10 hasznos tipp és info Horvátországi nyaralás előtt

Horvátország évről évre népszerűbb a magyarok körében, ami nem véletlen: alig néhány óra autóút alatt mesés tengerpart tárul a szemünk elé. Ugyanakkor még a tapasztalt utazók számára sem árt a felkészülés annak érdekében, hogy az utazás és a Horvátországi nyaralás teljesen gondtalan legyen.

 

Ha azt szeretnénk, hogy igazán jó, tartalmas, felejthetetlen és még problémák esetén is szuper legyen a horvátországi nyaralás, bizony nem árt felkészülni. Egyrészt korábban összeállítottuk már egy letölthető utazás előtti ellenőrzőlistát, amit mindneképpen érdemes végig venni. Mostani bejegyzésünkben pedig néhány további hasznos infót és tippet szeretnénk Veletek megosztani a horvátországi nyaralás és kikapcsolódás kapcsán.

 

Tudtad? Az apartman.hu-val már horvátországi apartmanok online foglalását is könnyedén intézheted. Ne maradj le a legjobb ajánlatokról!

 

1. A horvátországi beutazás feltételei, avagy milyen okmányokra, iratokra van szükség?

Utasok esetében érvényes útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges a belépéshez, vízum magyar állampolgároknak egyáltalán nem kell. A határon áthaladva az adott helyzet függvénye, hogy milyen mértékű az átvizsgálás, meg persze az is, hogy egyáltalán megállítanak-e. Az autók esetében érvényes forgalmi engedély és zöldkártya kell a behajtáshoz, no és persze érvényes jogosítvány a sofőr nevére.

 

2. Ha teheted, kerüld a szombati turnusváltást!

Horvátországban sikeresen idomítottak bennünket turistákat a heti turnusváltásokra, ami azt jelenti, hogy szállásunkra a legtöbben szombaton érkezünk és persze szombaton is hagyjuk el azt (lásd. még a következő pontot). Ezt persze mindenképpen érdemes elkerülni, így ha teheted, kerüld a szombatot, válassz más napot a nyaralás kezdésére és a befejezésre is!.

 

3. Autópálya költségek: drága, de legalább gyors!

Bizony déli szomszédjaink hamar rájöttek, hogy mivel a turizmus meghatározó eleme (lehet) az ország gazdaságának, ezért sok-sok kilométernyi jó minőségű autópályára van szükség a vendégek fogadásához. Ezért aztán elképesztő tempóban indultak meg az autópályafejlesztések, melynek eredményeként egy korai keléssel akár 5-6 óra alatt is le lehet érni mondjuk Rijekába, vagy a közeli és csodálatos Opatijába. Persze a gyorsaságnak ára van, a kapus rendszerben működő megoldásnál több ezer forintba kerül eljutni a célig. Ráadásul ha a szombati napon jövünk megyünk, bizony komoly torlódások is várhatók egy-egy forgalmasabb kapu esetében. Ez utóbbit lehet elkerülni az ún. ENC készülék megvásárlásával, melynek segítségével csak úgy átsuhanunk majd a kapuk alatt (a készüléket amúgy bérelni is lehet, ha valaki nem szereti a sorban állást, szerezze be minél előbb, mert csak korlátozott számban adják ki).

 

4.Fontos telefonszámok + telefonálás és mobilnet: Mintha csak otthon lennénk

Ne legyen rá soha szükséged, de azért ezeket a számokat jó, ha nem is fejből, de egy jegyzetből gyorsan elő tudod húzni:

• Mentő: 194

• Rendőrség: 192

• Tűzoltóság: 193

• Zágrábi nagykövetség telefonszáma: 00 385 1 4890 900 (munkaidőn túl konzuli ügyekben bajba jutott állampolgárok érdekvédelme – 00 385 99 25 000 50).

• Horvát Autóklub: +385 1 4640 800

Azért valljuk be, az EU-tagság bizony sok-sok előnnyel jár, például azzal, hogy a tagországokban 2017-ben eltörölték a roaming – pénztárcánkra csöppet sem kedvezően ható – intézményét. Így most már Horvátországban sem kell azon aggódnunk, hogy mennyibe is fog kerülni a hívás, mert hát pontosan ugyanannyiba, mint otthon. No és persze ez a mobilnet használatra is igaz, bár kétségtelen, hogy a pl. a korlátlan mobilnet csomagot általában a szolgáltatók bizonyos adatmennyiségig engedélyezik külföldön.

 

5. Forint, kuna, euró, melyiket és mennyit?

Forintot nem nagyon érdemes magunkkal vinni Horvátországba, sokkal inkább kunát, vagyis a helyi valutát. Egyébként sok helyen az eurót is elfogadják (pl. autópályán a kapuknál történő fizetéskor), de azért érdemes mégis kunát beszerezni, mert a kinti euro-kuna váltásnál bizony sokszor rosszul járhatunk, meg persze akadnak olyan helyek, ahol csak készpénzt és csak kunát fogadnak el, pl. a piacokon. Azért ott van még a bankkártya, amivel ugyancsak nem szokott gond lenni Horvátországban sem, kivéve persze a már említett piacokat.

 

6. Mit vihetünk be, avagy a vámszabályokról röviden

Kereskedelmi mennyiségből tulajdonképpen semmit sem – ez konkrétan azt jelenti, hogy személyenként max. 1000 kuna értékig vihetünk be vámmentesen 10kg alatti állati élelmiszert, míg zöldségből és gyümölcsből max. 5 kg vihető be. Burgonyát pedig egyáltalán ne csomagolj, mert ezt be sem engedik.  Kunából fejenként maximum 2000 vihető át a határon, más valutából lényegében akármennyi. 17 éves kor felett vámmentesen hozhatunk magunkkal töményből 1 litert, vagy 22 %-nál kisebb alkoholtartalmú szeszes italból 2 litert. Dohányosok számára 200 szál cigaretta vagy 250 g dohány engedélyezett. Gyógyszerből 1 hónapra elegendő vihető át a határon, de kell hozzá az orvosi igazolás. Kábítószer és pszichotróp hatóanyag tartalmú gyógyszerekből csak legfeljebb 5 napra elegendő mennyiséget lehet bevinni – természetesen ezt is csak orvosi igazolás kíséretében.

 

7. Hol együnk, mit együnk?

A horvát konyha igazán változatos és rendkívül finom, az árak nagyjából magyarországiak, persze egy jobb étteremben komoly összegeket is otthagyhatunk. Mivel szálláshely-kategóriák tekintetében a legnagyobb kínálat Horvátországban apartmanból van, ezért kézenfekvő, hogy a helyi konyhát megismerve magunkra főzzünk. Könnyedén bevásárolhatunk a vegyesboltban, vagy akár a közeli piacon (zöldséget és halat inkább itt), majd elkészíthetjük a helyi ételeket is, így jóval kisebb lesz a számla és persze olcsóbb a nyaralás. Amúgy a csapvíz mindenhol szuper minőségű és iható, viszont közterületeken ne igyunk a szökőkútból, főleg, ha azt külön jelzik is.

 

8. Időjárás Horvátországban

Nyáron nagyon meleg van, s persze minél délebbre megyünk, ez annál inkább igaz, Dubrovnikban pl. télen sincs nagyon-nagyon hideg. Persze nyári záporok formájában hirtelen előbukkanó meglepetések azért adódhatnak, de a horvátországi nyaralást nagy valószínűséggel csodálatos idő kíséri majd, így erről többet nem is nagyon beszélnénk most.

 

9. Biztosítás

Habár az európai egészségbiztosítási kártya a legtöbb helyzetben fedezi a költségeket, érdemes mégis kiegészítő utasbiztosítást kötni. Ez így fedezi a magánorvosi szolgáltatások díját, de akár a hazaszállítás költségét is, illetve egy esetleges orvosi kezelés mellett olyan „extrákat” is térít, mint pl. a poggyász vagy egyéb értéktárgy igazolható ellopása kapcsán bennünket ért kár.

 

10. Bírságok, ezekre figyelj és ha már büntettek, fizess!

Horvátországban (is) kifejezetten büntetik a vezetés közben telefonálókat, s bizony a gyorshajtásért itt is bírság jár, mint ahogy tilosban sem nagyon érdemes parkolni. A bírásokat pedig minden esetben fizessük be, mert az EU területén úgy is be fogják hajtani, vagy Te nem hajthatsz majd be legközelebb.

 

Horvátországi szállást keresel? Oldalunkon már mintegy 4000 horvátországi apartman, hotel, üdülőház, ill. egyéb szállás érhető el.