A hazánkhoz legközelebb eső tengerparti Riviéra: Crikvenica

Akár Tolkien is megirigyelhetné az olyan mesésen hangzó leírásokat, amikkel egy-egy horvát üdülőváros jellemezhető. A hazánkhoz legközelebb eső tengerparti Riviéra, Crikvenica például Horvátország Tengermellék-Hegyvidék elnevezésű megyéjében található. Ha nem szeretnél olyan sok időt a volán mögött tölteni, vagy repülőre szállni, ez a horvát városka kényelmesen megközelíthető úti cél. Homokos tengerpartjaival ideális a feltöltődni vágyók számára. Ne maradj le a legjobb szálláshelyekről, gondold át az utazást már jó előre! Ismerkedj meg a jelentősebb látnivalókkal és a helyszínből adódó kirándulási lehetőségekkel is!

 

Kisgyermekesek számára külön ajánlott nyaralási célpont Crikvenica, mert mindössze 510 kilométerre található Budapesttől, ezért míg gyermekünk pihen a hátsó ülésen, már meg is érkeztünk. Mára a város összenőtt a körülötte fekvő településekkel, és együtt alkotják a Crikvenica Riviérát, ami 15 kilométer hosszan terül el és 6 települést foglal magába.

 

1. Óváros és látnivalók

A Kvarner-öbölben fekvő Crikvenica az Osztrák-Magyar Monarchia kedvelt üdülővárosa volt, felvirágzása is erre az időszakra tehető. Hosszan a tengerpart vonalában kiépült óvárosát szecessziós stílusú villák színesítik, de egyre több az új, modern épület is. Ez a kontraszt még inkább fokozza a város hangulatát.

 

 

2. Crikvenica múzeuma

A Preradovićeva utcában található, a város közepén a Crikvenica, Selce, Jadronovo és Dramalj települések gyűjteményeit őrző múzeum.  Itt a halászat mellett, régészeti, természetrajzi, kultúrtörténeti ismereteket szerezhetünk a városról és környékéről. A látogatása ingyenes.

 

3. Sétány az andalgáshoz

A város sétánya sem távolodik el a tengertől, így itt tartózkodásunk idején a part mentén, sós levegőben andaloghatunk nap, mint nap. Az eredetileg már a századforduló idején is meglévő sétáló részen keresztül elérhetjük Dramaljt is, ami 3 km-re fekszik északra és Crikvenicához hasonlóan fontos kereskedelmi szerepet töltött be a történelem során.

 

4. Adrenalin-park, ha izgalomra vágysz

Crikvenicában az andalgás és a múzeum mellett az aktívabb kikapcsolódás kedvelőinek is jut programlehetőség. A város határában található adrenalin-park nem csak az idegeinket teheti próbára, de az egyensúlyérzékünket is. 7 éves kortól várja látogatóit. Családi programnak is szórakoztató választás.

 

5. Óriási élő tengeri bemutató

A városban egy nem mindennapi Akváriumot is találunk, ahol közeli képet kaphatunk a helyi halfajokról, a trópusi halakról, és az édesvízi fajokról is. Horgászok számára kihagyhatatlan programlehetőség. Az alábbi címen bukkanhattok rá: Vinodolska ulica 8.

 

6. Strandok, éttermek

A sétányt éttermek csalogató teraszai tarkítják, ahol egy hűsítő üdítő, és finom tengeri falatok mellett gyönyörködhetünk a hullámzó vízben, mielőtt megmártóznánk benne. Crikvenica strandzónáját több partszakasz teszi ki, melyek közül több ingyenesen várja a nyaralókat. A legkedveltebb a fizetős, homokos, városi strand. A nyugati fekvésű fürdőhelyeken a hosszú naplementéket is megcsodálhatjuk.

 

7. Kirándulás

Crikvenica-ból egy napos szervezett hajóutak visznek az alábbi helyszínekre: Krk, Košljun, Vrbnik, Klimno, Kačjak,  a „Biserujka“ barlang Krk szigeten, valamint Rab sziget. De érdemes a mindössze 34 km-re lévő, történelmi nevezetességeiről híres Rijekába is ellátogatni, ahogy a kb. 25 km-re fekvő Senj települést és az elegáns hangulatú, 46 km-re lévő Opatiját is érdemes felfedezni. És, ha már itt vagyunk, időnk és kedvünk is van egy nagyobb kiránduláshoz is akár, akkor szánjunk egy napot a 128 km-re lévő, felejthetetlen Plitvice vízeséseinek, tavainak megcsodálására is, mert nagyon érdemes!

Ha pedig szállásra is szükséged van, akkor közel 4000 horvátországi szálláshely között itt válogathatsz, míg apartmanokat Crikvenicában itt találsz.