A legizgalmasabb 8 magyar természeti csoda

A mesterségesen megépített kilátók, a történelem során emelt várak, a mára műemlékké avanzsált templomépületek mellett a természet is számtalan látnivalóról gondoskodott hazánkban. Cikkünkben a 8. legizgalmasabb magyar természeti csoda bemutatására vállalkozunk.

 

1. Húszmillió éves földkonzerv, avagy ősmaradványok Ipolytarnócon

Egy hihetetlenül izgalmas geológiai tanösvény mentén húszmillió évvel korábbra utazhatunk vissza az időben. Ipolytarnócon egy vulkáni katasztrófa sújtotta világ felfedezőivé válhatunk, ahol cápák fogait őrzi a tengerparti homokkő, szubtrópusi fák kövültek meg, régen kihalt őslények, szörnyek lábnyomai kelthetnek bennünk borzongást. A világ harmadik leggazdagabb lábnyom-őrző lelőhelyeként tartják számon Ipolytarnócot. Ha csodákra vágyunk, ide mindenképpen érdemes ellátogatnunk.

 

2. Egyszemnyi tenger Sárospatak közelében

Egykor kőbánya működött a Sárospatak közelében található dombon. A fejtési gödörben sok-sok év alatt összegyűlt esővíz mára tengerszemmé cseperedett a Megyer-hegyen. A magas bányafalak ölelésében létrejött tó, különlegesen szép látványt nyújt. Körülbelül 7 méter mély a víz és a magas sziklafalak miatt különösen veszélyes, ezért fürdésre nem ajánlott. Egy kellemes tanösvényen (malomkő ösvény) keresztül jutunk el a tengerszemhez, ami Sárospatakról indul, piros jelzéssel.

 

3. Tavirózsás Hévízi-tó

A Hévízi-tó ugyancsak egyike a legnagyobb hazai (sőt európai) csodáinknak. Hasonló tőzegmedrű forrástóval Új-Zéland dicsekedhet, viszont abban nem lehet fürdeni. A Hévízi-tó 38 méter mély, gyógyvize pedig méltán örvend világhírnek. Jótékony hatásáról a kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás gondoskodik, ami a tavat táplálja. Ez a forrás 72 órán belül teljesen kicseréli a vizet a tóban.  A vízhőmérséklet télen 23-25 °C, nyáron akár 33-36 °C. A késő éjjel nyíló tavirózsák még mesébe-illőbbé teszik a fürdőzés élményét.

 

4. Gejzírek a Bükkben

Nem kell Izlandra utaznunk ahhoz, hogy gejzírt lássunk. Elég, ha ellátogatunk a Bükki Nemzeti Parkba, mely déli részén több helyen is karsztgejzírek törnek elő a mészkőfennsíkból. A bükki gejzírek közül az egyik leglenyűgözőbb látványt a Vörös-kő-völgyi alsó forrás nyújtja kristálytiszta vizével február végén, a hóolvadást követő időszakban.

 

5. Különleges sódomb és mikroklíma Egerszalókon

Európában is egyedülálló természeti csodának számít az egerszalóki hévíz által formált sódomb. A feltörő kalcium-hidrogénkarbonátos forrás a domb oldalán az évtizedek során sóhalmokat formázott. A nap minden szakaszában lenyűgöző látvány, különösen sötétedés után, amikor az így keletkezett mészkőlerakódás a szivárvány színeiben fürdik. Hasonló természeti kinccsel az USA-ban található Yellowstone Nemzeti Park és a török Pamukkale dicsekedhet. A szalóki termálvíz ízületi, csont-, izom-, iderendszeri- panaszok enyhítésére is alkalmas. Minden itt töltött perc valódi felüdülés.

 

6. Szurdok és szakadék a Pilisben

A vulkáni eredetű Rám-szakadék és az észak-déli irányban egy kilométer hosszan elnyúló szurdokvölgy közkedvelt kirándulóhely. Itt a könnyű túrát és a nehezebb terepet keresők is megtalálhatják a számításaikat. A Rám-szakadék hazánk egyik legnehezebben járható turista útja, ezért elsősorban felnőtteknek javasolt a bejárása. Kalandos élményben és a természet művészi megnyilvánulásaiban lehet itt részünk. Dobogókő irányából a sárga jelölést követve, majd az aszfaltos úttal való kereszteződés után a zöld jelzésen, valamint Dömösről a zöld jelzésen érhető el.

 

7. Magyarország legmélyebb állóvize Rudabányán

A Rudabányai-bányatavat két állóvíz egyesülése hozta létre. Körülbelül 300 méter hosszú és 80 méter széles, mélysége helyenként akár 60 méter is lehet. A tóban csak gyönyörködni szabad, fürdeni nem, de látványnak sem utolsó.

 

8. Fátyolvízesés a Szalajka-völgyben

Számtalan hazai példánk van arra, hogy a természet a legnagyobb művész. Ezek egyike a mésztufagátakon csörgedező Szalajka-völgyi fátyolvízesés is. Az édesvízi mésztufalépcsőkön 17 méter hosszan 18 gáton hömpölygő víz csodálatos látvány, különösen nagyobb esőzések után.

 

Kiadó apartman, hotel, panzió itt foglalható.