Top 10 fantasztikus kilátó a Balatonon

Van, aki szerint el kell távolodnunk a dolgoktól ahhoz, hogy tisztábban lássunk. Jó hír, hogy ezt a Balatonnal is megtehetjük, mert a madártávlat segít kicsit egyben látni ezt a csodaszép tájat. Mutatjuk, hol, milyen kilátókról gyönyörködhetsz leginkább a szegleteiben!

 

1. Soós-hegyi kilátó (Balatonkenese)

Siófok szállodakomplexumaitól egészen a Tihanyi-félszigetig elláthatunk, ha a Tátorján tanösvényen fölsétálunk a Soós-hegyre. Ez az élmény fokozható, ha a hegyen lévő adótorony köré épült kilátóról nézünk körül. Valamennyi évszakban fotóra illő panorámát kapunk.

 

2. Balatonfűzfői kilátó (Balatonfűzfő)

A Balatonfűzfőn található szabadidőpark kuriózuma az 5 szintes, 15 méter magasan az égbenyúló kilátó. Innen tiszta időben a Kőröshegyi Völgyhíd is látható. Az építmény koncepcióját tekintve a természetes és mesterséges anyagok különleges kohézióját nyújtja. Az északi part ékkövének is nevezik a fából és üvegből készült panorámapontot. Gyerekekkel is szuper úti cél.

 

3. Óvári Messzelátó (Balatonalmádi, Lomb utca)

Az Óvári Messzelátó csodás kilátó Balatonalmádiban, ami egyben a település jelképévé is vált. Ha nem uralják felhők az eget, akkor akár a Vértes hegységben található, Csókakő váráig is ellátni innen. Páratlan rálátásunk nyílik a Bakony hegy vonulataira és a Fűzfői Öbölre is. A Városház térről induló Vörös homokkő tanösvényen keresztül is megközelíthetjük, a kék háromszög turistajelzést követve.

 

4. Csere-hegyi kilátó (Alsóörs, Középső Öreghegy Dűlő)

Alsóörs és Balatonalmádi között bukkanhatunk rá a Padányi Gulyás Jenő tervei alapján készült Csere-hegyi kilátóra. Az 1935-ben, vörös homokkőből épült létesítmény a 298 méter magas Csere-hegyen található. Ez a Balaton-felvidék első kőből épített kilátója. 11,5 méter magas.

 

5. Fülöp-hegyi kilátó (Révfülöp)

A magyar államalapítás ezeréves évfordulójának emlékére építették, 2001-ben a Fülöp-hegyi kilátót Révfülöpön. Éppen ezért a Pelényi Gyula tervei alapján készült létesítményt Millenniumi kilátóként is emlegetik. Innen nézve csodálatos látványt nyújt a széles víztükör és a vulkáni kúpok találkozása.

 

6. Kisfaludy-kilátó (Badacsony)

A Badacsony legmagasabb pontja is kilátóért kiált. A 438 méteres csúcsról, amire 18 méteres kilátótorony épült, szinte körpanorámában fürdőzhet a tekintet. A badacsonyi erdő lombkoronaszőnyegén túl, a magyar tenger 2/3-át látni innen tiszta időben, Tihanytól egészen a Keszthelyi-öbölig. Kihagyhatatlan állomás.

 

7. Bél Mátyás- és Batsányi-kilátó (Balatongyörök)

Balatongyörökön a 221 méter magas Garga-hegyen is találunk olyan építményt, ami megsokszorozza a kilátás élményét. A Bél Mátyás polihisztorról, lelkész-tanárról elnevezett kilátót 1972-ben építtette a Keszthelyi Erdészet, mai formáját azonban 2013-ban nyerte el. Innen is szép fotók készülhetnek a gyűjteményünkbe. Szintén Balatongyörökön található a Batsányi-kilátó, ami a Pap-hegy csúcsán, a 448 méter magasra nyúló Boncsostetőn helyezkedik el. Innen szintén páratlan szemszögből tekinthetjük meg a Balaton-felvidéket.

 

8. Gömbkilátó (Balatonboglár, Kilátó utca 8.)

A balatonboglári Várdomb legmagasabb pontján található Gömbkilátó 165 méter magasan nyújt körpanorámát az idelátogatóknak. Az építmény eredetileg a magyar alumínium jelképeként került bemutatásra „Magyar Atomium” néven. A 70-es évek végén került Balatonboglárra és azóta viseli a Xantus Jánostól kapott Gömbkilátó nevet. Díszkivilágítása miatt éjjel az északi partról is jól látható.

 

9. Kőhegyi Kilátó (Zamárdi)

Zamárdi központjától délnyugati irányban található a Kőhegyi Kilátó, romantikus pincék, hétvégi házak, hosszan elterülő szőlőtőkék veszik körül. Fentről Kenesétől Tihanyon át a badacsonyi táj bazalt koporsójáig hívogató panoráma terül elénk.

 

10. Panoráma-kilátó (Balatonvilágos, Csók István sétány)

Az épített kilátókkal ellentétben a balatonvilágosi Magasparton található kilátópont a természet vívmánya, ahonnan a talajszintről csodálhatjuk meg a Balaton keleti medencéjét és gyönyörködhetünk a Bakony hegyeiben. A lenyugvó nap fényében még pazarabb látványélményben lehet itt részünk. Csók István és Mészöly Géza festőművészek számára is ihletőforrásul szolgált a Panoráma-kilátó. Ráadásul a romantikus helyek toplistáján is joggal szerepel.