Különleges szilveszteri szokások és programok Magyarországon

Miről szól az Óévbúcsúztató? Természetesen a szerencséről. Mi másról szólhatna a Szilveszter azontúl, hogy a hátunk mögött hagyunk még egy évet, mint az Újesztendőben vágyott dolgokról, kívánságokról, fogadalmakról egy jobb év, egy jobb élet reményében? Összegyűjtöttünk néhány különleges szilveszteri szokást a jövő évi jó szerencse megalapozása érdekében és néhány izgalmas óévzáró programot, hogy úgy zárhassátok az idei évet, ahogy kezdeni szeretnétek a következőt. Szemezgessetek kedvetekre!

BABONÁKBÓL SZOKÁSOK

Ki mint vet, úgy arat

A régi magyar néphit mind a mai napig megalapozza a szokásainkat, különösen az olyan ünnepek idején, mint az új esztendő köszöntése. Kezdd úgy az évet, ahogy folytatni szeretnéd, vagyis a babona szerint, ami az év első napján történik, az megismétlődhet az év során. Ezért igyekezz csupa jó dolgot cselekedni december 31. éjféltől, keresd a vidám társaságokat, kívánj minden jót a szeretteidnek, és fogadd örömmel a feléd áradó jókívánságokat is!

Ezt tedd, ha az új évben férjhez akarsz menni

Régen szokás volt mandulaszemet vagy más apróságot főzni a lencsefőzelékbe, és az a lány, aki megtalálta a nem odaillő falatot, a babona szerint az új évben férjet fogott. Ki tudja, talán a társkereső oldalak böngészése helyett, ez is beválhat.

Ezt ne csináld az új esztendő első napján

Tartózkodj a veszekedéstől, ne moss, ne teregess, ne varrj, mert míg a viszály egész évre begyűrűzhet az életedbe, addig az utóbbiak a néphiedelem szerint a család egy tagjának elvesztését is okozhatják. Jobb félni, mint megijedni. És a szemetet se vigyük ki január elsején, ha nem akarjuk azzal együtt kidobni a szerencsénket is.

Mire fel a lárma?

Senki nem hallott még csendes Szilveszterről, nem véletlenül, mert az Óévtől való lármás elköszönés oka is ősi: a gonosz kiűzésének, az új év féktelen köszöntésének zaja. Hajdúszoboszlón a szóbeszéd szerint a törökidőkben az asszonyok a tepsiken doboltak, harangoztak, és az így keltett zajjal próbálták kiűzni a törököket.

Edd magad szerencsésre!

Az évkezdő babonák között meglehetősen sok vonatkozik az evésre. Hazánkban például a néphiedelem szerint a disznóevés hozhatja meg a következő évi szerencsét, mert a házba túrja azt, míg a tyúkot érdemes kiiktatni a szilveszteri menüből, mert az kikaparja a szerencsénket. Jól tesszük, ha kerül az asztalra lencsefőzelék, mert ha az év első napján ebből kanalazunk, akkor sok pénz érkezik majd a házhoz, legalábbis a régiek szerint. Lencse helyett a köles és a rizs is megteszi. Ha sertés helyett inkább a halat részesítenénk előnyben, mindenképpen a farkánál kezdjük el fogyasztani, különben elúszhat a mázlink, ugyanakkor a halpikkely is a pénzt vonzhatja az otthonunkba. Desszertnek válasszuk a rétest, amivel „megnyújthatjuk” a gazdagságot!

Válts mézédes csókot!

Jegyesek és szerelmesek kezdjék az évet mézédes csókkal, vagyis kenjék be az ajkukat mézzel mielőtt éjfélkor megcsókolnák a párjukat, mert így hosszú és édes lesz majd a szerelmük a néphiedelem szerint.

Programok az Óév és a rossz szellemek elűzésére, a jó szerencse megalapozására

Ügetőszilveszter, Kincsem Park, Budapest – (2019. december 31., kedd, 13:00–21:00)

Szilveszter napján már 20. alkalommal tehetjük próbára a szerencsénket a lovin. A Kincsem Park legnagyobb szabadtéri sporteseményén az egész család jól érezheti magát, miközben drukkolhat a pályán nyargaló lónak és lovasnak. Felnőtt jegy online, elővételben 2.300 Ft, a helyszínen 2.500 Ft. 18 év alatt a belépés ingyenes!

Szilveszteri Operettbál, Pesti Magyar Színház, Budapest – (2019. december 31. 15.00 órától, és 19:30-tól)

A Budapesti Showszínház exkluzív gálájának idén a Pesti Magyar Színház ad otthont. Az elegáns Operettbál nosztalgikus hangulatáról az alábbi fellépők gondoskodnak: Veréb Tamás, Kalocsai Zsuzsa, Simon Boglárka, Kovács Beáta, Jenei Gábor, Turpinszky-Gippert Béla. A zenét a 20 tagú Váczi Szimfonikusok és Berki Sándor hegedűművész szolgáltatják.

Szilveszteri csergetés, Hajdúszoboszló – (2019. december 31. 17:00-tól)

A hagyományos programot tűzijáték és koncertek teszik még hangulatosabbá az év utolsó napján Hajdúszoboszló főterén. Ha szívesen kezdenéd kellemes wellnessel a következő évet, és különleges estén válnál meg az előzőtől, akkor itt a tökéletes alkalom erre!

Szilveszteri batyus bál, Alsóörs – (2019. december 31.)

Alsóörs az év utolsó napján is hangulatos élményekkel kecsegtet. A hajnalig tartó bulin kívül, játékok, élőzene, tombola és hagyományos szilveszteri habzsi-dőzsire számíthatsz, ha itt töltöd a Szilvesztert.

Óévbúcsúztató futás, Sopron – (2019. december 31.)

Búcsúztasd az Óévet az egészség jegyében egy hatalmas közösségi futás keretében a gyönyörű Sopronban! A résztvevők a futás végén forró teával vagy pezsgővel ünnepelhetik a teljesítményüket. Indulás: 9400 Sopron, Csík Ferenc Uszoda, Lővér körút 82.