Top 5 program és látnivaló Balatonalmádiban: Nyári fesztivál, Almádi Napok, Borfesztivál, Hattyú-bál

A Balaton északi partjának egyik legnépszerűbb, gyorsan fejlődő, programoktól nyüzsgő üdülővárosa Balatonalmádi.  Vörös permi homokkőből álló hegyek, vörös talaj és zöldellő szőlőskertek tarka képe várja az idelátogatókat. Almádi része Vörösberény, Budatava és Káptalanfüred is.

 

1. Almádi Nyári fesztivál

Balatonalmádiban bőséges programra lelhet az, aki június és szeptember között látogat a településre, mert ebben az időszakban zajlanak az Almádi Nyári Fesztivál eseményei. A zenekedvelők magas színvonalú komolyzenei hangversenyen vehetnek részt a vörösberényi katolikus templom régi zene hangversenysorozatán, ami júliustól augusztus végéig kerül megrendezésre. Ezenkívül Nemzetközi Horgászversenyen méretkezhetnek meg a horgászok, június közepén Hattyú-bálon lejthetünk táncot, majd pedig a Péter-Pál napi vigadalom ragadhat magával. Programból nincs hiány: júliusban Fúvószenekarok és mazsorettek találkozója, Almádi Napok, augusztusban pedig az Almádi Borfesztivál gondoskodik a szórakoztatásról. A nyári szezonzáró eseményt pedig a szüret képviseli szeptember közepén.

 

2. Balatonalmádi strandjai

Balatonalmádiban a Wesselényi Strand, a Budatava strand, és a Káptalanfüredi strand és „kis strand” várja a fürdőzés szerelmeseit. A város fokozatosan építi újjá a strandjait, így azok igyekeznek minden igénynek megfelelni.

A Wesselényi Strand Almádi legnagyobb fürdőhelye, és egyben a legnépszerűbb is, ahol a vendéglátó egységek mellett, pihenésre, sportolásra is nyílik lehetőség. A kicsik sem fognak unatkozni az itt található EU-konform játszótérnek köszönhetően. A szórakozásról ezenfelül ingyenes animáció és egyedi módon strandkönyvtár is gondoskodik.

A Budatava fürdőhely a város keleti felén található, a balatoni bicikli út mentén. Kedvtelésből kerekezőknek ideális pancsolási helyszín. A családias strandon játszótér, strandröplabda-pálya és ping-pong asztal áll rendelkezésre, és akár vízi biciklit is bérelhet a család.

A Káptalanfüredi nagy strand a város nyugati felén megszépült külsővel várja a fürdőzni-vágyókat. Szintén elmaradhatatlan része a játszótér, a strandröplabda-pálya, de napozóterasz, kispályás focipálya és egyéb színvonalas szolgáltatások is gondoskodnak a kellemes kikapcsolódásról.

 

3. Tanösvény

A túrázók, szívesen sétálók örömére Balatonalmádiban is van tanösvény, ami a Városház térről kiindulva a 6 km hosszan járható be. Ez a tanösvény egyszerre mutatja be Almádit, és annak természeti kincseit. A sétaút során eljutunk a Dr. Óvári Ferenc kilátóhoz is, ahonnan csodás panoráma tárul elénk érintve a Kenesétől Tihanyig terjedő tótükröt. A Vörös Homokkő Tanösvény mellett a Köcsi-tó tanösvény is lehetőséget biztosít a felfedezésre.

 

4. Balatonalmádi Öregpark (Szent Erzsébet-liget)

Andalgási célra tökéletes helyszín Almádi Öregparkja, ahol védett növények, életerős ősfák között vezet az út. A különböző növényfajok között itt látható  a Fehér és Fekete nyár, Narancseper, Platánsor, Fűzele, Tiszafa, Mocsári Ciprus, Bokrétafa, Vadgesztenye, Glinko Biloba, Császárfa, stb.  Sétánk Petőfi, Kossuth, Rákóczi szobrai mellett vezet, átkelhetünk a Sóhajok hídján, megtekinthetjük az Örökmécsest, és a Véghely emlékpadot is. Zenepavilon és Liget kávéház hívogatja az erre járókat.

 

5. Műemlékek és építészeti látnivalók Almádiban

A településre jellemző különleges vöröskő visszaköszön a helyi épületekben és kőszobrászatban egyaránt. Az ország első olyan hősi emlékműve, ami a világháborúnak állít emléket egyben a legnagyobb, tisztán almádi vöröskőből készült emlékmű is. A hajdani lakosoknak megélhetést biztosító kő előtt tiszteleg a Városház téren található Pannonia Aqua. A Balatonalmádi fölé magasodó, Óvári kilátót szintén vörös homokkőből rakták.

A város különleges épületeinek sorából semmiképpen nem hagyható el  a Református erődtemplom, ami feltételezhetően a tatárjárás előtt épült, és a 18. században koronázták meg a ma is látható  toronnyal. Szintén a 18. században alakíthatták át a középkori eredetű védművet lőréses erődfallá. Az épületet az évszázadok során református és katolikus hívek egyaránt használták hitük gyakorlására.

A római katolikus Szent Ignác-templomról sem szabad megfeledkeznünk, ami barokk stílusban épült Loyolai Szent Ignác tiszteletére és 1779-ben szentelték fel a kolostoregyüttessel. Építészeti jellegét tekintve a környék egyik legszebb remeke. Szószéke, oltárai és freskói kiváló művészek alkotásai. A néhai kolostort már 1758-ban a győri jezsuita rend „berényi kastélya”-ként emlegették. Napjainkban Kolostor Hotel néven működik.

Apartmant keresel Balatonalmádiban? Nézz szét szálláshelyeink között most és foglald le online!

 

 

Képforrás: hu.wikipedia.org