Top látnivalók a Tokaj-hegyaljai borvidéken

Mintha csak a napot palackozták volna… Ilyen élményt nyújtanak a tokaji borok. Hazánk legmagasabb alkohol-, sav- és cukortartalmú nedűi születnek a világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai borvidéken, vagyis a Szerencstől Sátoraljaújhelyig tartó területen. Összegyűjtöttük, milyen top látnivalókat nyújt még ez a vidék a palackba zárt napsugarakon túl.

 

1. Tokaj – Bor és kultúra

Azontúl, hogy jókat ehetünk és ihatunk Tokaj városában, illetve részt vehetünk a város által szervezett kulturális programokon, épületeiben (Római katolikus templom, Tokaji Múzeum, zsinagóga, Ágyúgolyós ház stb.) is gyönyörködhetünk. A főtéren Szent István király szobra, valamint a Bacchus-kút fogadja az érkezőket, amit különböző borkóstoló helyek ölelnek körül (Hímesudvar, Dobogó, Rákóczi pince). A Tokaji híd túloldalán Irodalmi Emlékparkot hoztak létre, a város történetéhez hozzájáruló írók előtti tisztelgés gyanánt a Tokaji Ferenc Gimnázium udvarán. A város közelében található a Tokaj-Bodrogzugi Tájvédelmi Körzet 5291 hektárnyi területen. Ide tartozik a Nagy-Kopasz-hegy és a Bodrog-Tisza ártér. 513 méter magasságával a Tokaji-hegy az egyik legjelentősebb vulkanikus szigethegy hazánkban.

 

2. Kilátás a hordóból

A környék látnivalói újabb elemmel is bővültek egy 12 méter magas kilátótorony formájában, ami Kistornya és Csarnahó települések között található. Innen szinte az egész vidék belátható.  A kilátótorony egyben a borvidék cégére is különleges hordóformájával.

 

3. Szerencs – Történelmi emlékek, cukor és gyógyvíz

A szerencsi Rákóczi-vár elődjét Némethy Ferenc tokaji kapitány az ott működött bencés apátság köveinek felhasználásával építtette. Az erődítmény több tulajdonost követően Rákóczi Zsigmondé lett. Az idők viharában, több átépítés után 1991. október 23-án adták át végleges formájában. Napjainkban szállóként, kulturális központként működik, és falai között található a Zempléni múzeum is. A Cukormúzeumban az egykori gyár történetét, a gyártás folyamatát, a különböző technológiákat ismerhetjük meg, és a világ cukorcsomagolási kultúrájában is gyönyörködhetünk. Szerencsen Fürdő- és wellnessház is üzemel, aminek egy közel százéves épület ad otthont. A város közepén álló, történelmi éveket megélt szecessziós épületben élvezhetjük a felbecsülhetetlenül értékes gyógyvizet.

 

4. Mád – A történelem föld alatti ágboga

Egyedülálló élményben lehet része annak, aki ellátogat a mádi Holdvölgy pincerendszerbe. A történelem és a modern építészet házasítása ez a közel 2 km hosszú, 108 ágra bomló, 3 szintes pincerendszer. Azontúl, hogy bolyongunk a szárnyaiban a vidék legjobb borait is végig kóstolhatjuk. Kihagyhatatlan! 2015-ben nyitotta meg kapuit Mádon az Aszúház, ahol a vidék hírnevének borforrásaiban nem csak gyönyörködhetünk, de meg is ízlelhetjük azokat. Interaktív, látogatóbarát, kortárs alkotások hozzák közelebb a szőlészeti és borkultúra mindennapjait. A településen alkotóházként Furmintház is működik kiállításokkal, játszóházzal, különböző kulturális programkínálattal.

 

5. Bodrogkeresztúr – Fiókokban a múlt, ecetben a bor

A Bodrogkeresztúri Kincsestár egy korszerű és izgalmas múzeum, ami a település értékeit és gazdag múltját mutatja be a községháza alatti hét helyiségből álló pincerendszerben. A kiállítás olyan interaktív „fióknyitogató” elemet is tartalmaz, mely során 18 fiókot húzhatunk ki, valamennyi egy-egy korabeli kincset őriz, aminek a történetét azonnal meg is ismerhetjük egy képernyő révén. Minden korosztály számára érdekes, izgalmas ismeretanyaggal szolgál a település kultúrájáról. Szintén Bodrogkeresztúron található hazánk talán legkisebb kilátója is, a Panoráma Kilátó-Pont, a maga 40 cm-es magasságával. Ugyanakkor itt bebizonyosodik, hogy nem a méret a lényeg, mert a panoráma valóban szemkápráztató innen, ráadásul a kevésbé sportos családtagok számára is ideális úti cél. Gasztronómiai ismereteidet is gazdagíthatod, ha ellátogatsz a település Acetánia Ecetmúzeumába, ahol temérdek különleges gyümölcs- és borecettel találkozhatnak az ízlelőbimbóid.

 

6. Sárospatak – Vár, múzsák, termál és tengerszem

A Tokaj-hegyaljai borvidék részét képező Sárospatakra is érdemes ellátogatni. Többek között itt található hazánk legszebb épségben maradt vára, mely legrégibb része, a Vörös-torony 1500 körül jött létre. A késő reneszánsz egyik legértékesebb példája ma múzeumként üzemel. 1537-ben épült az egyik legnagyobb észak-magyarországi gótikus csarnoktemplom, a Sárospatakon található Szeplőtelen fogantatás Vártemplom. A csodálatos épület több híres történelmi személyiség (a Dobó családok, a Rákócziak) temetkezési helyéül is szolgált. A sárospataki képtár, a Nagykönyvtár, a Trinitárius kolostor, avagy a Múzsák temploma szintén figyelemre érdemes helyszínek. A történelmi érdekességek mellett fizikai felfrissülésre is lehetőségünk nyílik a város Végardó Termálfürdőjében. A kalcium-magnézium, nátrium-szulfát, hidrogén-karbonát tartalmú termálvíz összetételénél fogva vitathatatlan gyógyhatással bír, legyen szó ízületi, vázrendszeri, bőr- vagy nőgyógyászati panaszokról.  Ha pedig a gyógyvízen kívül egyéb csodákban is elmerülnél, csodáld meg az egykori kőbánya helyén létrejött Megyer hegyi tengerszemet.

 

+ Jó hír: Boldogkőváralja – Újraélesztett múlt

A kevés jó állapotban megőrzött váraink egyike a IV. Béla király kívánságára épült kővár. Boldogkő Vára a Zempléni-hegység nyugati részén magasodik. Az egyébként egész évben nyitva tartó építmény többek között régészeti, hadászati, pénztörténeti, zászló- és címerkiállítással várja látogatóit. A jelenlegi rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően 2021 tavaszától már helyreállított palotaszárnnyal, ciszterna udvarral, középkori konyhával, kaputoronnyal, működő csapóhíddal és középkori étteremmel éleszti fel a múltat.

 

Ne felejtsd, ha Tokajon és környékén szállást keresel, akkor az apartman.hu oldalon több ezer lehetőség közül választhatsz.