7 figyelemre méltó látnivaló a Villányi Borvidéken

A Villány-Siklósi Borút hazánk első borturisztikai bástyájaként számos látnivalót is tartogat. Összegyűjtöttük azokat, melyek szerintünk a legérdekesebbek.

 

1. A Siklósi Vár és a Tenkes Kapitánya

A Dél-Dunántúl egyik legjobb állapotban ránk maradt középkori emléke a Siklósi Vár. Ha még nem jártál itt, de láttad a Tenkes Kapitányát, akkor egy kirándulás keretében felelevenítheted a filmes élményt, mert a népszerű sorozat forgatási helyszínéül anno ezt a várat választották. 2011-ben egy felújításnak köszönhetően modern látogató központtá vált a történelmi épület, 12 állandó kiállítással. A vár történetén túl egykori lakói életébe és mindennapjaiba is bepillantást nyerhetsz. A romantikusabb lelkületűek gyönyörködhetnek a déli szárny gótikus zárterkélyében vagy a reneszánsz bútorkiállítás darabjaiban, a pragmatikusabbak pedig a korra jellemző kínzókamra, várbörtön és nemesi börtöncellák, fegyver- és hadtörténeti kiállítás tárgyaiban mélyülhetnek el. A várból nem hiányozhat a Bormúzeum és vinotéka sem, mert „túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyunk”.

 

2. Magyar El Camino és Rózsafüzér-sétány

Évente százezrek látogatják meg a mára kegyhellyé vált Máriagyűdi Templomot. A búcsújáróhelyként is híressé vált istenháza egyben az El Camino-hoz hasonló Magyar Zarándokút végállomása is. Az Esztergomtól induló, 420 km hosszú út az ország szent helyeit fűzi össze. A megjelenésében is káprázatos épületet Rózsafüzér-sétány néven egy 800 méteres tematikus út veszi körül, melynek alaprajza rózsafüzért mintáz. A hely atmoszférájának köszönhetően csendes elvonuláshoz, szellemi feltöltődéshez is tökéletes lehetőséget nyújt. A kegyhelyhez látogatóközpont és zarándokház is társul.

 

3. Időutazás és a Villánykövesdi Műemléki Pincesor

Családi legendák, kifogyhatatlan anekdota-kincsek, borgőzös pincék, pókhálós hordók, vendégszerető borosgazdák, szívet melengető vörösborok, derűt fakasztó fehérek… A Villányi Borvidék legszebb pincesora a Fekete-hegy árnyékában néhány sokat mondó szóba sűrítve. Ide is érdemes ellátogatni, sőt, borkedvelőknek kötelező.
Az egymással szinte összenőtt pincesor 57 pincéje két, helyenként három utcaszinten helyezkedik el. Ez a párját ritkító építészeti látvány nagyszerű fotótémát nyújt, a helyiségei pedig a vidék legjobb boraival várják a szomjas utazókat.

 

4. Templom-hegyi kilátó és az Ammonitesz Tanösvény

Villány vasútállomásától alig 500 méterre található az Ammonitesz tanösvény, ami egyben az országos kéktúra útvonal része is a maga kb. 3 kilométerével. A néhai bányához kialakított siklóbevágáson keresztül juthatunk le a völgybe. A hely kőzettani értékei miatt védett terület. Az 1910 óta tartó kutatásoknak köszönhetően itt bukkantak rá a pleisztocén legkésőbbi korszakának nyomaira. A világszerte alkalmazott Villanyum elnevezés erre a rétegre utal. A Tanösvény, a belső bányaudvarban található. Nevét a hazánkban egyedülálló jura időszaki ammonitesz maradványoknak köszönheti. Sétánk akár többórás látnivalót is tartogat az itt található különleges élővilágnak, érdekes lenyomatoknak hála. A Templom-hegy tetején egy kilátó teszi fel az élményre a pontot.

 

5. Borkatedrális templomépítőmesterektől Villánykövesden

A borvidék egyik legrégebbi pincéjét a Batthyány család építtette uradalmi pinceként. Az olasz, német és francia templomépítők remeke a 18-19. században épült. Nagyszerű akusztikai adottságai és grandiózus külleme évek óta emeli az Európai Bordalfesztivál fényét. A Batthyány Pince előzetes bejelentkezés révén látogatható.

 

6. Pincefalu, Körtemplom és szőlőhegy Palkonyán

Palkonya déli részén, a szőlőhegyre néző lejtőn többsoros pincefalu épült. Ez a vidék kedvez a fekete szőlőnek, amiről már a XVII. században is hírt adnak a feljegyzések. Az 53 présházból álló együttes népi építészeti emlék. A villánykövesdi borkatedrálishoz hasonlóan Palkonya katolikus körtemplomát is a Batthyány család építette, és Szent Erzsébet tiszteletére szenteltette 1816-ban. A hazai körtemplomok egyik legszebb példája. Bádoggal fedett, piros kupolája már messziről észrevehető. A belseje is gyönyörű. A 80-as években műemlékké nyilvánították. A nemzetközi hírű Európai Bordalfesztivál sem véletlenül választotta a körtemplomot helyszínei közé.

 

7. Elhagyatott bányaöböl szobrokkal

Egy bányaöböl tele nonfiguratív szobrokkal. Olyan szobrászok alkotásait őrzi Szársomlyó-hegy egykori kőbányája, akik kísérletezési szándékukat vésték kőbe. Az akkori köztéri szobrászat lehetőségein túlemelkedve az 1967-től alkotó szobrászok munkája lenyűgöző látványt nyújt a bányakatlan sziklás falai között. Nem mellesleg a hegyről pedig a borvidék legszebb kilátásában gyönyörködhetünk.