A Szekszárdi Borvidék legjelentősebb látnivalói

A Szekszárdi borvidék több szempontból is különleges, egyrészt a legkisebb kiterjedésű hazai borvidékünk, másrészt a legrégebbi bortermelő vidékünk is. Története egészen a kelta időkig vezethető vissza. Ráadásul Eger mellett egyedül a szekszárdi terület használhatja a Bikavér elnevezést. Szekszárd Bikavérét hagyományosan a Kadarka, a Kékfrankos és a Kékoportó borok házasítása jellemzi. Megközelítőleg 4.500 pince várja a borok szerelmeseit. Ennek a tájnak messze nem csak a bora kiváló. Összegyűjtöttük, miért érdemes még ellátogatni a Tolna megyében található, a Szekszárdi dombság és Sárköz találkozásánál fekvő vidékre.

 

1. Szekszárd- a borvidék központja: nemes borok és művészetek városa

A kis lélekszámú városban minden látnivaló sétatávolságra van, ezért érdemes gyalogszerrel felfedezni a kínálkozó látnivalókat. A Közép-Európa legnagyobb egyhajós templomának otthont adó Béla-tér Szekszárd szíve. Érdemes itt kezdeni a sétát, és, ha szerencsénk van, akkor a harangjátékot is hallhatjuk, ami naponta három alkalommal csendül fel a téren. Szemben a Szentháromság-szobrot láthatjuk, amit a pestisjárvány emlékére emeltek, a tér keleti oldalán az egykori Vármegyeháza, a nyugati oldalon pedig a Városháza látható.

Szekszárd egyik legszebb épülete a ma Művészetek Háza néven ismert egykori Zsinagóga. Irodalombarátoknak különösen ajánlott a város, mert a tértől néhány pernyire található Babits Mihály szülőháza, ami emlékmúzeumként őrzi a hajdani költő életének tárgyait. Magyarország egyetlen németnyelvű színházát sem érdemes kihagynunk, ami a Garay-téren működik. A Művészetek Háza mellett a Wosinsky Mór Megyei Múzeum látható, melyben állandó is időszaki kiállítások révén ismerkedhetünk meg a Tolna megye embereinek múltjával, a helyi hagyományokkal, kultúrával.

Ha madártávlatból is szeretnénk befogadni Szekszárd páratlan panorámáját, ne hagyjuk ki a Bartina-hegyen található Kilátót se, amiről a domboldalon sorjázó szőlősorokra is hangulatos kilátás nyílik. Túrázók számára külön öröm lehet, hogy hazánkban a legtöbb löszszurdok, löszmélyút és löszfal Szekszárdon van. Ezek felfedezésére két Lösz-szurdok tanösvény is nyílik, az egyik a 6 km hosszú Benedek-szurdok tanösvény, a másik pedig a 3 km hosszú Parásztai tanösvény.

 

2. Német nemzetiségi tanösvény, tájház – Bátaszék

2019-ben került átadásra a helyi németség történelmét és kultúráját bemutató kétnyelvű (német-magyar) interaktív tanösvény Bátaszéken. A sajátos ismeretszerző lehetőség egyszerre nyújtja a kirándulás és az ismeretterjesztés élményegyvelegét. A tanösvény a „városias életmód, vidéki idill” atmoszféráját nyújtja az idelátogatók számára. 7 tábla és egy extraállomás vezeti végig a sétálókat a bemutatón, mely során számos interaktív játék is vár az érdeklődőkre. A történelem kedvelők tovább is kutakodhatnak kirándulásuk során, mivel Bátaszék központjában egy anyagi jólétet sugalló, rangos német parasztház Tájház formájában ad ízelítőt a településen élő három legnagyobb népcsoport tárgyi emlékeiből.

 

3. Fekete Gólya Ház – Báta

Gemencben található Európában a legsűrűbben lakott fészkelő-helye a ritka és nagyon védett fekete gólyának. Az élőhelyén nehezen megfigyelhető, távolságtartó madár életmódját és környezeti jelentőségét hivatott bemutatni a bátai Fekete Gólya Ház. A szemléletformáló, környezettudatos kiállítás minden korosztály számára interaktív, természettudományos élményeket tartogat.

 

4. Gemenci Erdei Vasút – Pörböly

A Duna dagályos időszakainak kitett Gemenci-erdőnagyon sokáig áthatolhatatlan, vadregényes tájnak számított. Utóbbi vonása máig megmaradt, ezért még különlegesebb élmény kalandozni a fái között. A Gemenci Erdei Vasút Magyarország egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja, a kirándulók mellett jelenleg is az erdei faanyag szállításának kulcsfontosságú eszköze. Mindenképpen felejthetetlen érzés megtenni rajta a Duna és a Sió medrét követő utat a Gemenci erdőben haladva. A 30 kilométeres útszakaszon hétköznap Malomtelelőig, hétvégén és ünnepnapokon Keselyűsig illetve Gemenc-Dunapart állomásig utazhatnak az érdeklődők.

 

5. A bor és a gasztronómia fellegvára – Sióagárd

A Sió és a Sárvíz között helyezkedik el Sióagárd Szekszárdtól mintegy 8 kilométerre. A település melletti Leányváron található a kísérteties pincefalu, ahol 430 pince és présház három egymás feletti szinten csodálható meg. A pincéket a néhai Pannontenger itt maradt löszös-agyagos talajába fúrták, némelyik 100 évesnél is idősebb. A mámorító borok mellett helyi ételkülönlegességek kóstolására is lehetőség nyílik. A különleges kiszolgálásról nem is beszélve, a Margit-pincében reneszánsz korabeli ruhákban hozzák elénk a finomságokat. Csak néhány példa a helyi specialitásokból: Garay Aprópecsenye, Garay máj, Garay szűzpecsenye, Gemenci vörösboros szarvascomb, Vörösboros halászlé, Szezámmagos zöldséges bélszínjava. Ha szereted a hasad, semmiképpen se hagyd ki ezt a különleges ízorgiát.