Mire kell figyelni apartman bérléskor?

Ahogy a legtöbb szálláshelyet, úgy az apartmant is előre le kell foglalni interneten vagy telefonon keresztül, vagy a helyszínen személyesen kibérelni. Áruk függ a szezontól, a nagyságtól és a felszereltségtől, de emellett számos egyéb dologra is oda kell figyelni apartman bérléskor:

  • Tartsuk be a maximális létszámra vonatkozó szabályokat! Mindig pontosan meg van határozva, hogy hány fő részére adható ki az adott apartman. Ezt a limitet nem szabad átlépni. Két felnőtt és egy gyermek még kényelmesen elfér egy egyszobás apartmanban, hiszen a legtöbb apartmanban találunk pótágyat. Több gyermek esetén viszont már célszerű két-háromszobás apartmant bérelni.
  • Érdeklődjünk a kiválasztott apartman felszereltségéről! Az apartmanok többsége jól felszerelt, azonban nem mindegy, hogy mennyire. Például a konyhában lehet, hogy találunk tűzhelyet és hűtőszekrényt, de a főzéshez és az étkezéshez szükséges eszközöket (például edények, evőeszközök) már nem. Kényelmi szempontból az is fontos kérdés lehet, hogy a felkínált párnákhoz és takarókhoz adnak-e ágyneműt, illetve, hogy mennyi és milyen méretű törülközőket biztosítanak számunkra. Ezekről érdemes előzetesen tájékozódni a szállásadó valamelyik elérhetőségén.
  • Számoljunk lehetséges többletköltségekkel! Számos apartman esetében felár ellenében igénybe vehetünk extra szolgáltatásokat, például szauna- és medencehasználatot, kölcsönözhetünk kerékpárt, kérhetünk takarítást. Nyári időszakban előfordulhat, hogy a bérleti díjon kívül külön kell fizetnünk a légkondicionáló használatáért.
  • Tájékozódjunk speciális szolgáltatásokról! Ha szükség van rá, akkor akár mozgássérültek számára kialakított és berendezett apartmant is találhatunk. Az ilyen típusú apartmanról célszerű részletesebben informálódni. Saját, akár fedett parkolóval és udvarral rendelkező apartmant is bérelhetünk.
  • Gondoskodjunk megfelelő felszerelésről, ha kisbabával, kisgyermekkel szállunk meg az apartmanban! Az apartmanok alapfelszereltségéhez nem tartozik hozzá az összecsukható kiságy vagy az etetőszék, ezért mindenképpen vigyük magunkkal ezeket. Gyermekbarát apartmanokban azonban ezeket kérésre biztosítják számunkra.
  • Nézzünk körül a lefoglalt apartmanban! Érdemes az apartman állapotát, víz- és áramszolgáltatásának megfelelő működését az átvételkor ellenőrizni, és az esetleges hibákra felhívni a tulajdonos figyelmét, elkerülve ezzel az apartman átadásakor esetlegesen felmerülő kellemetlenségeket.
  • Használjuk rendeltetésszerűen a bérelt apartmant! Az apartman átvételekor kapunk, vagy az apartmanban találunk házirendet, amely az apartman használatára vonatkozó szabályokat tartalmazza. Ha nem rendeltetésszerűen használjuk az apartmant, akkor az okozott károkat meg kell térítenünk.