Kultúra, történelem, Balaton: Tihany legfontosabb látnivalói, avagy top 7 + bónuszok

A hazai turizmus egyik legkedveltebb célpontja a Balaton északi partján található Tihanyi-félsziget, amit természeti változatossága mellett, történelmi és kulturális jellege is vonzóvá tesz a turisták számára. Fedezd fel te is a „kincses sziget” látnivalóit!

 

1. A település főtere (a Mádl Ferenc tér)

Tihany főterét jelenlegi állapotában 2012-ben adták át. A kisvonat is ide érkezteti a látogatókat. A Posta, a Művelődési Ház és a Panoptikum által határolt Mádl Ferenc tér tökéletes kiinduló pontja a tihanyi kirándulásnak.

 

2.  Tihanyi Bencés Apátság

Tihany közepén magasodik egy domb. Ennek a tetején alapította I. András király 1055-ben a monostort és temetkezési helyet a család részére. A Tihanyi Bencés Apátság emellett arról is híres, hogy latinul írt alapító levele a legrégibb, utókorra maradt magyarországi oklevél. Az apátság számtalan adományt köszönhetett az alapítójának, melyek listáját megtalálhatjuk az alapító levélben. I. András harcban állt öccsével, I. Bélával a koronáért. 1060-ban életét vesztette ebben a viaskodásban és az apátság román stílusban épült altemplomában lelte meg végső nyughelyét.

 

3. Magyar királyok panoptikuma

2004 óta hazánk királyait is üdvözölhetjük Tihany központjában. A Magyar Királyok Panoptikuma ismeretterjesztő élményekkel gazdagítja a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. A Kossuth Lajos utca 35-ben található kiállítás iskolás csoportok kedvelt látogatóhelye is. Géza fejedelemtől kezdődően IV. Károlyig, valamennyi magyar uralkodóról képet kaphatunk itt. A korabeli atmoszférát idéző megoldások a kiállítótérben még teljesebbé teszik az élményt. A magyar királyok családfájával is gazdagodhatunk a Panoptikumban, ami a későbbiek során is felidézhetővé teszi az itt kapott/megerősített történelmi ismereteinket.

 

4. Indián Múzeum

Bár az előzőhöz képest kevésbé autentikus kiállításról van szó, élményben mégsem marad el a várakozásainktól az Amazónia misztikus őslakóit bemutató Indián Múzeum, ami vendégkiállításként kapott helyet királyaink mellett. A tárlat és a gyűjtemény összeállítója 2003-ban találkozott egy dél-amerikai családdal, akik meséltek neki a harcos múltú shuar indiánokról. A Szent Vízesések népének is nevezett indiánok közül sokan napjainkban is a régi tradíciók szerint, az esőerdő mélyén élik életüket. Ebből nyújt ízelítőt számunkra ez az izgalmas kollekció, mely révén az esőerdő patikájával is megismerkedhetünk.

 

5. Kalóz Múzeum

Az izgalmas történelmi élményeket tovább fokozhatjuk, ha megtekintjük a panoptikum másik kiegészítő tárlatát, ami a kalózok mindennapjait hozza közelebb hozzánk. Több híres (filmekből is ismert) kalóz ölt itt viasztestet, így például „találkozhatunk” Sir Francis Drake-kel vagy a hírhedt női kalózzal, Anne Bonney-val, de Feketeszakáll is ránk ijeszthet az egyik sarokból. A tengeri rablókról szóló kiállítás minden korosztály számára izgalmas és szórakoztató ismereteket kínál, ezért nem érdemes kihagyni.

 

6. A Tihanyi echo és története

Számos költőnket megihlette a Tihanyi Bencés Apátság közelében található Visszhang-dombon napjainkban már halványabban tapasztalható visszhang-jelenség. Csokonai híres verse is felidézheti bennünk az élményt. A domb és a templom közé ültetett fák erős lombozata, és a fokozott turizmussal járó zajoknak köszönhetően sajnos a 20. század eleje óta sokat csökkent a tihanyi visszhang ereje, de azért még ma is hallhatjuk, ha jól figyelünk.

A Tihanyi echo-ról egy monda is kering, ami egy gyönyörű, ám néma királylányról mesél, aki a település környéki dombokra hajtotta ki aranyszőrű kecskéit. Egy nap észrevette őt a hullámkirály, aki egy korsó kecsketejért cserébe, amit beteg fiának szánt, a némaság feloldását ígérte a lánynak. A király tartotta is a szavát, a királyfi a kecsketejtől erőt kapott, a királylány pedig a királytól hangot. Az ifjú rögtön beleszeretett a csengő hangú lányba, ám az kikosarazta, így a királyfi belehalt bánatába. A hullámkirály haragjában megátkozta és egy sziklába zárta a kegyetlen szívű királylányt, akinek kecskéi a Balatonba vesztek. Körmeiket azóta is partra vetik a hullámok. A fogságba esett királylány lett Tihany visszhangja, aki immár készségesen felelget az arra járóknak.

 

7. IV. Károly Kálvária

Krisztus útját mutatja be a kereszttel a Visszhang-dombtól nem messze található IV. Károly Kálvária, aminek mindenképpen érdemes felsétálni a tetejére, ahonnan Pazar kilátás nyílik a robosztus Apátságra és a környező látképre.

 

És, amit még érdemes…avagy jöjjenek a bónusz látnivalók Tihanyban!

A felsoroltakon túl érdemes ellátogatni a Belső-tóhoz, megcsodálni a keleti oldalon található Barátlakásokat, ellátogatni a Ciprián-forráshoz, kirándulni egyet az Akasztó-dombra, vagy a Nyársas-hegyre. A Tihanyi- félsziget szinte kifogyhatatlan élményforrás.

 

Szívesen utaznál Tihanyba? Keress szállásaink között most!