Top 5+1 látnivaló az Aggteleki Nemzeti Parkban

Hazánk negyedikként alapított nemzeti parkja, az 1985-ben létrehozott Aggteleki Nemzeti Park. Országunk első olyan tájvédelmi körzete, ami fókuszáltan a geológiai értékek megőrzése céljából alakult ki. Felszíni karsztjelenségei és lenyűgöző cseppkőbarlangjai messze földről vonzzák a kirándulókat. Összegyűjtöttük, azokat a top látnivalókat, amiket mindenképpen ajánlunk a hazai turisztikai bakancslistádra.

 

1. Baradla tanösvény

19 állomással, 7,5 km hosszú túraútvonallal hívogat a Baradla tanösvény, ami az Aggteleki Nemzeti Park legrégibb és egyben legnépszerűbb útvonala. A Baradla-barlang Aggtelek-Jósvafő bejáratát összekötő ösvény a sárga sáv követésével, körülbelül 3 óra alatt bejárható.
Utunk során a terület természeti- és kultúrtörténeti értékeivel, sokszínűségével ismerkedhetünk meg. A Baradla-barlang víznyelői és forrásai között állomásaink során, többek között olyan helyekre jutunk el, mint a Baradla-tető, ahol a trópusi tengerből maradt mészalgák kőzetalkotó tevékenységében gyönyörködhetünk közvetlen közelről. A karszt növényvilága, különösen tavasszal lenyűgöző, a lila szirmú leánykökörcsinekkel, lejtősztyepprétjeivel. Állatvilága hemzseg az olyan ritkaságoktól, mint amilyen a kis apollólepke, a magyar tarkalepke vagy a bükki szerecsenboglárka. Az Aggteleki tó és „Ördögszántás”, a Zombor-lyuk vagy a Ravasz-lyuk víznyelők, a Vörös-tó és a Medve sziklák szintén ennek a vadregényes tájnak a gyöngyszemei.

 

2. Baradla barlang/ Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggteleki-karszt legnagyobb látványossága, az Aggteleki Cseppkőbarlang vagy másnéven Baradla-barlang Aggtelek és Jósvafő alatt húzódik. 1995 óta a Világörökség részét képezi. Eddig feltérképezett hosszúsága 26 km, üregméreteinek és rendkívüli cseppkővilágának köszönhetően a Föld egyik legnevezetesebb barlangja. Termei között találunk olyat, aminek a mennyezetmagassága közel 50 m, illetve több terme 200 méternél is hosszabb. A 800 ezer köbméteres Libanon-csarnok, vagy a kb. 440 ezer köbméteres jósvafői Óriások-terme lélegzetelállító látványosságok. A vörös, rózsaszín és narancssárga cseppkőképződmények kristályosan hálózzák be a barlang belső csarnokait. A Baradla-barlang egyben Európa egyik leggazdagabb barlangi lelőhelye az újkőkori és a késő bronzkori leletek tekintetében.

 

3. Kilátás a sziklafalról

A Baradlát három bejáraton keresztül is megközelíthetjük. Az aggteleki bejárat fölött 51 méter magas sziklafalról gyönyörködhetünk az Ős-Sajó hordalékával borított fedett karsztvidékben.

 

4. Mesebeli Ördögszántás és az Aggteleki-tó

Az egykor erdő-tarkította Tó-hegyen, a falu határán csodálatos példát találhatunk a fedetlen karszt-jelenségre. Itt figyelhető meg az ún. Ördögszántás, ami nem más, mint az egykori fák, körjellegű gyökérkarjainak mintázata. Ezek alatt terül el az Aggteleki-tó, mely létezését a Baradla egyik eltömődött víznyelőjének köszönhetjük.

 

5. Mesés Jósvafő

Jósvafő egy olyan festői fekvésű település, aminek Ófaluja népmeséink hangulatát idézi fel. A természeti kincsek mellett, műemléképületek szép példáival is dicsekedhet. Kihagyhatatlan épületei dióhéjban a következők: a Fogadó az Öreg Malomhoz, „Kisház” (a település egyik legrégebben épült lakóháza), a Pap-palló és az egykori parókia épülete, a tér fölé magasodó harangtorony és a Tájház. A falu tőszomszédságában a Baradla-barlang kijárata, a Törőfej-völgy végében csodás természeti környezetre nyílik. Itt található az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság épülete is, valamint a neves barlangkutató, Kessler Hubert Emlékházként látogatható egykori lakóháza is, aminek kiállított tárgyai többek között a Baradla-barlang kialakulásának krónikásai is. Az 1930-as években létesült Tengerszem-tó, a Baradla Menedékház szintén látogatásra érdemes úti célok.

 

+ Az Aggteleki Nemzeti Park további látogatásra érdemes tanösvényei

Tohonya-Kuriszlán ösvény: 2 körtúrája az Aggteleki Nemzeti Park sajátos tájképi értékeibe, a karsztos felszín formavilágába és legjellemzőbb élőhelyeibe nyújt bepillantást.
Alsó-hegyi Zsombolyos tanösvény (Bódvaszilas): A Bódvaszilas településhez köthető tanösvény célja látogatóinak környezeti nevelése, tudásának fejlesztése, és a terület természeti-kultúrtörténeti adottságainak szemléltetése. Elsősorban meglévő turistautakon került kijelölésre, mivel Bódvaszilas területén több országos turistaút (Országos Kék, Piros, Sárga Túra) is keresztülhalad.
Szádvár tanösvény (Szögliget): A Szádvár tanösvény a ménes-völgyi Szalamadra-háztól indul és a település környékének mozaikos erdőtípusait, forrásait, s a várrom kultúrtörténetét „járja be”. 12 tábla ismertetésével kalauzol körbe a várhegyen. Ezen az ösvényen bukkanhatunk a térség egyik legjelentősebb kultúrtörténeti értékére, a romjaiban is impozáns látványt nyújtó Szádvárra.