Pusztai kalandok és top látnivalók a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Az 1973-ban kijelölt Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország első nemzeti parkja, aminek mind a 82 000 hektárja a Világ Kulturális és Természeti Örökségét gazdagítja. Vadlovak, halastó, kisvasút, vadaspark. Csak néhány címszó, ami arról vall, mennyivel több és érdekesebb a hortobágyi vidék egyszerű pusztaságnál. Cikkünkben arra vállalkozunk, hogy bemutassuk a Hortobágyi Nemzeti Park legvonzóbb élményforrásait, látnivalóit.

 

1. Vadaspark

A nem olyan régóta működő Hortobágyi Vadaspark az ősi puszták vadvilágát hozza testközelbe. A Kárpát-medence területén rég letűnt, kihalt, vagy a civilizáció által kiszorított, őshonos pusztai állatokban gyönyörködhetünk. Láthatunk farkast, vadlovat, pelikánt, sakált, keselyűt, valamint a védett területeken ma is megtalálható fajok képviselőit, rókát, görényt, vadmacskát, gémet, fekete gólyát stb. Valamennyi generáció számára tartogat érdekességeket a park, az ősi pusztát bemutató kiállításoktól, a szabadban látogatható állatokig. Megismerkedhetünk három nagytestű patás fajjal is: az eurázsiai vadlóval, a rekonstruált őstulokkal (Heck-marha), valamint a vadszamárral is.

 

2. Pusztai szafari

A vadasparkban egy extra-szafari program keretében lehetőségünk nyílik arra is, hogy valóban testközelből lessük meg a pusztai nagyvadakat. Egy terepi autóban egyszer csak a vágtázó vadlovak és őstulkok között találjuk magunkat. Az izgalmas kaland egy 24 férőhelyes omnibusszal, a Pásztormúzeum elől indul.

 

3. Hortobágy-Halastavi Kisvasút

A hortobágyi halastavak területén egy 760 mm-es nyomtávú kisvasút jár, mely hazánk egyetlen utasokat szállító kizárólag halastavi környezetben működő kisvasútja. Magyarország legnagyobb mesterséges halastava, a Kondás tó, a kisvasút végállomása, ahol magasles és vízisétány fogadja a látogatókat. A megközelítőleg százéves tógazdaság ipartörténeti emlékei és tavai is sok élményt tartogatnak.

 

4. Pusztai fogatozás

A Hortobágyon érdemes ellátogatni a 300 éves múlttal büszkélkedő Mátai Ménesbe, ahol szekértúrára is lehetőség nyílik. A másfél órás fogatozás során elhaladunk a rackanyáj, a szürkemarha gulya, a ménes, a mangalica és a bivaly gulya mellett. A csikósok és a lovak közti összhangból is ízelítőt kapunk egy csikós bemutató során. Megismerkedhetünk a pásztorok viseletével, illetve az olyan hagyományos pásztorépítményekkel, mint amilyen a „seggen ülő” hodály, a gémeskút vagy a karám. Végezetül pedig végig látogathatjuk a ménes istállóit, bekukkanthatunk K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyébe, akitől a feketekerámia-készítés mikéntjét leshetjük el, és felkereshetjük a helyi szekér kiállítást is. Autentikus környezetben kávézhatunk a Nyerges presszóban, ami a ménes központi istállójától egy üvegfallal van elválasztva.

 

5. Pásztormúzeum

Hortobágy központjában, a Hortobágyi Csárdával szemben található a Pásztormúzeum, mely múltidéző kiállítása a 19-20. század fordulóján a tájegységre jellemző legeltető állattartást és az ezzel járó pásztorélet részleteit mutatja be. Élethű bábuk, vetítések, hanganyagok, élőképek teszik még érzékletesebbé a bemutatót. A 18. század végén emelt épület eredetileg szekérállásként funkcionált, ahol a pusztai utazók, a fogatolt állatok és a vásárosok megpihenhettek.

 

6. A mesterségek Körszíne

A Hortobágy térségére jellemző kézműves mesterségeknek állít emléket a Körszín kiállítása. A kovács, a bognár, a csizmadia, a mézeskalács készítő, a kalapos, a fazekas, a kötélverő, a szíjgyártó mesterek korhűen berendezett műhelyeiben elevenednek meg a letűnt korok mesterségei, eszközei. A híres Hídi vásár (Ami a hortobágyi Kilenclyukú hídról kapta a nevét) egykori mesterei és portékai teremnek a szemünk előtt. A szuvenírboltban zsűrizett kézműves termékeket is beszerezhetünk.

 

7. Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

Hortobágy település központjában, a hagyományhű konyhájáról híres Hortobágyi csárda szomszédságában található a nemzeti park látogatóközpontja, ahol többek között a tájvédelmi körzet turisztikai programlehetőségeiről szerezhetünk hasznos információkat. Ezenkívül komplett kiállításokon tekinthetjük meg a Hortobágy élővilágát és történetét. Egy 3D Mozi teremben az aktuális évszak tükrében csodálhatjuk meg a vidéket. Jó időben kerékpárbérlésre is lehetőségünk nyílik, így kétkeréken is bejárhatjuk a végtelennek tűnő délibábos tájat. Sőt akár szervezett darulesen is részt vehetünk.

Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű füves pusztája valódi nosztalgiát és új kalandokat tartogat. Bakancslistára fel!