8 ok, amiért érdemes ellátogatni Balatonlellére

A Magyar Tenger valamennyi szeglete csalogató családi úti cél. Siófoktól nyugatra, a Balaton déli partján található Balatonlelle szintén sokak szívébe lopja be magát. Villasorának köszönhetően 1928-ban Lellét „gyógyfürdő” minősítéssel jutalmazták, és ekkor vette fel a Balatonlelle nevet is. Ezután tudósok, művészek alkotó- és pihenő helye lett. Máig őrzi az akkoriban megteremtett fürdőkultúra értékeit. Összegyűjtöttük, miért érdemes idén is ellátogatni ide.

 

1. Napfény strand és élményfürdő

Igazi turistamágnes a déli part egyik legjobb strandja, a balatonlellei Napfény strand és élményfürdő, ami a lehető legváltozatosabb módokon szórakoztatja a kicsiket és nagyokat egyaránt. 2008 óta a strandon a tó medréből kinyert homokból kreált partszakasz is elősegíti a valódi beach-hangulatot. Az apróságok homokvárat építhetnek, a felnőttek füves plázson hűsölhetnek a fák árnyékában. A strand mellett élményfürdő gondoskodik négypályás óriás hullámcsúszdával, nyakzuhannyal, pezsgőfürdővel, masszázsfallal, három medencével, egy szaunaházzal és napozóterasszal a tökéletes kikapcsolódásról. Jó hír, hogy a medencék fűthetők, így hűvösebb időben sem kell lemondanunk a fürdőzésről.

 

2. Szabad a strand

Balatonlellén mintegy 4 kilométernyi, jó felszereltségű szabad strand fogadja a fürdőzőket tenisz- és strandröplabda pályákkal, vízi foci, vízi szörf, vízibicikli lehetőséggel és óriás csúszdával. Kisgyermekes családok számára is ideális partszakasz, sekély, lassan mélyülő vizének köszönhetően. A leghosszabb szabad strand 2 km hosszú, a legkisebbek pedig hangulatosan a partra vezető utcák végén találhatóak. 2004-ben a város a kiváló vízminőségért járó „kék hullám zászló”- elismerésben is részesült.

 

3. Központban a mediterrán hangulat

A fürdőzés után érdemes ellátogatni Balatonlelle központjába, a Szent István térre. Éttermek, szabadtéri programok, üzletek hívogatják a sétálókat. Innen indul a platánfákkal körülölelt Móló sétány is, ahol egészen a partig sétálhatunk.

 

4. Művelődési ház és Afrika múzeum

A klasszicista stílusú Szalay-kastély, ami most a művelődés színtereként működik, 1838-ban épült. A családi címeres timpanonnal ellátott kis kastélyban Gróf Somssich Pongrácz híres Afrika vadász trófeagyűjteménye is megtekinthető egy kellemes séta keretében.

 

5. Vörös kőből emelt templom-csoda

Az Árkay Bertalan műépítész által tervezett római katolikus templom vörös kő építő anyagának köszönhetően a déli part egyik kuriózuma. Páratlan művészi gazdagság mutatkozik meg üvegablakaiban, díszítésében, az oltár felett látható mozaikban és az itt őrzött festményekben is. Különlegessége még, hogy őrzi a korábban a Hadút és Nagyút találkozásánál álló bazilika falmaradványait is. Mindenképpen érdemes megnézni.

 

6. Kápolna a szőlősgazdák védőszentjének

1758-ban szentelték fel a Szt. Donát barokk kápolnát, ami a Kishegy igazi dísze lett késő barokk faoltárával és belső berendezésével. Sokan Somogy megye legszebb kápolnájaként tartják számon a szőlősgazdák tiszteletére emelt kegyhelyet. Építési körülményei vitatottak. Korábban Szent György és Szent Donát napján, ma már csak az utóbbin, a borhét idején tartanak itt misét.

 

7. Zene zengi be a romokat

A 13. századból származik az a késő-román templom, aminek feltárt romjai a nyári estéken különböző zenei előadásoknak adnak otthont. A Rádpusztai romtemplom a Tetves-patak partján található.

 

8. Kishegy

Balatonlelle határában a legmagasabb pont a Kishegy teteje, ami megközelíti a tengerszint feletti 300 m-es magasságot. A kedvelt lellei borok alapjául szolgáló szőlőtőkék találhatóak itt. Ha megcsodáltuk a Szent Donát kápolnát, akkor betérhetünk egy pohár borra és néhány finom falatra a szemben található csárdába, ami a Jankovich család vincellérházából lett kialakítva. Csodálatos panorámában lehet részünk ezen a ponton. A Kishegyen érdemes ellátogatni a parkerdőbe is, ami a legnagyobb kánikulában is enyhülést és friss levegőt ad.

 

Ahogy azt a balatoni régióban megszokhattuk, valamennyi település kiváló kiindulópontként szolgál ahhoz, hogy a környék látnivalóit is bejárhassuk. Balatonlelle környéke is számos kirándulási lehetőséget rejt magában, így rossz idő esetén is találhatunk magunknak elfoglaltságot.

Innen könnyedén ellátogathatunk Hévízre, ahol termálvízben fürdőzhetünk, Keszthelyen kastélyt látogathatunk, Bogláron Gömbkilátóból csodálhatjuk a kilátást, de különböző hajókirándulásokat is szervezhetünk magunknak Badacsonyra, Siófokra, Balatonfüredre vagy Tihanyba.

 

Ha kedvet kaptál, akkor foglalj szállást Balatonlellén most!