Top élmények és látnivalók a Kiskunsági Nemzeti Parkban

A Duna-Tisza közének féltve őrzött tájait rejti a Kiskunsági Nemzeti Park, ahol újabb természetközeli élményekkel gazdagíthatjuk a bakancslistánkat, és ismereteinket is azoknak a változatos oktatási, ismeretterjesztési, turisztikai és szabadidős lehetőségeknek hála, melyeket a nemzeti park tartogat látogatóinak. Ezeket gyűjtöttük most csokorba.

 

1. A Természet Háza – Kecskemét

A Kecskeméten található Természet Háza a Nemzeti Park Igazgatóságának látogatóközpontja is egyben, ahol a hazai természetvédelem történetét, nemzeti parkjainkat, valamint a Duna-Tisza közének élőhelyeit és az itt jellemző egykori mesterségeket ismerhetjük meg tüzetesebben. Ide akkor is érdemes ellátogatnunk, ha csak röviden időzünk a Kiskunsági Nemzeti Park területén. A Ház Zöld Könyvtárában is bővíthetjük természetvédelmi ismereteinket, mert a közel 5000 kötetes gyűjteményben elsősorban erdészettel, zoológiával, földtannal és botanikával kapcsolatos dokumentumokkal találkozhatunk.

 

2. Pásztormúzeum – Bugac

Az alföldi szárazmalmokat idéző kiállítóhely 1975-ben épült Kerényi Károly tervei alapján. Az értékes építészeti emlék egyben a táj emblematikus épülete is. A Kiskun Múzeum gyűjteményének egy része is megtalálható a letűnt pásztorvilágot megelevenítő kiállítási tárgyak között. Azontúl, hogy képet kaphatunk a külterjes állattartásról, a pásztorok mindennapjairól, megismerhetünk a pásztorművészettel is. Részletes bepillantást nyerünk a puszták népének életébe, a bugaci sík és a homoki erdők élővilágába. A múzeum épületét a maga valójában veszi körül a bugaci puszta a távolban legelésző szürkemarhákkal és ménessel még autentikusabbá téve a látványélményt. A Pásztormúzeum meglátogatása a Karikás Csárdánál vásárolt sétálójeggyel lehetséges, és tavasztól őszig látogatható.

 

3. Árpád-kori falurekonstrukció – Tiszaalpár

Már a bronzkortól lakottnak számít Tiszaalpár és térsége, amit régészeti leletek és lelőhelyek tömkelege tesz bizonyossá. A környéken folyó munkáknak köszönhető a 2000-ben épített honfoglaláskori település rekonstrukciója is, ami egy ásatás során felbukkant településszerkezetet elevenít meg. A „mini skanzen” a valóságnál természetesen sűrítettebben, ennélfogva zsúfoltabban mutatja be egy akkori falu életét. Többek között a korabeli mindennapok és állattartás építményeit tekinthetjük itt meg egy „időutazás” keretében.

 

4. Földtani bemutatóhely – Csólyospálos

A kiskunsági szikes tavak különleges állat- és növényvilágán túl, a térség a karbonátos üledékképződés miatt is fontos terület. A darázskő (másnéven dolomitos mészkő) az alföld köveként is ismert. Lyukacsos szerkezetének köszönheti a darázskő elnevezést. A képződményhez hasonlót a kis-ázsiai tavakban találtak, valamint Kaliforniában, Iránban és Dél-Ausztráliában. Csólyospálos határán 3 km hosszan húzódik egy szél vájta mélyedés, melynek közepén valaha szikes tó volt. A földtani feltárás helyszínén létrehoztak egy tanösvényt is, ami a Varangykő nevet kapta. Ennek mentén a kialakított pallósoron közlekedve a dolomitiszap lerakódásain túl a darázskő néprajzi és természeti örökségéről, a pásztorélet építményeiről is ízelítőt kaphatunk.

 

5. Rákosivipera-védelmi Központ – Kunpeszér és Kunadacs határán

A nemzeti park 2004 óta üzemelteti a Rákosivipera-védelmi Központot, ami kardinális szerepet játszik a rákosi vipera kipusztulásának megakadályozásában. A kezdetben 10 egyedet jelentő állomány mára 700 viperát foglal magába, ami azért is jelentős, mert a becslések szerint a vadon élő egyedek száma a Kárpát-medencében kb. 500 lehet. A látogatókat egy tanösvény várja, ahol a környék jellemző élőhelyein túl szabadtéri terráriumok, oktatótermek teszik élménygazdaggá az izgalmas állattani bemutatót.

 

6. Tisza-völgyi Bemutatóház – Szatymaz

A szatymazi bemutatóház állandó kiállítása az Alsó-Tisza-vidék védett természeti értékeiről szól. A közeli Sirály Tanösvény útvonalán egy kilátóból gyönyörködhetünk a Fehér-tó madárpopulációjában. A helyszínen kérhetők tananyaghoz illeszkedő programok, tematikus foglalkozások, terepi tanórák, gyalogos és kerékpártúrák is. Osztálykirándulásokhoz is tökéletes célpont.

 

7. Naprózsa Ház – Fülöpházi buckavidék

A buckavidékre szervezett túrák indítóhelye a Naprózsa Erdei Iskola közelében található épület, ami a Natura 2000 területekről kínál hasznos információkat valamennyi idelátogató generáció képviselője számára.

 

8. Tanösvények

Ha hosszabb időre látogatjuk meg a Kiskunsági Nemzeti Park területét, érdemes tanösvényein és túraútvonalain is elidőzni. A mintegy 25 útvonal számtalan természetközeli élményt tartogat, így például a Szelidi-tónál érdemes bejárni a Kékmoszat tanösvényt, Fülöpházán a hosszabb útvonalú Báránypirosító tanösvényt, Bugacon az új nyomvonalú Borókát, Csongrád megyében a Sirályt, Ásotthalomban a Csodarét tanösvényt. Különösen tavasszal nyújtanak lenyűgöző élményt a virágokkal hintett túrautak.