Mi az apartman?

Az apartman eredeti jelentésében gazdagon felszerelt, igényesen berendezett lakosztályt, lakást jelent. Ma elsősorban az idegenforgalomban találkozunk ezzel a kifejezéssel. A nyaralók körében népszerű szálláshelynek számít az apartman, ugyanis például lehetőség van benne főzni és gyakran olcsóbb, kényelmesebb, mint egy szállodai szoba.

Többféle típusát is megkülönböztetik az apartmanoknak, attól függően, hogy mekkora méretűek, hány szobájuk van, milyen felszereltségűek.

Apartman-típusok:

• Stúdió apartman: egy kis alapterületű apartman, mely leginkább egy garzonlakásra emlékeztet. Ennél az apartman-típusnál egy légtérben találjuk meg a nappalit, a hálószobát, a konyhasarkot és a legtöbb esetben egy leválasztott fürdőszoba is tartozik hozzá.
• Többszobás apartman: alapterülete jóval nagyobb, gyakran van különálló előszoba-, nappali-, és étkező része, továbbá tágasabb a konyhafülkéje és a fürdőszobája, valamint egymástól elkülönített hálószobái vannak. Általában önálló épületként találkozhatunk vele, családok számára lehet ideális szálláshely.
• Apartman hotel: ebben nem tipikus szállodai szobákat találunk, hanem kisebb-nagyobb apartmanokat. Ha ilyen típusú apartmanban szállunk meg, akkor igénybe vehetünk különböző szállodai szolgáltatásokat.

Az apartmanok egyes helyiségei bútorozottak, továbbá találhatunk bennük televíziót, rádiót, telefont, hűtőszekrényt, minibárt, konyhai felszereléseket, akasztókat a szekrényben, széfet, légkondicionálót, wifit, pótágyat, a szállásadók pedig általában biztosítják az ágyneműt, a törülközőt, a higiéniai-papírt és a szappant. A legtöbb apartmanhoz erkély, terasz, esetleg kisebb udvar- vagy strandrész és saját parkoló is tartozik.