A Balaton Soundon túl, avagy mi minden vár még Zamárdiban: 10 nevezetesség és programötlet

A Balaton déli részének egyik közkedvelt panorámapontja, Zamárdi, ahonnan tökéletes kilátás nyílik az északi parton fekvő Tihanyi félszigetre. A Siófok és Balatonföldvár között fekvő városban azok is örömüket lelhetik, akik kizárólag a fürdés miatt látogatják a Balatont, mert 10 km hosszan számos strandra lelhetnek itt. Ráadásul a legnapsütésesebb balatoni település a napfürdőzésnek is kedvez. Összegyűjtöttük, miért érdemes itt vakációzni.

 

Az eleven történelem helyszínei

 

1. Military Park, avagy a Világháborúk Múzeuma

A magángyűjtemény a két világháború relikviáit gyűjti össze. Érmek, fegyverek, sisakok, az I. és II. világháború tárgyi emlékei idézik fel a múltat. Zamárdi -felső és Széplak-alsó között, a főútvonal mellett, a Siófoki u. 30/a. szám alatt tekinthető meg.

 

2. Tájház

Zamárdiban a múlt egy olyan Tájház képében is megelevenedik, mely egy XIX-XX. századi jómódú parasztcsalád életének zegzugait, eszközeit mutatja be. Az itt megtekinthető használati tárgyak nagy része a helyi helytörténeti gyűjteményből származik. A Balaton-vidék jellegzetes építészeti jegyeit magánviselő ház az első szobában található mestergerendába vésett évszám alapján 1847-ben épült.

 

3. Zamárdi Néprajzi Gyűjtemény

Nosztalgiázásra ideális helyszínt kínál Zamárdi Néprajzi Gyűjteménye is, ahol az egykori falusi élet tárgyi emlékeit tekinthetjük meg. A gyűjtemény a zamárdi séták túravezetés során látogatható, kiegészítő programként, a Fő u. 115. sz. alatt. Látogatás előtt ajánlott érdeklődni a nyitva tartás kapcsán a tájháznál (Fő utca 83., tel.: 84/349-409).

 

4. Hősök Kápolnája

Zamárdiban, a Kálvária-dombon található a neobizánci stílusban épült Hősök Kápolnája. Az I. világháború harcterein elesett zamárdi, szántódi és tóközi illetőségű katonáknak emléket állító szakrális épület Laki Benő hazafias érzelmű pap kezdeményezésére született, Gecse Viktor tervei alapján.

 

Aktív és passzív pihenés Zamárdiban

 

5. Lassan mélyülő strandok, aktív pihenés

Az úszni nem tudók, és a gyermekes családok örömére Zamárdin a víz lassan mélyül. Csónakok, és vitorlások kikötésére is van lehetőség, és a vízi sportok szerelmeseinek sem kell lemondaniuk a plusz adrenalinról. Parton és vízben egyaránt aktívan élvezhetjük a nyaralást: horgászhatunk, csónakázhatunk, vízibiciklizhetünk, íjászkodhatunk, puszta-golfozhatunk, lovas túrázhatunk, vízi csúszdázhatunk, gokartozhatunk, vízi trambulinozhatunk stb.

 

6. Ha lubickolás helyett túrázni támad kedved

A képeslapra illő tájat be is járhatjátok strandolás előtt, után vagy helyett, mert a zöld, sárga és piros turistautak is kellemes kalandokkal kecsegtetnek.

 

7. Szervezett séta

A Zamárdi séta egy 2-2,5 órás szervezett városnézés, mely során megismerhetjük Zamárdi múltját, főbb nevezetességeit, zegzugait. A vasúttól indul, útba ejti az 56-os emlékkövet, a Tájházat, a néprajzi gyűjteményt, a Honfoglalási emlékművet, a Szamárkövet, a város legmagasabb pontját, ahonnan csodás panoráma tárul elénk. A fényképezőt érdemes magunknál tartanunk.

 

8. Híres úti cél: A Szamárkő

Zamárdi nyugati végén, a Kiserdő dombhajlataiban található az a sziklatömb, ami a látogatók egyik kedvelt úti célja Zamárdiban. A kopott, hullámos felszínű Szamárkő a legenda szerint arról híres, hogy Szűz Mária és Szent József erre járt szamárháton a kis Jézussal. Szamaruk egy fűcsomót rágcsált, ami a sziklából nőtt ki, innen származik az elnevezés. A szájhagyomány azonban arról is regél, hogy a tihanyi tűzhányóból kerülhetett át ide, vagy a vízözön hagyhatta maga után. Mindenesetre legendás helyszín, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni, ha erre járunk.

 

9. A Kőhegy és a kilátó

A várostól délnyugatra, a Szamárkőtől kellemes sétányira, romantikus pincék, hétvégi házak által szegélyezve bukkanhatunk rá a Kőhegy tetején található kilátóra. A Tihanyi Apátság néhai présháza helyére épített kilátóról Kenesétől Badacsonyig belátható a balatoni táj.

 

10. Kiemelkedő programok, helyi rendezvények

Zamárdiban számtalan helyi rendezvény gondoskodik programlehetőségről, különösen a szezonban. Szervezett városnézések, vasárnap este koncertek várják az érdeklődőket. Motoros találkozó, Víznapi Balcsi parti, Zamárdi Ki mit tud gála, és utcafesztivál is gondoskodik a szórakozásról. Zamárdi legtöbbeket vonzó eseménye évről-évre a Balaton Sound Fesztivál. A programokról érdemes érdeklődni a helyi Tourinform Irodánál.

 

A klasszikus fürdőzés mellett tehát bőven akad egyéb program és látnivaló, Zamárdiban szállást pedig itt találsz.