A legjobb apropók a Hajós-Bajai Borvidék bejárásához

A Kunsági és a Csongrád-Szegedi mellett szintén az Alföld borkultúráját gazdagítja a Hajós-Bajai borvidék. Bár méretét tekintve kisebb területet ölel fel társainál, a legtöbb napsütéses órával ez a terület büszkélkedhet. A vidék látnivalóit gazdagítja a Mária Terézia sváb telepesei által épített örökség is. A Hajós-Bajai borvidék a Duna-Tisza közének déli részén, a Bácskai-löszhát nyugati lejtőin terül el, 17 települést ölel fel.

1. A velencei Szent Márk tér hazai otthona – Baja

A Duna és a Sugovica holtág partján található Baja, Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa. A borvidék jellegzetes borainak kortyolgatása mellett érdemes megkóstolni a méltán híres bajai halászlét is, miközben felfedezzük a város látnivalóit. A velencei Szent Márk teret idéző bajai Szentháromság tér számtalan apropót ad az andalgásra. Itt található a városháza mellett az egykori barokk Grassalkovich-palota.  

A tér közepén álló Szentháromság szobor a város egyik legrégibb, XVIII. századi, késő barokk stílusú műemléke, amit a Baját sújtó nagy pestisjárvány emlékére állítottak az 1750-es években. A bajai Zsinagóga is „megér egy misét”, ahogy valamennyi remekbe szabott templomába is érdemes ellátogatni. A török hódoltság után a térségben megjelenő katolikus horvát népességnek, a bunyevácoknak állít emléket a bajai Bunyai Tájház.

Európában szinte egyedülálló az a dunai táj, amivel Baja büszkélkedhet. Az árnyas vízpartok, holtágak, zátonyok, ártéri erdők egyedi légköre, növény- és állatvilága varázslatos atmoszférát nyújt a látogatók számára.

Bajai utunk során érdemes ellátogatni a Hajómalomba és halászati miniskanzenbe, mely létrehozásában több mint 80 vállalkozás, illetve magánszemély vett részt, és mára a város egyik legkedveltebb kirándulóhelye lett. A paticsfalú halásztanyák használati, halászati eszközei mellett, láthatunk itt szolgafára akasztott varsákat, millingeket, dobóhálót stb. A gyerekek halászladikon játszhatnak, a felnőttek pedig láthatnak egy igazi, működő hajómalmot is.

 

2. A Szentlélek apátság romjai – Bátmonostor

Bátmonostor településen a természetkedvelők, a történelem és az építészet szerelmesei is találhatnak érdekességet. Előbbiek a Ferenc-tápcsatorna környékén kialakult növénytársulásokban gyönyörködhetnek, utóbbiak pedig az egykori monostor romjai között tehetnek egy sétát, illetve megcsodálhatják a különböző stílusok arzenálját felvonultató lakóépületeket, a Kálváriát és a temetőt is. A Bajától délre található Bátmonostoron az ősemberi életről kutatások tanúskodnak: lyukas kőtáblák, csiszolt kővésők és neolitkori edénytöredékek kerültek elő a község területén. Többek között olyan népek hagyták itt történelmi nyomaikat, mint a kelták, dábok, jazygok, szarmaták, hunok, avarok.

 

3. Érseki kastély, titkos alagút, pincefalu – Hajós

A hajósi barokk kastélyt építtetője, gróf Patachich Gábor kalocsai érsek vadászkastélynak szánta a környék erdeiben akkor élő gazdag vadállomány miatt. Később Batthyány József érsek bővítésének köszönhetően nyerte el jelenkori formáját. Az 1900-as évek elején az épület árvaházként üzemelt. Hajós érseki kastélya Bács-Kiskun megye legrégebbi, egyben a Dél-alföldi Régió második legrégebbi kastélyépülete. Építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságai tükrében is az egyik legjelentősebb épület az Alföld régiójában. Napjainkban egyedi, tematikus bemutatóhelyként működik kiállításai révén. Állandó bemutatói között szerepel a barokk kastélyenteriőrök kiállítása, a főúri vadászat bemutatása, a Homokhátság szőlő- és borkultúrája. Időszaki tárlatai sokszínű képet adnak többek között a régióban élő művészek munkáiból, a megye alkotótelepeinek tárlataiból. Az épületben egy „titkos alagutat” is bebarangolhatunk, ami nem más, mint a barokk kori melléképület alatt feltárt kút, és a hozzá vezető föld alatti folyosó. Hajóstól délre egy védett pincefalura bukkanhatunk, ezernél is több présházzal. A hazai német építészet présházait csodálva, élvezve az itteni vendégszeretetet a borkedvelők paradicsomába csöppenhetünk, ha a hajósi pincefaluba látogatunk.

A borvidék legfontosabb vörösborfajtáit, a Kékfrankost, a Cabernet Francot és Sauvignont, a Zweigeltet és Pinot Noirt is érdemes kirándulásunk kísérő ízeivé tennünk. Érdekesség, hogy régen Hajós zászlósboraként szerepelt a Kadarka, ami mára már eltűnőben van a technikai újítások következtében. A fehérborok kedvelői a cserszegi fűszeres és az olaszrizling aromáit élvezhetik.