9 látnivaló + 4 élményforrás Győrben

Győr több vonzó becenevet is kapott az évek során, nevezik a folyók városának, a vizek városának és a találkozások városának is kedvező földrajzi fekvése miatt. Országunk egyik legdinamikusabban fejlődő városa kihagyhatatlan kirándulási célpont, nem csak azért, mert Győr a Nyugat-Dunántúli régió központja, de azért is, mert Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb települése. Erről tanúskodik az a tény is, miszerint 1989-ben barokk belvárosának rekonstrukciója elnyerte a műemlékvédelmi Europa Nostra-díjat. Látnivalókból itt nincs hiány. Összegyűjtöttük milyen érdekességekre bukkanhatsz, ha a fesztiválváros utcáit rovod.

 

1. Káptalandomb

A város legősibb része, a Rába és a Duna összefolyásánál található hordalékkúp, melyről csodás panoráma tárulhat elénk. A Káptalandomb mai formája közel három évezredes fejlődés folyománya. Győr legnevesebb műemléképületei találhatók rajta: a Bazilika és a Püspökvár.

 

2. Bazilika

A győri székesegyház alapítását Szent István királynak köszönhetjük, majd 1996-ban II. János Pál pápától kapta meg a bazilika rangot. Azontúl, hogy a város egyik legjelentősebb műemléképülete, itt található a Szent László-herma, ami a középkori ötvösművészet egyik kiemelkedő alkotása. A Nagyboldogasszony-székesegyház a Káptalandombon áll, a Rába és a Duna találkozásánál.

 

3.Püspökvár

A Káptalandomb legmagasabb pontján, Győr történelmi belvárosában magasodik a Püspökvár, ami a mindenkori győri püspök lakhelye. Az épület magját a négyemeletes, barokk tetejű lakótorony adja, ahonnan pompás körpanorámában lehet részünk. A toronyhoz délről gótikus kápolnát építettek. A Püspökvár minden részletében lenyűgöző. Az épületegyüttes pincéjében egy részletes kiállítást láthatunk Apor Vilmos püspök vértanúságáról.

 

4. Esterházy-palota

A néhai győri Esterházy család palotája a 18. században épült. Homlokzata ma is őrzi az építtető monogramjával ellátott családi címert. Napjainkban a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum székhelye, és a Dr. Radnai Béla magángyűjteményéből rendezett állandó kiállítás, valamint időszaki tárlatok otthona.

 

5. Altabak-ház

A város egyik legrégibb lakóépületét csodálhatjuk meg az Altabak-ház formájában, ami a Bécsi kapu téren található. a 16. századból származó házat két sarokerkély díszíti. A korai barokk építészet polgári lakóházainak egyik legszebb győri példája. A történelmi belvárosban számtalan műemléképületre bukkanhatunk az Altabak-ház mellet, ilyen az Ott-ház, a Rozália-ház, Apátúr-ház, Vastuskós-ház, Kreszta-ház, vagy a Napóleon-ház is. Utóbbiban a kismegyeri csatát követően Napóleon császár éjszakázott.

 

6. Régi Városháza

A Rákóczi Ferenc utca 1 szám alatt található Győr régi városháza, melyen kőből kifaragva a város címere látható. A lekerekített, egyemeletes barokk épület jelenleg a Városi Levéltárnak ad otthont.

 

7. Magyar Ispita

Szintén a Rákóczi Ferenc utcában található az a 17. századi épület, amely pici udvaraival a késő reneszánsz legszebb, Győrben látható műemléke. Napjainkban a Váczy Péter Gyűjteménynek ad otthont.

 

8. Curia Nobilitaris

A Liszt Ferenc utcába is érdemes ellátogatnunk győri sétánk során, ahol egy 16. századi, kora barokk stílusú sarokerkélyes lakóházra bukkanhatunk. A toszkán oszlopokkal és loggiás udvarral csinosított épület arról híres, hogy pincéjében látta meg a napvilágot Kossuth Lajos felesége, Meszlényi Terézia.

 

9. Zichy-palota

Szintén a Liszt Ferenc utcában található a figyelemre méltó Zichy-palota, ami mindössze egyemeletes. A barokk épület berendezése is őrzi a stílust, ahogyan árkádos udvara és szép sarokerkélye is.

 

Győri kikapcsolódás a látnivalókon túl

A városban tett sétán túl számtalan programlehetőség teszi vonzóvá Győrt a gyermekes családok számára is. Ezekből is nyújtunk egy kis ízelítőt:

 

1. Győri Nemzeti Színház

A Vizek városában nem csak a régmúlt épületei elevenednek meg a szemünk előtt, de a modern építészet olyan remekét is megcsodálhatjuk kívül-belül, amilyen a monumentális Győri Nemzeti Színház. Az 1978-as épület eredetileg Kisfaludy Károly nevét viselte. Színvonalas és sokszínű műsorkínálatának köszönhetően valamennyi korosztály számára értékes előadásokat tartogat.

 

2. Xantus János Állatkert

A város állatkertjében 100 állatfaj, több mint ötszáz egyedét csodálhatjuk meg. Az állatokat eredeti életterükhöz hasonló körülmények között tartják. A folyamatosan fejlődő állatkertben többek között Afrika-ház, Terráriumház, Zsiráf-ház várja a kicsiket és nagyokat.

 

3. Mobilis Interaktív Kiállítási központ

Győr városában tudományos játszóház is segíti a gyermekek épülését. A 74 kipróbálható, interaktív kiállítási eszközt, bemutatót tartogató létesítmény elsősorban a közlekedés, mozgás és mobilitás témakörében tartogat meglepetéseket.

 

4. Rába Quelle gyógy-, termál- és élményfürdő

Igazi felüdüléssel kecsegteti a család minden tagját a győri élményfürdő, ami jelenlegi formájában 2003 óta várja látogatóit télen-nyáron. 5 medence, vízibár, 40 élményelem (fekvő- és sodrómasszázs, gejzírek, fúvókák) és jó minőségű, klórmentes gyógyvíz gondoskodik a teljeskörű kikapcsolódásról.

 

Ha szívesen ellátogatnál Győrbe, akkor a felejthetetlen túrához apartmant és más szállástípusokat itt találsz.