7 kihagyhatatlan élmény Medulinban: Hívogató szigetvilág, víz alatti kirándulás, hosszan elterülő homokos tengerpart…

Horvátország egyik újonnan felfedezett üdülőhelye a méltán szeretett Isztriai-félszigeten, Pula nyugati szomszédságában található Medulin. Az egykori halászfalu egy óriási, zárt öböl végén fekszik. Hazánkból szinte végig autópálya vezet a Budapesttől mindössze 610 kilométerre lévő tengerparti településre. A kisgyermekes családok számára is biztonságos úti cél, egyrészt közelsége, másrészt lassan mélyülő strandja miatt. Cikkünkből megtudod, mi mindennel segíti Medulin a kikapcsolódást, ha ellátogatsz ide.

 

 

1. Strandolás és napozás: Horizontig érő homokos tengerpart

A Bijeca nevű homokos tengerpart az egykori halászfalu egyik elsődleges turista-mágnese. A felső kis öbölnél található, és könnyen megközelíthető.  A mintegy 1,5, kilométer hosszan elterülő homokos partú strandnak köszönhetően napjainkban Medulin Horvátország negyedik leglátogatottabb tengerparti települése.  Hatalmas strandjának bármelyik részén csobbanhatunk, a sekély vízben felfújt gumivárak pedig a kisebbek szórakoztatására várnak. A pancsolást az éhség sem akadályozhatja meg. Erről több étterem, konoba is gondoskodik. Valamennyi isztriai nyaralás kihagyhatatlan eleme ez a stand.

 

2. Kaland a víz alatt: Tengeralattjáróra fel!

Medulin öblét tüzetesebben is bejárhatjuk a kikötőben található mini tengeralattjárónak köszönhetően. A jármű üveges fenekén keresztül feltárulhat előttünk a csodálatos vízi világ.
Ritka és felejthetetlen élmény, ami még maradandóbbá teheti a nyaralást.

 

3. Hajós kirándulások

Többek között a természeti adottságoknak és a környező szigetvilágnak köszönhetően az itt töltött vakáción nem fogunk unatkozni. Az öböl bejáratánál három sziget is található: a Brodulas, Levan, és Ceja. Medulin kikötőjéből több szervezett hajókirándulás is indul a környező szigetekre, de igény esetén hajó bérlésére is van lehetőség.

 

4. Hívogató szigetvilág

Az egykori halászfalutól Levan szigetecskéje fekszik a legtávolabb a fentebb említett három sziget közül. Levant az Álom és Homok szigetének is nevezik. A szárazföldtől 300 méterre fekvő természetes homokszigeten érintetlen homokos tengerpart és egy romantikus étterem vár ránk.

 

5. További tengeri programok kalandoroknak

Ha a napozás és a pancsolás mellett az aktív kikapcsolódás sem áll tőlünk távol, akkor medulini nyaralásunk során érdemes minél több tengeri programon részt venni. Egy egész napos kirándulással végigjárhatjuk a környező szigetvilágot, és megközelíthetjük a Kamejnak félsziget végén fekvő misztikus Porer világítótornyot is, ami látványnak és fotótémának sem utolsó.  Itt kőkorszaki kinézetű Szafari bárra, és a kicsiknek készült dinóparkra is bukkanhatunk. Az egész félsziget természetvédelmi terület, és mint olyan, lenyűgöző. A szervezett túra során a legnagyobb melegben fürdésre is van lehetőség. 

 

6. Konstantin császár luxus villája

Bár Medulint ma homokos tengerpartja teszi a legvonzóbbá, ami hatására komplett üdülőövezet épült itt ki, kempingekkel és szállodákkal, szerencsésnek mondható település volt már az ókorban is. Mindezt elsősorban természeti adottságainak és jó termőföldjének köszönhette. A gabona-, olívatermesztés, szőlő- és gyümölcstermelés helyszíne volt. Vonzotta az uralkodókat is. Konstantin császár a III. században luxusvillát építetett a Vizula félszigetre.  Ez a villa Medulin szívében található és az egyik legmisztikusabb látnivalónak számít. A 24 hektárnyi területen a villa romjai mellett gazdasági létesítmények maradványait is felfedezhetjük.

 

7. Medulin legmagasabb pontjai

Az 1894-ben épített Szent Ágnes templom fehéren „izzó” 36 méter magas tornyai egyedülálló látványosságnak számítanak az egész Isztriai – félszigeten.

Ha a Nagy-Brijuni szigetre is be szeretnénk menni, akkor menjünk át Fazanába és a Nemzeti Park hivatalos programjára fizessünk be. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert egy ilyen túra alkalmával, kisvasúttal visznek körbe a szigeten, ahol kis állatkerttől kezdve, római kori romokban, palotákban, és csodálatos tájakban gyönyörködhetünk. Medulin tökéletes kiindulópont egy-egy Pulába, Rovinjba tervezett kirándulásra is. Érdemes még szezon előtt szállást foglalni ide!

 

 

Szívesen utaznál ide? Közel 4000 horvátországi szálláshely között itt válogathatsz, apartmanokat Medulinban pedig itt találsz.