9 fantasztikus látnivaló és program Alsóörsön: Fejlett fürdőkultúra, vörösköves parasztházak, kedvderítő borok

Ha csendes pihenésre vágysz, akkor nem is választhatsz jobb helyet a nyaralásra a Somlyó-hegy lábánál található Alsóörsnél.

A Balatonalmádi, Csopak, Felsőörs szomszédságában található 1300 lakosú falu igazi oázis a Balaton északi partján, óriási, kiemelkedően szép, fövenyes, selymes vizű strandjával. A falut először 1272-ből származó oklevél említi. Alsóörs a maga fenségességével eredeti formájában királynék és királyi udvarnokok birtoka volt. A törökök hatására kiürült a település, és csak a 18. sz.-ban kezdték újra lakni. Az 1900-as évek óta felpezsdült a fürdőélet, olyannyira, hogy 2004-ben a bővülő strand a legjobbaknak járó Kékhullám Zászló – minősítést is megkapta. Íme, néhány nevezetesség, amit megtekinthetünk, ha idelátogatunk.

 

1. Török-ház

Alsóörs leghíresebb épülete és egyben Magyarország legrégebbi udvarháza késő gótikus stílusban épült 1500 körül. A ma kiállítóhelyiségként működő ház a Somlyó-hegy lankáira nyúló ófaluban, a Petőfi utcában található. Nevét a turbános fejre emlékeztető kéményének köszönheti.

 

2. Alsóörs templomai

A Balaton környéki templomok különösen lenyűgözően hathatnak ránk. Alsóörs 13. századi alapokra épült román és gótikus stílusjegyeket magánviselő református temploma és a 20. század végén épült modern római katolikus temploma különös kontrasztot alkotnak eltérő stílus- és korjegyeikkel. Érdemes őket megcsodálni.

 

3. A múlt emlékei, avagy a vörösköves parasztházak

A környék tele van vörösköves épületekkel, ami annak köszönhető, hogy Alsóörs határában valaha vörös homokkövet bányásztak. A vörös homokkő a falu szobraiban is visszaköszön. A hegyoldalban fekvő néhai kőbányát külleme miatt ma amfiteátrumnak becézi a köznyelv. Alkalomadtán nyaranta szabadtéri színházként funkcionál.

 

4. “Kocsma” kicsit másképp

Alsóörs centrumában érdemes betérni a “kocsmába”, ahol népi eszközök és használati tárgyak bőséges gyűjteményére lelhetünk.

 

5. Alsóörs koronája

A falu fölé magasodó Somlyó-hegyi kilátót 2015-ben újjáépítették, és kétszer olyan magas lett, mint volt. A falubeliek Alsóörs koronájaként emlegetik. Csodálatos kilátásban lehet részünk itt. Induljunk el lépcsőn a református templomtól és egy 15-20 perces sétával, el is érhetjük a kilátót és az általa nyújtott körpanorámát. Szintén Alsóörshöz tartozik a Cserehegyi kilátó, a vidék első kőből épült kilátója. Panorámában gazdag településről van tehát szó.

 

6. Túraútvonalak

A 2003-ban felújított 295 méter magas Cserhegyi kilátóhoz egyórás sétaút vezet a kék jelzés mentén. A kirándulók kedvelt úti céljai közé tartozik a Királykúti-völgy forrása is. A zöld jelzést követve a Malom-völgyön és Lovas községen át eljuthatunk Felsőörsre, és itt megnézhetjük a Balaton-felvidék egyik remekbeszabott román korból származó templomát is.

 

7. Az északi part legjobb strandja

Ezzel a címmel dicsekedhet Alsóörs üdülőtelepe.  A település többször megkapta a Legkedveltebb balatoni üdülőhely címet is elsősorban szépen kiépült strandja miatt. Itt a panziók és szállodák mellett lakókocsival is kempingezhetünk.

 

8. Merse Kultúrpark

Az alsóörsi Merse kultúrparkban tanösvény, ivókút, baba-barát játszótér segíti a családok kikapcsolódását.  Virágos utakon andaloghatunk a parkban, a Séd-patakot átszelő kis hidakon. A gyerekeket mászófal, kosárpalánk és játszótér is várja.

 

9. Balatonátevezés és egyéb programok

A kihívások kedvelői évente nevezhetnek a Balaton-átevező túraversenyre, szigorúan olyan járművel, melyet emberi erő hajt. Az Alsóörs-Siófok-Alsóörs 22 km-es távolságot jelent. Szuper sportolási lehetőség és szórakoztató élmény egyben. A nyári időszak rendezvényei közé tartoznak a Török-házi tárlatok és a Szent István-napot megelőző nyárbúcsúztató eseménysorozat.

Kedvderítő helyi borok, zenés mulatságok, fényben úszó partszakasz segítenek abban, hogy felhőtlenül jól érezhessük magunkat Alsóörsön. Ha pedig több éjszakéra tervezel, nézz körül igazán erős alsóörsi szálláskínálatunkban most!