Top 7+1 kalandos kirándulóhely Budapest környékén

A nyár végével sem kell lemondanunk a pihenésről, kikapcsolódásról. Sőt, az ősz az egyik legcsodálatosabb évszak a kirándulásra. Szívesen kitörnél időnként Budapest zajos hétköznapjaiból, mégse mennél túl messzire? Olvasd el cikkünket, mert összegyűjtöttük a 7+1 legjobb kirándulóhelyet fővárosunk környékén. Ezek között számos lehetőség kínálkozik a kisgyermekes családok számára is.

 

1. Budakeszi Vadaspark – Az erdő kapuja

A Budakeszi Vadaspark igazi családközpontú kirándulóhely az erdő kapujában, mégis közel a városhoz, ahol láthatunk többek között medvéket, farkasokat, hiúzt, muflont, de állatsimogatóban lehetőségünk nyílik a kisállatok simogatására is, egy parasztudvar révén pedig városban nevelkedett gyermekeink is közelebbről megismerhetik a háztáji állatokat. A vadasparkban kávézó és baba-mama szoba is gondoskodik a család komfortjáról, illetve két játszótér is az örökmozgók rendelkezésére áll. Mindez csodálatos erdei környezetben. Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 9.00 – 17.00; Hétvégén és Ünnepnapokon 9.00 – 18.00. Állatsimogató: Simogató I. Kedd-Vasárnap (Hétfőn zárva!)13.00 – 15.00; Simogató II. Kedd-Vasárnap (Hétfőn zárva!) 10.00 – 12.00.

 

2. Rupp-hegy természetvédelmi terület – Védett kincsek oázisa

A túrázók nagy örömére Budapest környéke jócskán bővelkedik magaslatokban. A Budaörstől Dél-Budáig húzódó Csíki-hegyek is ilyenek. A vonulat keletebbre eső eleme a Rupp-hegy. A többi budai hegytől elszigetelten álló hegyre egy öt állomásos tanösvény vezet, lélegzetelállító panorámával, pompás növény- és állatvilággal. Kalandorok számára kihagyhatatlan. Fontos tudni, hogy a kijelölt ösvényről letérni tilos, mivel az út melletti talajt sűrűn borítják a védett növények. A hegy legfőbb értékét az itteni orchidea-állomány adja, de összesen 38 védett faj számára nyújt otthont a talaja.

 

3. Apáthy Szikla Kilátó – Budapest védett csodája

Ki sem kell lépnünk a nagyvárosi komfortzónánkból ahhoz, hogy a természetben találhassuk magunkat. Mindössze Budapest II. kerületében érdemes tennünk egy sétát, és ellátogatnunk az Apáthy-sziklához. Ez a hatalmas dolomit rög az Ördög-árok Lipótmezei része felett foglal helyet. Csúcsáról lenyűgöző panorámában fürdőzhet minden tekintet. Közvetlen környezete igazi zöld oázis.

 

4. Róka-hegyi kőfejtő – Budapest Grand Canyonja

Akár autóval, akár a Szentendrei HÉV-vel kelünk útra, a Róka-hegyi kőfejtő könnyen megközelíthető. Ha utóbbival érkezünk, akkor az Ürömi úton kell felsétálni, majd jobbra lefordulni a Rókahegyi útra, majd a beszédes nevű Hegymászó utcán baktathatunk fel a kőfejtőhöz vezető piros háromszög jelzésű ösvényre. A tájsebnek minősülő egykori mészkőbánya különleges élővilágnak ad otthont a gyapjas gyűszűvirágtól az egerészölyvekig. A legjobb panorámával készült szelfijeink sorát itt is gazdagíthatjuk.

 

5. Dömörkapu – A pilisi túrák kapuja

A Szentendréről pár percre eső Dömörkapu hosszabb-rövidebb túraútvonalakkal csalogatja a természetkedvelőket. Az itt található vízesés akár babakocsival is ideális sétaprogram, de a Lajos-forrás is kellemes gyalogtúra. Ősszel az erdei pompában akár egy kellemes pikniket is csaphatunk itt.

 

6. Dera-szurdok – Vadregényes fotótéma

A Pilis egyik legmegkapóbb patakvölgye, a romantikus fahidakkal szegélyezett szurdokösvény szintén kihagyhatatlan fotótéma. A vadregényes táj Pilisszentlélek mellett található, és nagyobb gyermekekkel is könnyen bejárható. A helyenként síkos terepre érdemes terepbiztos cipőben érkezni.

 

7. Holdvilág-árok – Az egyik legnépszerűbb pilisi kirándulási helyszín

A Pomáztól 6 km-re található Holdvilág-árok gyalogosan Kiskovácsi vagy a Lajos-forrás felől közelíthető meg. A romantikus elnevezés egy patakmedret takar, ami egyes feltételezések szerint Árpád fejedelem sírhelyét takarja, mások szerint pedig Attila városa állhatott egykor a területen. A túra hossza megközelítőleg 1,2 km, a Kiskovácsi kórháztól a piros kereszt jelzés vezet ide. A csúszás veszély miatt fokozott figyelmet igénylő útvonal.

 

+ 1 Szentendre – Egy főváros közeli ékszerdoboz

Autóval, tömegközlekedéssel is rövid időn belül kiléphetünk a kisvárosi idillbe, ha Budapestről Szentendrére látogatunk. Sőt, kerékpárra pattanva szintén szuper úti cél. Szentendrén sűrített élmények várnak ránk a kulináris élvezetektől, a családi programlehetőségeken át a kulturális spotokig számtalan lehetőséget kínál a tartalmas kikapcsolódásra valamennyi generáció számára. Arról nem beszélve, hogy mediterrán hangulata is magával-ragadó.