TOP 9 látnivaló a Vir-szigeten: mistrál, világítótorony, vörös partszakasz, homokos strandok, időutazás

A zadari szigetvilághoz 300 sziget tartozik, melyek közül az egyik legnépszerűbb úti cél Vir szigete, ami a maga 22,3 km2-vel könnyen bejárható, kényelmes üdülőhely. A szárazfölddel híd köti össze. 1700-an laknak a szigeten. Legnagyobb települései: Torovi, Slatina, Lozice és Vir. A sziget festői látképe abszolút mediterrán: olaj- és fügefák, szőlőültetvények, sziklák tarkítják. A 300 méter széles és 3 méter mély Privlaka-csatorna választja el a szárazföldtől.

 

Ez a picike sziget roppant népszerű a magyar turisták körében, amit a számos magyar tulajdonban lévő Vir-szigeti apartman is bizonyít. Magyarországról könnyen odajuthatunk, Budapesttől 650 km-re, a letenyei határtól mindössze 450 km-re található. Autóval egyszerűen megközelíthető. Horvátország 5. legnagyobb szigetének keleti részén találjuk a legtöbb apartmant és strandot, a sziget sziklás, növény- és állatvilágban gazdag északnyugati részén csak kevesen élnek. A szigeten található 3 domb közül a legmagasabb, a 116 méter magasra nyúló Barbenjak. Néhány látnivalót külön is érdemes kiemelni.

 

1. Kastella

Vir egyik legfigyelemreméltóbb nevezetessége, a XV. században épült Kastelina a XV. században épült. A velencei uralom idejéről származó erőd a térség megerősítését szolgálta. Nin és Vir teljes lakossága ide menekült az esetleges támadások elől. Napjainkban a misztikus látványosság romja a Sapavac-öbölnél található. Az erőd oldalán még mindig jól láthatóak az akkori uralkodó családok jelképei.

 

2. A Sapavac-öböl

A Kastella romján túl egy nagy kemping, és egy jól felszerelt strand is várja az öbölbe látogatókat. Sőt, valódi wellness élménnyel kecsegtető gyógyterápiás iszapmezőben is megmerítkezhetünk itt.  A gyógyiszap reumatikus panaszokra és bőrproblémákra, valamint emésztési zavarokra is természetes gyógyírt nyújthat.

 

3. Keresztelő Szent János Templom

Vir szigeti utunk során is elmerülhetünk a templomok, épületek látogatásában. Itt található a téglalapalakú, román stílusú Keresztelő Szent János Templom. A 13.-14. században épült templom szentélye félköríves.

 

4. Szent György Plébánia

Az 1845-ben épült templom mellett egy 1938-ban épült kő torony is látható. Utóbbi teteje a második világháborúban megsemmisült, ezért 1959-ben újraépítették.

 

5. Laterna világítótorony

A sziget keleti oldalán, a nyugati partszakaszon a 21 méter magas Laterna világítótoronyra bukkanunk. Ezt a misztikus helyszínt akár biciklivel is megközelíthetjük, aminek a bérlésére is lehetőség kínálkozik a szigeten. Nem érdemes kihagyni.  Sőt, szuper kiránduló program a Kastella-Laterna útvonal végigtekerése. A világítótoronyban még egy luxus apartman is található.

 

6. Vörös sziklák

Vir sziget északkeleti végén vörös sziklák várnak ránk. A gyéren lakott szigetrészt kerékpárral vagy autóval közelíthetjük meg.  A vörös partszakasz felfedezése is kaland. Érdemes fürdőruhával és törölközővel készülni ide, mert könnyen lehet, hogy homokos strandra bukkanunk.

 

7. Az Élet hídja

A XX. században Vir hanyatlásnak indult, mert a lakosság nagy része elvándorolt Amerikába. A teljes elnéptelenedést a Vir híd megépítése akadályozta meg, mely révén Vir szigete eggyé vált a szárazfölddel. A 378 méter hosszú, 9 betonpilléren fekvő hidat 1976-ban adták át. A helyiek az Élet hídjának nevezik. Innen szétnézve festői tájban gyönyörködhetünk.

 

8. Tengerpartok

Ha Vir szigeten nyaralunk, akkor a kirándulások mellett a tengerparti heverészésre és a vízi sportokra is mindenképp érdemes időt szánni. A hőséget enyhíti a Velebit felől fújó mistral. Ennek a szélnek köszönheti Vir azt, hogy igazi szörf-, kite- és vitorlásparadicsommá vált. A legtöbb kavicsos horvát tengerparttal szemben, itt számos homokos partszakasz található. A sziget közkedvelt és egyben központi strandja a Jadro, ahol szinte minden nap játékos programokkal szórakoztatják a gyerekeket és vízi aerobik várja a felnőtteket. A beachen éjjel is nyitva tartó bárokban és bulihelyeken kapcsolódhatunk ki. Ilyen szórakozást kínál név szerint a Nostromo, Vagabundo, Havanna, Papaya, Shark és Bikini.  A partot nyaldosó dagály, ringató mediterrán ritmusok, hajnalig tartó társasági élet vár ránk itt.

 

9. Nemzeti parkok és kirándulás

Vir sziget szerencsés elhelyezkedésének köszönhetően több közeli nemzeti parkot is meglátogathatunk innen. Név szerint közel találjuk a Krka vízesések Nemzeti Parkot (Vir szigettől 85 km kb. 80 perc autóval), a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot (Vir szigettől 155 km kb. 150 perc autóval), a Paklenica Nemzeti Parkot (Vir szigettől 65 km kb. 60 perc), valamint a Kornati szigetek Nemzeti Parkot (Zadarból induló hajóval lehet odajutni). Ezek szintén csodálatos élményekkel kecsegtetnek.

Több népszerű horvátországi kirándulási helyszínt is könnyedén megközelíthetünk Virből. Így  többek között Zadarba, Ninbe, Splitbe is érdemes ellátogatni.

 

 

 

Ha pedig szállásra is szükséged van, akkor közel 4000 horvátországi szálláshely között itt válogathatsz, míg apartmanokat Virben itt találsz.