait. Többek között a színpompás matyóhímzésbe és népviseletbe ad részletes betekintést az itt található Matyó Múzeum. Mezőkövesd régi városrésze skanzen-jelleggel őrzi az egykori településszerkezetet tájházaival és alkotóházaival. Ezt a területet a Hadas Kapu jelzi. Mézeskalácsos Tájházában a hagyományos sütemény fortélyai mellett állandó mackókiállítás is várja az érdeklődőket. Mindenki megtalálhatja az alkotóházak között a számára érdekeset a Bútorfestő Tájháztól kezdve, a Fazekas Házon át, egészen a Tűzzománcos Házig. A város kiemelt nevezetességei közül kihagyhatatlan a Zsóry-fürdő, aminek gyógyvize messze földön híres. A több mint 75 éves fürdő a belvárostól 3 km-re található és 22 medencével várja vendégeit. 60°C fokos, nagyon magas kéntartalmú vize számos egészségügyi, mozgásszervi panaszra nyújt gyógyírt.

 

4. Barlangfürdő, panoptikum, függőkert – Észak-magyarországi régió

Az észak-magyarországi régió központjakén jellemezhető Miskolc azon kevés európai települések egyike, melyek történelme 70 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. A régióban talált őskori leletek tükrében hazánk legrégebben lakott területének tekinthető. A Miskolctapolcán található Barlang- és gyógyfürdőnek Európában sincs párja. Szintén a régió főnevezetességeinek egyike a királynék várának nevezett, Diósgyőri vár, ami egyben a legjelentősebb középkori műemlékünk is. A várban Közép-Európa legtöbb alakos történelmi panoptikuma is megtekinthető. Ha ezen a területen barangolunk, ne hagyjuk ki Lillafüred látnivalóit se. A Palotaszálló függőkertjéből lenyűgöző kilátás nyílik Magyarország legmagasabb vízesésére, a kultúrpark is felejthetetlen élményeket rejt, ahogy a Szelete-barlang is