Top 6 kalandos őszi kirándulóhely a Balaton környékén

Top 6 kalandos őszi kirándulóhely a Balaton környékén

A történetíróktól tudjuk, hogy már a rómaiak is felfedezték a Magyar Tenger – római nevén, Lacus Pelso (sekély tó) – gazdagságát. Tiberius császár is sokszor pihent a partjain. A Balaton többet nyújt, mint a strandok, a lángos vagy a főtt kukorica. A nyári tumultus után ősszel egy másik arcát mutatja neked. Cikkünkben a legjobb Balaton-környéki kirándulóhelyekből csemegéztünk.

 

1. Balatonfüred (Koloska-völgy; Vadaspark; Lóczy-barlang; Bodorka)

Az Arács városrészt elhagyva Észak felé találunk rá a 2004-ben felújított kiránduló és túrázó helyet. A Koloska-völgyben erdei tanösvény, játszótér, tornapálya, izgalmas túraútvonalak várnak minket. A völgy mélyén pedig egy 2,2 hektáros vadasparkra bukkanhatunk. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szuper őszi élményt nyújt a park, ami naponta 8.00 és 18.00 óra között látogatható, díjmentesen. Balatonfüreden további izgalmak is várnak ránk, ha ellátogatunk az 1882-ben feltárt, 1934 óta látogatható Lóczy-barlangba. Fél óra alatt, utcai ruhában és villanyvilágítás, valamint szakszerű vezetés mellett évezredek történéseibe tekinthetünk be a látványos mészkőrétegek révén. A barlang 12 fokos hőmérsékletéhez érdemes réteges öltözettel alkalmazkodni. A Tagore sétány Hotel Annabella felőli részén néhány éve modern látogatóközpont nyílt Bodorka néven, ahol 17 csodálatos akvárium mutatja be a vidék halait, többek között a névadó Bodorkát is.

 

2. Balatonfűzfő (Balatoni Bob Szabadidőpark)

Ha adrenalindúsabb kikapcsolódásra vágytok, akkor látogassatok el Balatonfűzfőre, ahol a Balatoni Bob Szabadidőparkban 20 000 négyzetméternyi izgalom vár rátok. A két nagyszerű- összesen 1,5 kilométer hosszú- bobpályát egész évben nyitva tartó szabadidős és kirándulási helyszín veszi körül, ami a bobozáson túl is tartogat élményeket. Olyan elemekkel gazdagíthatjuk a balatoni bakancslistánkat, mint a tizenöt méter magas kilátótorony, a Serpa Kalandpark, a Panoráma kanyarok stb. Felejtsd el a reggeli kávét, ez a hely biztosan felráz majd.

 

3. Tihany (Kalandsziget)

Tihanyban a Gombóc Artúr szobrocskánál szuper családi szelfit készíthetünk, és a nagyobbakkal az Apátság látogatása is élmény, ezen túl pedig ne hagyjuk ki a Kalandszigetet sem, ahol természetes erdei környezetben, a fák lombkorona szintjén, kötélhidak segítségével lehet a magasban akadálypályákon végig haladni. A Balaton csodálatos látványán túl mintegy 60 akadály várja a látogatókat.  6 különböző akadálypályán (2 gyerek-, 2 zöld- és 2 kék pályán), a mászófán, vagy az óriás lecsúszó pályán kalandos családi perceket tölthetünk el.

 

4. Keszthely (Festetics kastély; Helikon Kastélymúzeum;)

 

Európa-szerte egyedülálló kiállításokat csodálhatunk meg a Balaton egyik legkeletibb csücskében, Keszthelyen a Festeticsek híres kastélyában. A 18-19. századi főúri életformán túl, hazánk egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtárába is betekinthetünk. Hintó- és vadászati kiállítás, egzotikus pálmaház, Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása is itt vár ránk.

 

 

5. Keszthelyi-hegység (Csodabogyó-barlang; Pele apó tanösvény)

A Keszthelyi-hegység megannyi vadregényes útvonallal és látnivalóval kecsegteti a túrázókat. A kőoszlopoktól, a víznyelőkön át, a szurdokvölgyekig és csodás bazaltoszlopokig számtalan csoda vár itt ránk. A balatonedericsi részen az erdős hegyoldalban nyílik a közel 5 km hosszú és 121 méter mély Csodabogyós-barlang, melyen belül alap és extrém túrákon is részt vehetünk.  Több száz függő és ötven-hatvan állócseppkő látható a Függőkert és Meseország nevű helyiségekben, de ha kényelmes erdei sétát tennénk inkább, akkor érdemes a Pele apó tanösvényen bandukolni. Az útvonal a balatongyöröki Szépkilátótól indul és harmincnyolc állomásból áll. Nyolc és fél kilométer hosszan mutatja be Balatongyörök és Balatonederics között az erdei élőhelyek természeti értékeit.

 

6. Kis-Balaton (Kányavári-sziget; Kápolnapusztai Bivalyrezervátum)

Fekete István Tüskevára és Matula bácsi emléke elevenedik meg bennünk a Kányavári-szigeten. A Kis-Balaton fokozottan védett területe, a Diás-sziget, a Fekete István Emlékhely és a Matula kunyhó csak a Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított szakvezetővel az ökoturisztikai programok keretében tekinthető meg, de a Kányavári-sziget, a kápolnapusztai Bivalyrezervátum és a vörsi tájház meglátogatására bármikor lehetőségünk nyílik. A kápolnapusztai Bivalyrezervátumban él hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája. Az állatok megfigyeléséhez távcső és kilátó is a rendelkezésünkre áll.

 

Szállást a remek őszi balatoni kiránduláshoz itt keress: Apartmanok, vendégházak, panziók.