Top 9 nevezetesség és látnivaló Badacsonyban: 200 éves présházaktól a Kisfaludy-kilátóig

A környező tanúhegyekhez hasonlóan a Tapolcai- medence legmagasabb tanúhegyét, a Badacsonyt is a néhai Pannon-tenger alatti vulkanikus tevékenységnek köszönhetjük.  A 434 méter magas Badacsony jellegzetes koporsó alakjával, oldalában bazaltorgonákkal és borban gazdag szőlősökkel emblematikus balatoni helyszín.  A hegyről észak felé páratlan rálátásunk nyílik a Tapolcai-medencére, és a déli parton fekvő Fonyódra. Kalandorok, kirándulók, túrázók, borkedvelők számára ideális úticél. Lássuk, mi mindent láthattok még itt!

 

1. Rózsakő

A híres badacsonyi Kisfaludy ház közelében, melyet szintén bemutatunk bejegyzésünkben, található egy legendás kőképződmény.  A nevét Szegedi Rózáról kapta, aki valaha sokat ücsörgött a lapos bazalttömbön Kisfaludy Sándor társaságában. Ideérve te is megcsodálhatod a látványt, amit valaha ők csodálhattak. Király Ferenc 1957-ben nemesített szőlőfajtáját erről a kőről nevezték el. A népi hiedelem úgy tartja, hogy, ha egy fiú és egy leány a Balatonnak háttal leül a Rózsakőre, még abban az évben eljegyzik egymást. Ha ilyen tervet dédelgetsz a pároddal, akkor ide mindenképpen érdemes ellátogatni.

 

2. Páholy a kilátásra

A Badacsony oldalán a Rózsakő után következik a Páholy kilátóhely, ahonnan ráláthatunk a szomszédos hegyekre.

 

3. Ranolder kereszt

A hegyoldalon, délnyugatra találjuk a közel négyszáz méter magasságban álló klasszicista stílusú kőkeresztet, ami a nevét állítójáról, egy veszprémi püspökről kapta. A történet szerint a kereszt nagyobb darabjait 40 bivaly vontatta fel a Badacsonyra. A kereszt alatt újabb lélekemelő kilátóhely tárul elénk, az úgynevezett bazaltoszlopos Harangozó-börc. A Balaton nagy kutatója, Eötvös Károly úgy vélte, hogyha a kinyúló kőpadot kalapáccsal megütöd, a hangja óriási harang kondulására emlékeztet.

 

4. Bujdosók lépcsője

A Badacsonyon áthalad az Országos Kéktúra Balaton-felvidéki szakasza és a Balaton-felvidéki Kéktúra, valamint Kuruc-út néven tematikus tanösvényre is bukkanhatunk itt. A Kuruc-körút piros sáv jelzése és az Országos Kéktúra útvonala között, a Badacsony nyugati oldalán halad egy 464 darabból álló termésbazalt lépcsősor.  Az 1936-ban épült Bujdosók lépcsője mentén különböző pihenőhelyeket találunk, melyek a kuruc kor prominens személyeinek, Lorántffy Zsuzsannának, Csáky Krisztinának, Mikes Kelemennek, Bercsényi Miklósnak, Zrínyi Ilonának állítanak emléket. A lépcsősor csúcsán a Cinka Panna-pihenőhely és egy esőház várja a kifulladt túrázókat.

 

5. Út a Tördemici kilátóhoz

A kék háromszög-jelzés mentén, a Bujdosók lépcsőjéhez közel található a Tördemici kilátóhely, ahonnan szuper rálátás nyílik a Szent György-hegyre.

 

6. Rodostó-turistaház

Rákóczi halálának 200. évfordulója alkalmából 1935-ben emlékévet tartottak. A Bujdosók lépcsője és a magyaros stílusú Rodostó-turistaház ebből az alkalomból épült. 2011-ben 75 év után a Badacsony oldalában található turistaházat felújították.

 

7. 200 éves présházak

A Kisfaludy úton található az egyik legszebb badacsonyi présház, a Szegedy Róza-ház , ami a földszintjén borospincét, emeletén pedig helyi vonatozású Irodalmi Emlékmúzeumot  őriz. Valaha ez a nyári lak szolgált Kisfaludy Sándor és felesége, Szegedy Róza szerelmének bölcsőjéül.  Ma esküvők tartására is van lehetőség ebben a festői környezetben. A másik látogatócsalogató épület, ami egyben a tópart híres borozó-vendéglője, a barokk Kisfaludy-ház. Utóbbi tornácáról lélegzetelállító kilátásban lehet részünk, ahogy a Badacsony legmagasabb pontján lévő, 14 méter magas Kisfaludy-kilátóból is.

 

8. A Kisfaludy-kilátó

A Badacsony hegy 438 m-es magassági pontján érhetjük el a Kisfaludy-kilátót, aminek teraszáról szintén elmerülhetünk a jellegzetes balatoni táj csodálatában.

 

9. Balaton a vásznon

A parthoz közel az Egry József festőről elnevezett sétányon sétálhatunk. 1973-ban a festő születésének 90. évfordulóján a hajdani műteremlakás is megnyílt az érdeklődő tekinteteknek. Az Egry József Emlékmúzeumban a balatoni tájat a vásznon is megcsodálhatjuk, ha a kirándulásunkat némi kultúrával is fűszereznénk.

Végigjárnád a 200 éves pincéket? Netán felsétálnál a Kisfaludy-kilátóba az elképesztő kilátásért? Badacsonyban oly sok az érdekes látnivaló, hogy 1 nap biztosan nem elég. Foglalj szállást Badacsonyban most!