Top 10 kihagyhatatlan program Magyarországon: 2019. július

Júliusi programajánló természet-, illetve borkedvelőknek, valamint a kultúra és történelem iránt érdeklődőknek.

 

1. Balatonboglár Jazz és a Bor fesztiválja (július 3-6.)

A júliusi programok szinte a Balaton egész partját behálózzák. Délen, Balatonbogláron idén a XX. „Jazz és bor” fesztiválon vehetsz részt július 3-6 között. A balatonboglári kultkikötőben a fesztivál napjai alatt minden este 20 órától koncertek és borászok várják a látogatókat.  Utóbbiak felsorakoztatják az igényes Jazz muzsikához illő nedűiket.

2. KeszthelyFest (július 5-7.)

A Balaton nyugati részének egyik legkedveltebb rendezvénye a keszthelyi fesztivál, melyet idén július 5-7. között 6. alkalommal rendeznek meg. 5 színpad, 20 borház, vagyis zenei és gasztro-élmények várják az idelátogatókat. Valamennyi program ingyenesen látogatható. Ha ebben az időszakban a környéken nyaraltok, semmiképpen ne hagyjátok ki!

A 23. Egri Bikavér Ünnep (július 11-14.)

Idén július 11-e és 14-e között 23. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Bikavér Ünnepe szintén az egri Érsekkertben. Az ünnepség apropójául Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja szolgál. Különböző zenei programok, koncertek, dj-ék járulnak hozzá az önfeledt hangulathoz. Valamennyi egri borász a legjobb nedűit sorakoztatja fel a város legnagyobb és legnépszerűbb ingyenes fesztiválján, melyekhez a különböző éttermek kínálatából válogathatunk finom falatokat. Valódi gasztronómiai élmény.

Villányi Rozé Fesztivál és Rozémaraton (július 12 – 13.)

A borfesztiválok sorából nem hagyhatjuk ki a Villányi Rozé ünnepét sem, amit 2019 júliusában 9. alkalommal rendeznek meg. A könnyed rozé borhoz illő fesztivál ingyenes programokkal várja a kicsiket és a nagyokat, melyen a koncertek mellett a régió gasztronómiai kincseit is végig kóstolhatjuk.

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok (július 12 – 14.)

Az 1985 óta megrendezésre kerülő Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok a középkor egyik legjelentősebb eseményének, az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak állít emléket. A cseh János, a lengyel Kázmér és a magyar I. Károly király, a közép-európai régió jelentős uralkodói voltak. A német lovagrenddel szervezett találkozójuk történelmünk szempontjából máig meghatározó esemény. Ennek örömére július 12-14. között hazánk legrégibb történelmi fesztiválja a Kárpát-medencei térségen kívül Európa tíz országából fogadja a hagyományőrző csoportokat. A múltidéző palotajátékok idején látványos lovagi tornák, fényűző királyi menet, esti fáklyás felvonulás, vásár, koncertek és királyi borudvar csalogatja a várba a különleges szórakozást keresőket.

Művészetek Völgye Fesztivál (július 19 – 28.)

A Balaton-felvidék legnagyobb és legrégibb összművészeti fesztiválja évek óta gazdagítja a kihagyhatatlan nyári programok listáját. Idén a 29. alkalommal várja látogatóit a Művészetek Völgye Fesztivál Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. 10 napon át, közel 1500 kulturális programot kínál a 3 település. A könnyűzenei, jazz, világzenei, népzenei és komolyzenei koncerteken túl, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, egész napos gyermekprogramokkal, zöld programokkal, közösségi programokkal, interaktív játékokkal és új udvarokkal készülnek idén is a szervezők.

Tiszafüredi Halas Napok (július 12-14.)

A Tisza-tó legnagyobb nyári eseményének számítanak a Tiszafüredi Halas Napok. Sztárfellépők, vízparti parti hangulat, főzőverseny gondoskodik a jó hangulatról.

Szentendrei Ister Napok (július 20 – 21.)

2019-ben már a 15. alkalommal rendeznek mini fesztivált a Duna megünneplésére Szentendrén. Az Ister Napok keretén belül valamennyi program a Duna köré szerveződő vízi és vízparti helyszínen valósul meg. A rendezvénysorozat egyik legszebb hagyománya a szombat esti zenés gyertyaúsztatás, mely során több száz pislákoló lángocska úszik Európa második leghosszabb folyóján. Lenyűgöző látvány!

A Tisza-tavi Fesztivál, avagy a Természet Operaháza (július 26 – 28.)

A természet és az igényes kikapcsolódás kedvelői egyszerre hódolhatnak mindkét szenvedélyüknek az évente megrendezésre kerülő Tisza-tavi Fesztiválon, melyet szabadtéri sportolással is megfűszerezhetünk. A városi nyüzsgés után igazi természeti idillben lehet részünk a Tisza-tó partján. Mind mentális, mind fizikai egészségünk számára üdítő programlehetőség júliusban.

EFOTT Fesztivál a Velencei-tónál (július 9-15.)

Napjainkban már 110 ezer fiatalt fogad be az EFOTT, mely így Magyarország egyik legnagyobb hallgatói eseménye. A népszerű kortárs zenei koncertek mellett, napközben a fiataloknak lehetőségük van különböző sport-, gasztro- és kulturális élmények „begyűjtésére” is a fesztivál keretében. A Velencei-tó strandján megrendezett eseménysorozaton, több mint 100 magyar fellépő képviseli magát.