Kifogyhatatlan látnivalók a Soproni borvidéken

A Fertő-tó és a Soproni-hegység ölelésében elhelyezkedő Sopron egyike a Dunántúl leghívogatóbb úticéljainak. Műemlékekben a leggazdagabb vidéki településünk. Hazánk nyugati kapuja, mindössze 6 km-re található Ausztriától. A környezeti adottságoknak köszönhetően kristálytiszta levegője miatt klimatikus gyógyüdülőhelyként tartják számon. És akkor még nem esett szó kiváló borairól… Lássuk, mit érdemes mindenképpen megnézned, megkóstolnod, ha a Soproni Borvidékre látogatsz!

 

1. Tűztorony

A város jelképeként elhíresült Tűztorony 58 méter magasra emelkedik barokk hagymakupolájával és a kétfejű sassal. Ennek köszönhetően remek tájékozódási pontként szolgál Sopron bebarangolásához. A szélforgóként funkcionáló kétfejű sasról úgy tarják, hogy esőt jelez, ha észak-déli irányba áll. A torony őreinek feladata egykor az ellenség, a tűzvész, illetve az idegen borkereskedelem „lefülelése” volt. Sőt, 1829-ig a toronyőrök voltak a városi muzsikusok is. A 2011 februárjában megkezdett általános renoválásnak köszönhetően a Tűztorony 100 évvel ezelőtti formájában tekinthető meg. A körerkélyről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a várost körülölelő Lővérekre. A torony Fő tér felőli oldalán látható a Hűségkapu, ami az 1921. december 14-i népszavazás emlékét őrzi. Ennek köszönhető, hogy Sopron magyar város maradt, és ezért elnyerte a „Leghűségesebb város” címet.

 

2. Storno-ház

A Storno család három nemzedéke gazdag és értékes magánygyűjteményt hozott létre, amely ma a város tulajdonát képezi. Napjainkban az épület pincéjében és a földszinten étterem, a két emeleten pedig múzeum működik.

https://apartman.hu

3. Várkerület

Az egykori várárok külső peremén, a régi városfalak ívét követve alakult ki a Várkerület, mely a 12. századtól kezdve Sopron kereskedelmi színterévé vált. A Várkerület fogadói olyan hírességeket láttak valaha vendégül, mint, amilyen Liszt Ferenc volt vagy II. József. A szénapiac legszebb palotáit, az Arany Oroszlánt és a Fekete Elefántot is érdemes megcsodálni.

 

4. Belváros

A város zárt magját már a 14. században várárok és falak határolták. Az utcák vonalai a városfalat idézik. A 16. században két bejáraton lehetett bejutni Sopronba: észak felől az Előkapun, délkelet felől a Hátsókapun keresztül. A ma megtekinthető Belváros az 1676-os évi nagy tűzvész után formálódott. Az ívelt utcácskákba tornyok tekintenek: az Új utcába a Tűztorony, a Templom utcába az Evangélikus templom, a Fegyvertár utcába az Orsolya-templom. Vaskopogtatók a bélelt kapukon, boltívek, erkélyes házak, árkádok mesélnek a város múltjáról. A látnivalók kifogyhatatlan ékszerdoboza a Belváros, ahol akár napokat elturistáskodhatunk anélkül, hogy unatkoznánk.

 

5. Fő tér

A 13. század óta változatlanul őrzi alaprajzát Sopron Fő tere, amit a Hűségkút felől az Előkapun áthaladva közelíthetünk meg. Valamennyi épülete műemlék: a Tűztorony, a Városháza, a Patika-ház, a Gambrinus-ház, a Kecske-templom, a Kossow-ház, a Vármegyeháza, a Fabricius-ház, a Lackner- vagy Generális-ház, a Storno-ház. A tér közepén található a Szentháromság-szobor. A Városháza mögött érdemes megnézni a Scarbantia Régészeti Parkot is.

 

5. Lőverek

Sopron villanegyede, a kertekkel és üdülőkkel tarkított Lőverek, ami a Soproni-hegység lejtőin épült ki. Nevében a néhai besenyő lövészek emlékét őrzi, akiknek őrhelyeit rejtette egykor a lejtő. Ezt a mesebirodalmat az osztrák Alpok és a soproni hegyek ölelik körbe, csodás látképpel Sopron tornyaira és a Fertő csillogó víztükrére. Kilátókban gazdag rész, ahová turistaként szinte kötelező ellátogatni. Felmászhatunk a Károly-, a Sörházdombi, a Várhely-kilátókra, sétálhatunk az Erzsébet-kertben, vagy bebarangolhatjuk hangulatos turistaútjait, de akár kisvonatozhatunk is.

 

6. Soproni borvidék

Hazánk egyik legrégibb borvidéke a soproni. Sopront a Kékfrankos fővárosaként is emlegetik.  Látogatásunk során ajánlott elmerülni savhangsúlyos vörös borainak lágy tanninosságában, fehér borainak gazdag gyümölcsösségében. A Kőszegi körzetből a Soproni Borvidékhez tartozik Csepreg, Felsőcsatár, Kőszeg, Vaskeresztes, a Soproni körzetből pedig Fertőboz, Fertőendréd, Fertőrákos, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Harka, Hidegség, Kópháza, Nagycenk, Sopron. A borvidék összterülete 4287 ha, amelyből 3236 ha első osztályú besorolást nyert. Akár az egész vidéket végig kirándulhatjuk, élményekben, látnivalókban, borkóstolókban nem fogunk hiányt szenvedni.

 

 + Fertő-tó

Bicikliút teszi könnyen megkerülhetővé a Fertő-tót, így mind a magyar, mind pedig az osztrák oldal felől végig járhatjuk a környező látnivalókat. A hazai oldalon az egyik legszebb látványosság a fertődi Esterházy-kastély, valamint a nagycenki Széchenyi-kastély és mauzóleum, de Röjtökmuzsaj és Sopronhorpács kastélyait is sem érdemes kihagynunk az útitervből.

Ne feledd, a Soproni borvidék összes látnivalójának nyugodt és kényelmes bebarangolásához apartmant, hotelt, panziót itt találtsz.