Időjárás előrejelzés: Ez lenne a legmegbízhatóbb módszer?

Utazásra készülve kisebb-nagyobb izgalmakat és feszültség-fajtákat élünk át, de talán a legmeghatározóbb az, hogy milyen is lesz majd az időjárás akkor és ott, ahová és amikor nyaralni, kikapcsolódni megyünk. Persze ahogy az már lenni szokott, az időjóslatok sokszor nem vállnak be, itt jön képbe a hétköznapi matematika.

 

Megkértek egyszer egy profi meteorológust és egy matematikust, hogy jósolják meg a várható időjárást. A meteorológus latba vetette minden tudását, persze a matematikát is, majd hosszú számolgatást, modellezés után előállt egy részletes előrejelzéssel. A matematikus ugyanakkor jóval egyszerűbb utat választott: egyszerűen csak annyit mondott, hogy „olyan idő lesz holnap, mint a megelőző napon”. A két jóslatot a valós hőmérsékleti adatokon összemérve végül a matematikusnak sikerült sokkal jobban eltalálnia azt, hogy milyen idő is várható.

A történettel mindössze csak azt szerettük volna szemléltetni, hogy hiába az egyre komplexebb meteorológia modellek és számítások, ezek bizony sokszor tévednek, miközben nekünk létfontosságú lenne a jó idő. Ezért sem érdemes aggódni, ha utazás előtt 2 héttel rossz időt jósolnak, mert addig még sok minden változhat. Ha pedig mégis beüt a rosszabb idő, érdemes előre gondoskodni alternatív programokról is.

(Képforrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Meteorology szócikk: Egy IBM 7090 típusú Numerikus Időjárás előrejelző Egységen dolgozó meteorológus 1965-ben.)